Saç deriniz kepek nedeniyle irite oldukça, cilt iritandan kurtulmak için dış katmanını dökerken kaşıntı hissi oluşmaya başlayabilir.
İki tip kepek vardır:
Kalın, yağlı ve sarımsı kepek kafa derisine yapışır ve genellikle kaşıntı eşlik eder. Seboreik dermatitin küçük bir formudur. Kafa derisi genellikle pembedir ve tahriş olmuştur. Altında yatan kızarıklığın eşlik ettiği kuru, beyazımsı lekeler sedef hastalığının belirtileridir.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Kepek ve seboreik dermatit – Bunlar kaşınan bir kafaya neden olan en yaygın nedenlerdir. Bu, kaşıntı ve kepeğe neden olan aşırı mantarlara vücudunuzun verdiği tepkidir. Mantarlar normalde kafatasında ve vücudun diğer kıllı yerlerinde bulunur ancak problem bu mantarların fazlalaştığı durumlarda ortaya çıkar.
Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır. Bu mantarların zamanla kontrolsüz bir şekilde çoğalması neticesinde kaşıntı, kepeklenme, egzama gibi sonuçlar ile karşılaşabiliriz.
İlgili 43 soru bulundu
Kepek, doğru tedavi ve bakımla kontrol altına alınabilmektedir. Hafif kepeğe sahip olanlar öncelikle yağ ve ciltte biriken hücrelerin birikimini azaltmak için kepek önleyici şampuanlarla düzenli temizliği deneyebilir. Bu durum işe yaramazsa uzman doktora başvurarak ilaçlı kepek şampuanı kullanılabilir.
Doğal Yolları Dene
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Saç derisindeki mantar enfeksiyonları kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca saç derisinin yağ dengesizliği de kepek sorununa yol açabilir. Saç derisi yağlı olduğunda kepek oluşumu da daha fazla görülür. Yanlış şampuan, saç kremi veya saç şekillendirici ürün kullanımı da kepek oluşumunun bir diğer sebebidir.
Sirkeler (bit yumurtaları) saçlı derinin kepekleri ile karıştırılabilir. Kepek fiske ile vurulduğunda saçtan rahatça uzaklaşır. Sirkeler oval şekilli ve saça yapışıktır. Vurmakla saçtan uzaklaşmazlar.
Kepek sorunu bebeklerde de oluşabilmektedir. Bebekte kepek problemi halk arasında “konak” olarak bilinir ve geçici bir durumdur. Konak 1-2 ay sürer ve kendiliğinden geçer; herhangi bir ilaç kullanımı önerilmez.
Saçları doğru sıcaklıkta yıkamak
Saç dipleri üzerinde gözlenen kaşınma ve yanma belirtilerini azaltmanın bir diğer yolu da saçını yıkadığın suyun sıcaklığını kontrol altına almaktan geçiyor. Fazla sıcak suyla yıkanmak saç derisi pH'ını olumsuz etkileyebiliyor.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Stresin kendisi kepeğin doğrudan bir nedeni değildir – 'kepeğe, saç derinizde her zaman mevcut olan Malassezia globosa mikrobu neden olur. Fakat stres belirtilerinin mevcut bir kepek sorununu azdırdığı görülmüştür.
Saç bitinin belirtileri nelerdir? Saç bitinin ana belirtisi kaşıntılı bir kafa derisidir. Bu kaşıntı kulak arkası ve ense bölgesinde baskındır. Bitler saç derisinde ısırma sonrası kırmızı izler bırakabilirler.
Kepek, pul pul görülen beyaz renklidir ve saçın kirli gibi görünmesine neden olur.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Kepekten kurtulmanın en kolay yolu kepe önleyici şampuanlar kullanmaktadır. Ayrıca saçlar haftada 2 ya da 3 kere yıkanmalı. Yıkama esnasında soğuk ya da sıcak su kullanılmamalıdır.
Tuz: Şampuandan önce sıradan sofra tuzunun aşındırıcılığı kepekten kurtulmanız için iyi bir çaredir. Tuzluk alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Sonra, saç derinize masaj yaparak tuzu yedirmeye çalışın. Kuru ve pul pul olan saç derinizi şampuan uygulaması için hazır hale getirmiş olacaksınız.
Hormonlarınız ergenlik sırasında değiştiğinden, sebase bezleriniz de vücudunuzun ürettiği sebum miktarını artırır. Daha fazla sebum, daha fazla oleik asit anlamına geldiği için, nüfusun oleik asite karşı hassas olan %50'lik kesiminin içindeyseniz, kepeği ilk defa bu dönemde deneyimlemeniz olasıdır.
Yağlanmaya ve kepeklenmeye meyilli saçlar için en önemli nokta saçları çok sık yıkamamaktır. Saç gereğinden fazla yıkandığında, yıkanmaya alışır ve daha hızlı yağlanır. Saçı daha seyrek yıkamaya başlamak, saçın yağlanma eşiğini yükseltir. Bu nedenle saçları gün aşırı ya da üç günde bir yıkamak idealdir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Zeytinyağının saçlar üzerindeki en güzel etkilerinden biri kepekleri sorunu ortadan kaldırabilmesi. Onun bu etkisinden faydalanabilmek için düzenli aralıklarla, örneğin 7 günde 1 olacak şekilde saçlarınıza zeytinyağını uygulayıp en az 2 ila 4 saat arası bekletip ardından güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri