Kepekten kurtulmak için en basit ev çözümlerden biriside zeytinyağıdır. Zeytinyağı, kepek problemi için kalıcı bir çözümdür. Zeytinyağı aynı zamanda kuru cildi nemlendirir ve saç derisi kuruysa bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Kafa derinize bir miktar zeytinyağı dökün.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Doğal Yolları Dene
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
İbrahim Saraçoğlu, ısırgan otunun kepek düşmanı olduğunu ve kepeğin çözümü olduğunu belirtmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kepek için temel tedavi kepek önleyici şampuanlardır. Süpermarketlerden veya eczanelerin dermokozmetik bölümlerinden satın alınabilen, çeşitli maddeler içeren kepek şampuanları vardır. Aşağıdaki malzemelerden birini içeren şampuanlar genellikle kepeğe iyi gelmektedir.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Yorgunluk, stres, kirlilik ve kış, malassezia furfur üremesini ve dolayısıyla kepek görünümünü tetikleyebilen veya arttırabilen faktörlerdir.
Zeytinyağının saçlar üzerindeki en güzel etkilerinden biri kepekleri sorunu ortadan kaldırabilmesi. Onun bu etkisinden faydalanabilmek için düzenli aralıklarla, örneğin 7 günde 1 olacak şekilde saçlarınıza zeytinyağını uygulayıp en az 2 ila 4 saat arası bekletip ardından güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.
Evet, Hindistan cevizi yağını saç diplerine sürebilirsiniz. Hatta saç diplerine bu yağ ile masaj yapmak, son derece faydalıdır. Bu işlem, saç foliküllerini uyarıp kan dolaşımını artırarak hızlı uzamasını sağlar. Derideki kuruluğu gidererek kepek oluşumunu önler ve saça doğal nemini geri kazandırır.
Kepek önleyici şampuan kullanmanın yanı sıra çok sıcak sudan kaçının. Isı, saçlarınızı kurutur ve saç derisinde sebum üretimini artırır. Birkaç hafta boyunca bu ısı cihazını kullanmayın ve saçlarınızı doğal yollarla kurutun. Bu, saç derinizi havasız bırakarak kepek için ideal ortamı yaratır.
Kepeğe İyi Gelir: Karbonat kepek sorunu için de ideal bir çözüm sunar. Şampuanla yıkadığınız saçlara karbonat eşliğinde masaj yapınca ve durulama suyuna elma sirkesi ekleyince saçlar en iyi şekilde temizlenir.
Limon suyunun ardında yatan fikir, saç derisinin pH düzeyini – asit derecesini– artırması ve kepeğe neden olan Malassezia globosa mikrobuna karşı koruma sağlamasıdır.
Maden suyu saç derisinin nem dengesini korumaya yardımcı olarak kepeklenme ihtimalini ortadan kaldırmada en büyük yardımcımız. Yapmanız gerekentek şey saçınızı yıkadıktan sonra maden suyu ile saçınıza masaj yapmak. 5 dakika kadar saçınızda bekledikten sonra saçınızı durulayın.
Kepek Sorununuzu Çözebilir
Fakat tuzun antibakteriyel özelliği, kepek oluşumuna yol açan mantar ve benzeri organizmaları saç köklerinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sebumu dengeleyerek fazla yağdan kaynaklanan kepekleri de önlemiş olur. Yani deniz suyu, dolaylı yoldan kepek sorununu çözebilir.
Zeytinyağı saça uygulandıktan sonra yağın bulaşmasını engellemek amacıyla saçların bir bone ile tamamen örtülmesi oldukça önemli! Bu işlemin ardından ise sıra beklemeye geliyor. İdeal bekleme süresi, saç uzunluğuna ve yoğunluğuna bağlı olarak 15 ila 90 dakika arasında değişiyor.
Zeytinyağının saçlarda etkili olması için doğru kullanımı önemli. Saçların güçlü ve sağlıklı görünmesi için ılık bir şekilde masaj yaparak uygulanmalı. Saç dipleri ve uçlarına sürüldükten sonra yarım saat beklenir. Daha sonra saçlar şampuan ile durulanarak temizlenir.
Kepekten kurtulmanın en kolay yolu kepe önleyici şampuanlar kullanmaktadır. Ayrıca saçlar haftada 2 ya da 3 kere yıkanmalı. Yıkama esnasında soğuk ya da sıcak su kullanılmamalıdır.
Çare: Orta şiddetteki vakalar için, selenyum ya da çinko pritiyon içeren şampuanlardan kullanarak bu mantarları kontrol altına alabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için ise reçeteli anti mantar şampuanlarından, bölgesel kortizon ya da ilaçlı köpükten, solüsyonlardan, kremlerden ve merhemlerden yararlanabilirsiniz.
Kepek oluşumunun temelinde saç derisindeki mantar enfeksiyonları, yağ dengesizliği ve yanlış bakım ürünleri kullanımı yer alır. Saç derisindeki mantar enfeksiyonları kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca saç derisinin yağ dengesizliği de kepek sorununa yol açabilir.
Elma sirkesi saçtaki kepeği azaltabilir
Elma sirkesi; saçın pürüzsüz ve parlak görünmesine de yardımcı olur. Elma sirkesi aynı zamanda kafa derisinin Ph'ını yeniden dengelemeye yardımcı olur. Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz.
Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır. Bu mantarların zamanla kontrolsüz bir şekilde çoğalması neticesinde kaşıntı, kepeklenme, egzama gibi sonuçlar ile karşılaşabiliriz.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri