Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Yine mayalı bir poğaça hamuru hazırlarken tuzu ilk aşamada içerisine ilave etmemeye özen gösterin. Aksi takdirde hamurunuz sertleşir, dilediğiniz kıvama gelmez ve kabarmaz. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin.
Pekmezimizi bir kaseye dökelim. İçerisine toz mayamızı döküp maya ile pekmez özlesene kadar iyice karıştıralım ve yarım saat bekletelim ki mayamız biraz şişsin. Bu karışımı gün içerisinde yiyelim. Bir günde bitsin :)) sütünüzdeki çoğalmayı siz de fark ediceksiniz.
Maya uyandırma, kuru haldeki bira mayasının içine su çekip aktif hale gelmesini sağlama işlemidir. Bunun için uyandırılacak her bir paket maya için 1 su bardağı (200 ml) su kaynatın ve mikroptan arındırılmış ağzı kapalı bir kapta bu suyu soğutun.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Soğuk malzemeler Mayanın aktifleşmesini ve mayalanmayı geciktirir. Sıcak kullanılan malzeme ise aksine Mayayı öldürür.
Son mayalama: Diğer adıyla tepsi mayalaması. Şekil verdiğiniz hamuru (yuvarlak, somun, roll ne ise) pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alarak oda sıcaklığında ya da ılık bir ortamda 10 – 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Besin alımı sonrası maya proteinlerine karşı duyarlı kişilerde bağışıklık sistemi aracılığı ile istenmeyen tepkiler görülebilir. Maya alerjisi görülen kişilerde en çok deride yanma, kaşıntı, kızarıklık görülebilir. Ayrıca midede yanma, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sitemi rahatsızlıkları yapabilir.
Maya, doğada her yerde bulunabilen birçok çeşidi olan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ne işe yarar? Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Kuru Mayalı Hamur Yapımı Püf Noktaları
Daha yüksek ısılar hamurun pişmesine neden olabilir, bu nedenle fırın içi ısınızın olabildiğinde düşük olması önemlidir. * Hamurun büyüklüğüne göre değişebilen dinlenme süresi, genellikle 30 dakikadır. Bu sürenin sonunda hamur kabararak hacmini iki katına çıkarır.
Tarih Boyunca Kullanılan Ekmek Mayası Çeşitleri. Unda bulunan şekeri tüketerek karbondioksit gazının oluşmasını ve hamurun kabarmasını sağlayan mucizevi yardımcı: maya. Ekmek mayası temel besin kaynağımız olan ekmeğin üretiminde kilit rol oynamaktadır.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri