Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Ekmeklik Un (Tip 650): Yaz ya da kış buğdayından, beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %11-%13 oranında protein içerir. Genel Amaçlı Una nazaran daha tanecikli bir yapı içerir. Elastik, çiğnemeye uygun bir ekmek dokusu sağlar. Tandırlık Un (Tip 850): Uğralık un veya esmer un diye de bilinir.
Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Tahıllardan elde edilen gıda maddeleri besin piramidinin temelini teşkil eder. Halk arasında beyaz ekmek olarak anılan ekmek, buğdayın kepek ve rüşeym kısımları ayrıldıktan sonra kalan kısmının öğütülmesi sonucunda elde edilen beyaz undan üretilir.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Yufka açılması sırasında sağlam yapıya sahip olduğundan yırtılmama özelliği vardır.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Pismis 200 gr ekmek cıkartmak icin 1 cuval undan 270 gr kesildiğinde 300 ile 335 arasında hamur elde edersin bu oran unun özlü olması ve hamurun yumsaklıgına göre değisir tabiki fabrika ekmegi icin yalnız tas ekmeği icin bu adet daha fazla cıkar 250 gr…
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
50 kg = 50.000 gram dır. 50.000 / 250 = 200 çıkar. Bir çuval undan 200 adet ekmek üretilir.
SU DEĞİRMENİNDE ÖĞÜTÜLMÜŞ TAM BUĞDAY UNU.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Tam buğday unu ile beyaz un arasında birkaç fark bulunur. Bu farkları hemen sizinle paylaşalım! Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir.
Söke Yufkalık Un, yufka yapımı için idealdir. Kuvvetli un yapısı ile çok su kaldırır ve yüksek verim sağlar. Yırtılmadan istenilen incelikte kolaylıkla açılabilen hamur yapısı ile işlemesi kolaydır.
Yüksek elastikiyete sahip, kuvvetli bir hamur elde edilir. Yufka açılması esnasında kolay açılma ve yırtılmama özelliğine sahiptir. Pişirme esnasında kenar yapmaz. Pişirmeden sonra su bırakmaz, yüksek su tutma özelliğine sahiptir.
Türkiye toplum beslenmesinin temel gıda maddesini buğday oluşturan ülkeler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Tüketimin çoğunluğunu ekmek teşkil etmekte, bisküvi, simit ve çeşitli fırın ürünleri ekmeği izlemektedir. Ekmek dışındaki fırın ürünlerinin üretiminde kullanılan unlara özel amaçlı un denmektedir.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet beslenmelerinde yer alan ekmekler için tercih edilir ve sindirim sistemine katkısı çoktur.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tam buğday unundan yapılan ürünlerin ise yüksek lif içeriğiyle sindirimi ve emilimi yavaşlattığını kaydeden Dyt. Bahadır, “Bu ürünler kan şekerinin hızla yükselmesine engel olur, ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre çok daha zengindir” diye konuştu.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri