Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Bir kısaltma olarak öne çıkması ile beraber mö için, nokta işareti değerlendirilir.
Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.
MİLATTAN ÖNCE: Milattan Önce ⇒ Bu şekilde yazılır.
Kısaltmaların Yazımı
Tarihlerin yazımında Milattan Önce ve Milattan Sonra belirtilirken kısaltmada nokta kullanılmaz: MÖ, MS. Sık kullanılan bazı kısaltmaların yazımı: yak.
İlgili 25 soru bulundu
Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Bu sistemlerde milattan önceki (MÖ) zamanlarda yıllar geriye doğru sayılırken, milattan sonraki (MS) zamanlarda yıllar ileriye doğru sayılmaktadır.
“Yüzyıl” sözcüğünün kısaltması “yy.” şeklindedir. Birleşik bir kelime olarak yüzyıl noktalı kısaltılır. Noktalı kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaz. Nokta içerdiği için yy. kısaltmasının devamında gelen ekler için kesme işareti kullanılmaz.
Aslına bakılırsa TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelime milat olarak kullanılmaktadır. Tabii günlük yaşamda, yazılı ya da sözlü olarak da milad biçiminde ele alınır ve kullanılabilir. Özellikle Hz. İsa'nın doğumu kapsamında çok önemli bir kelimedir.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır.
Sorunuzda da buna benzer bir anlatım söz konusu. Milattan öncesi yada sonrası nasıl yazılır diye soruyor. Eğer kısaltma şeklinde ise "m.ö" değil "m.ö." yani iki harfin sonuna da nokta koyulur. Eğer cümlenin başındaysa "M.ö." yada "M.Ö." şeklinde yazılabilir.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Devlete ait bir kuruma ya da kuruluşa, bir okula, bir iş yerinin müdürlük makamına yazılacak olması fark etmeksizin müdürlüğüne ifadesi bu şekilde yazılır ve kesme işareti kullanılmaz.
MÖ 8. yüzyıl, MÖ 800'ün ilk günü başlamış ve MÖ 701'in son günü bitmiştir.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 7.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır.
MÖ 5. yüzyıl MÖ 490 yıllarında başlar ve MÖ 400 yıllarında sona erer.
M. Ö. 300 yılı 2014 yılından 2314 yıl geride iken, M. Ö. 1200 yılı 3214 yıl geridedir.
Milattan önce Hz. İsa'nın doğumundan öncesi demektir. Hz. İsa'nın tam olarak hangi yıl doğduğu bilinmese de onun doğumu tarihin başlangıcı olarak kabul edilir. Hz. İsa'nın yeryüzüne son peygamber olarak gönderilmesi de milattan sonra olarak tanımlanır.
MÖ 525 mi MÖ 322 mi günümüze daha yakın? İki tarih arasındaki farkı hesaplarsak: 525 - 322 = 203 yıl. Bu durumda MÖ 322, MÖ 525'e göre 203 yıl daha yakın bir tarihtir.
Milattan Sonraki ilk 500 yıl İlk Çağ'ın içerisinde yer alır.
220: MÖ 3. yüzyıl, 2. dönemi, 4. çeyrek. 610: 7. yüzyıl, 1. dönemi, 1. çeyrek.
Yirmi milyar sayısının okunuşu isteniliyor bizden. Yirmi milyar = 20.000.000.000 şeklinde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri