Tropik iklim bitkisi olan muz, nemli yerlerde yetişmekle birlikte 20 °C üzerinde sıcaklığı sevmektedir. Bunun yanı sıra yeterli miktarda yağış alması gerekir. İhtiyaç duyduğu yağışı almadığı takdirde sulama işlemine tabi tutulmalıdır. Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübreyle sınırlı kalınmamalıdır.
Muz Hangi İklimde Yetişir? Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
10. Muz seralarında yapılan uygulamaların en önemli amacı, sera iç ortam sıcaklık, nem, ışık ve hava bileşenlerini muz bitkisinin istediği değerlerde tutmaktır. Bu nedenle sera içi sıcaklık 27 0C'nin üzerine çıktığında havalandırma yapılmalıdır.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye'de ise Antalya ve Mersin başta olmak üzere güney kıyılarda gerçekleştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olsa da yetiştiği mevsim kıştır. Sonbaharın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar hasadı devam eder.
İlgili 44 soru bulundu
2) Sıcaklık
Sıcak ve nemli iklimlerin bitkisi olan muz ağaçları, kuruluğu ve soğuğu sevmez.
Muz, tropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yani doğası gereği ülkemize kıyasla çok daha sıcak ülkelerde yetişmektedir. Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz meyvesi yüksek sıcaklık ve de neme ihtiyaç duyan bitki olması sebebi ile sıcaklığın ortalama -2 ve ya -3'ün daha altında olması durumunda da yetişmez. Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen muz Güney Yarım Küre'de bulunan tüm ülkelerde yetiştirilir. Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkeler başta gelir. Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişmekte olan muz, Güney Yarım Küre'de yer alan ülkelerde sıkça yetiştirilmektedir. Bu ülkelerin başında ise Hindistan, Ekvator, Meksika ve Mısır gibi ülkeler yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde ise muz yetiştirmek için uygun ortamlar hazırlanmakta ve seracılık yapılmaktadır.
İlkbahardan sonbahara kadar olan büyüme dönemi süresince bu bitki bolca su ister. Bilhassa sıcak havalarda topraktaki nemi muhafaza etmek için ağacınızı günlük olarak sulamalısınız. Muz ağaçlarına büyüme dönemlerinde düzenli olarak gübre de verilmelidir.
Başarılı bir sarartma ve olgunlaştırma işlemi için gerekli koşullar şunlardır: Sıcaklık (Sarartma için: 20- 28 °C, Olgunlaştırma için 14 -20°C) Bağıl nem (% 85 -95)
O°C ve hemen altındaki sıcaklıklarda üst kısım ölmekte, -4 °C'nin altında tatlı gövde zarar görmektedir. Sıcaklık 10-15 dakika süre ile -1,5 ile -2 °C dereceye düşerse şiddetli zararlanmaya neden olur. Muz yüksek sıcaklık yanında, yüksek neme de ihtiyaç duyar. Oransal nem % 60'dan aşağı düşmemelidir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Tanışman, muz üretimiyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz yetiştiriciliği, metal ve ahşap olmak üzere iki tür sera barınağı altında yapılmaktadır. Muz ekimi için yer seçerken don ve rüzgârlı alanlardan kaçınılmalı, sulama suyu mevcut ve kaliteli olmalıdır. Dikimden önce nematodları kontrol etmek için toprağı dezenfekte edin.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Muz Tohumu Ne Zaman Ekilir? Muz ağacı sağlıklı bir şekilde yetişmek için sulama, budama ve gübrelemeye ihtiyaç duyarken muz tohumu Şubat ayında ya da Mart ayında ekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri