Tedavi yöntemleri: Saç ve tırnak mantarları ağız yoluyla ( antifungal tabletlerle) tedavi edilirken, diğer bölgelerde bölgenin kuru tutulması ve lokal (krem, losyon, şampuan) tedavilerin uygulanması yeterli olur.
Kepeğin kendisi bir tür mantar olmasa da, doğal olarak oluşan bir mantar olan Malassesia globosa'nın varlığı nedeniyle olur. Kepek, bu mantarın saç derinizde sebum adı verilen yağları çözeltmesi ile ortaya çıkar.
Saç mantarı şikayeti olanlar her gece saçlarını limonlu suyla yıkamalıdır. Limonlu su, mantarı saçtan atar ve saç diplerinin rahatlamasına yardım eder. Eğer saç mantarını doğal bir şekilde geçirmek isterseniz limonlu suyla saçlarınızı tazeleyebilirsiniz.
Saç mantarı bulaşıcıdır. Dermatofit cinsi mantarlar doğada yaygın bulunan mikroplar olduğundan bulaşması kolaydır. Saç mantarları çoğunlukla hasta insanlarla direkt deri teması ya da ortak eşya kullanımıyla bulaşmaktadır. Daha az miktarda enfekte hayvan, su ve toprak vasıtası ile bulaşabilir.
Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Tedavi edilmezse kalıcı saç kaybına neden olabilir ayrıca kan zehirlenmesine ve organların etkilenmesine neden olabilir. Saçlar lezyon bölgesinde kolayca ele gelir. Tek tek çekilmelidir. Böylelikle kıl kökündeki iltihap boşalabilir.
Saç Egzamasına Doğal Çözümler
Saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlar ve saç egzamasının belirtilerini hafifletir. İşte, saç egzamasına doğal çözümler: Elma sirkesi, saç egzamasına iyi gelen doğal bir çözümdür. Saç derisindeki pH dengesini düzenleyerek saç egzamasına neden olan kaşıntıyı azaltır.
Vajinal mantar, yoğun stres altında olan kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır, çünkü stres bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Ayrıca, mantar oluşumunu kolaylaştıran yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve sağlıksız bir beslenme de vajinal mantar oluşumuna uygun bir ortam hazırlar.
Kafa derisinde oluşan enfeksiyonlar saç köklerine zarar verdiğinden yoğun bir şekilde saç dökülmesine neden olur. Kafa derisinde oluşan enfeksiyonların başlıca etmeni mantarlardır. Enfeksiyonun tedavisi ile birlikte dökülen saçlar genellikle yeniden çıkar.
Kara mantar bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana bulaşmaz ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabilir. Nadir olarak görülen bu enfeksiyonun ortaya çıkması halinde oldukça ciddi bir seyir izleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Ayrıca beyaz sirke tırnak mantarı gibi cilt sorunlarında da etkili sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Tene olduğu kadar beyaz sirke saça faydaları da oldukça çoktur. Saç derisinde oluşan kepeklenmeyi geçirmenize yardımcı olabilir.
Fakat bazı durumlarda saçkıran, saç mantarı işe karışabilmektedir. Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Kepek, Malassezia ailesinden bir maya olan mikro organizmanın anormal şekilde çoğalmasından kaynaklanır. Bu olay, epidermisteki cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesine neden olur. Saç derinizde kümeler halinde, dökülen veya yapışkan hale gelen büyük kepek veya benek formunda bulunurlar.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Tedavi yöntemleri: Saç ve tırnak mantarları ağız yoluyla ( antifungal tabletlerle) tedavi edilirken, diğer bölgelerde bölgenin kuru tutulması ve lokal (krem, losyon, şampuan) tedavilerin uygulanması yeterli olur.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
Saça sirkeyle masaj yapılır, uygulamadan sonra saç havluyla sarılıp 10 dakika kadar bekletilir. Sirke kokusunu gidermek için saçı durulayın ve ardından normal şekilde yıkanmalıdır.
Elma sirkesi; saçın pürüzsüz ve parlak görünmesine de yardımcı olur. Elma sirkesi aynı zamanda kafa derisinin Ph'ını yeniden dengelemeye yardımcı olur. Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz.
Sirkede bulunan faydalı mineraller, saçların beslenmesine yardım edeceği için sağlıklı bir şekilde uzamasını da sağlamaktadır. Tercih edilen sirke elma ya da üzüm sirkesi olabilir. Hatta beyaz sirke de zaman zaman kullanılır. Ancak en çok önerilen elma ve üzüm sirkesidir.
Çürük domates gibi hasta- nın kafasında şişlik görülür. Şişlik birden fazla sayıda olabilir. Saçlar uzun ise birbirine yapışık, donuk renkli, yer yer irin ve iltihabın görüldüğü bir halde de olabilir.
Egzama ve Mantar Arasındaki Fark Nedir? Mantar bulaşıcıdır, egzama ise bulaşıcı değildir. Mantar, Candida türünden kaynaklı bir deri hastalığı iken egzama ise vücudun çevresel etkenlere tepki göstermesidir.
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri