Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.
Hüseyin'in ordusu ile Yezid'in ordusu Kerbela'da karşılaştı. Hz. Hüseyin'in ordusunda bulunan 70 adama karşılık, Yezid'in ordusunda 4500 kişi olduğundan bu mücadele, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin ölümüyle sonuçlandı.
Kerbelâ Olayı, Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'in akrabaları ve sevenleri ile birlikte siyasi ihtiras uğruna şehit edildiği, Müslümanlar arasında yüzyıllardır unutulmayıp hüzünle anıldığı facianın adıdır.
10 Muharrem 61/10 Ekim 680 tarihinde Kûfe yakınlarında olan Kerbela'da, Hz. Peygamber'in torunu Hüseyin b. Ali, yanındaki erkek yakınlarıyla beraber katledildi.
Kerbela'da Yezid soyu tarafından İslam karşıtı tavırlar, halka yapılan zulümler baş gösterince Can Hüseyin'e halk tarafından yazılan mektuplar çoğalınca İmam Hüseyin Kerbela'ya gitme kararı alır.
İlgili 30 soru bulundu
Birebir savaşta çok fazla kayıp veren Ömer bin Sa'd'ın ordusu Şimr bin Zi'l Cevşen'in emriyle toplu hücuma geçti ve her taraftan ok ve mızraklar Hüseyin'in üzerine yağmaya başladı. Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi'l Cevşen kafasını kılıçla keserek Hüseyin'i öldürdü.
Hüseyin'in Kûfe'ye ulaşmadan Kerbelâ'da şehit edilmesiyle son bulmuştur. Hz. Hüseyin'in acıklı bir şekilde öldürülmesi Hz. Hüseyin'in gıyabında bazı hareket ve oluşumlara zemin hazırlamıştır.
Bahreyn'deki Muharrem Mâtemi törenleri sırasında Şiîler sine vururken. Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde öldürülmüştür.
Emevî halifesi (683-684). Nesep âlimi. Hz. Peygamber'in torunu, Hz.
Kerbela (Arapça: كربلاء; Karbalā'), Irak'ın bir şehri. Bağdat'ın 100 km güneybatısındadır. Hüseyin bin Ali'nin döneminde El-Kadiriye ve Şat-ül Fırat olarak da bilinirdi. 2003 sayımına göre nüfusu 572,300'dür. Kerbela ilinin başkentidir.
Ankara. Son Peygamber Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve ehlibeytten 72 kişinin şehit düştüğü "Kerbela olayı", İslam dünyasında asırlardır, Müslümanların süren hüznü olarak yer tutuyor.
Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasını tutuyor.
Rey şehri valiliğine atanma şevki ile 4 bin kişilik bir orduyla Kerbela'ya gitmiş ve İmam Hüseyin'in (a.s) bazı yârenlerinin şehadetinde büyük bir rolü olmuştur. İbn Sa'd, İmam Hüseyin'le (a.s) savaşında haklı olduğunu ispat etmek için İmam Hüseyin'e (a.s) doğru ilk oku atan kişi olmuştur.
Hüseyin ve Kerbela Çölü'nün ortasında susuz bırakıldı. Durum değerlendirmesi yapan Hz. Hüseyin ve beraberindekiler, zulme boyun eğmemek için çarpışarak Allah yolunda ölmeyi tercih etti. Yaptığı zulüm karşısında ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sa'd, ilk oku atınca taraflar arasında çarpışma başladı.
Alevilerde dışa karşı toplumsal bütünleşmeyi ve dayanışmayı sağlayan bir diğer etken de 'ötekileştirme'dir. Alevilerde 'Yezid' sözcüğü bir küfür ve hakaret anlamı taşımaktadır. Yezid, saltanatı döneminde Hz Hüseyin'i ve beraberindekileri öldüren II. Emevi halifesidir.
Muaviye'nin ölümü sonrasında çıkan iç karışıklıklarda Kâbe Yezid'in askerlerince mancınıklar kullanılarak taşa tutulmuş, isabet alan karataş üç parçaya bölünmüş, Kâbe yıkılmıştır.
YezİT'in eyeri ters dönerek ayakları eyerde takılı kalmıştı. Ürken at YezİT'i taşa ve kayalara çarparak paramparça etti ve birkaç gün sonra YezİT'ten atın üzengisinde sadece bir ayak kalmıştı. YezİT'in ayağına, YezİT'in cenazesiymiş gibi, cenaze merasimi düzenleyip Şam'ın orta yerinde defin ettiler.
Muharrem Orucu, aslında Aleviler için bir Matem Orucu. Nedeni ise Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Muharrem ayında, Kerbela'da, Yezid'in ordusu tarafından Kerbela Çölü'nde öldürülmesi. 12 günlük Matem Orucu'nun sonrasında ise Aleviler şükür kurbanı kesiyor.
7 Temmuz: Muharrem ayı, Matem Orucu (Alevilik) - Islam
Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi inancına göre öldürülen 12 imamla (İmam Mehdi hariç) ilgilidir. Aynı zamanda islami yeni yılın da başlangıcıdır.
Zenginlik ve eğlence gösterilerinde sunulan bir takım yiyecekler 12 gün boyunca yenmez. Örneğin; kurban kesilmez, et yenmez, Kerbela Şehitleri'ne ölürken su verilmediği için asla su içilmez.
Muaviye bir yandan da, Hasan'ın karısı olan Eş'as bin Kays kızı Cude'ye, kocasını zehirlediği takdirde onu yakında halife olacak oğlu Yezid'le evlendireceğini söylemiş ve bu haberle birlikte yüz bin dirhem göndermiştir. Cude, babası Eşas'ın da kendisini yönlendirmesiyle, Hasan'ı zehirlemiştir.
Hüseyin, hem babası Hz. Ali'ye hem de ağabeyi Hz. Hasan'a karşı hıyanetlerine şahit olduğu Kufeliler tarafından büyük bir ihanete uğradı. İktidar hırsı ile gerçekleştirilen bu katliam, İslam tarihinin siyasi anlamdaki kırılma noktalarından biri oldu ve tarihe "Kerbela hadisesi" olarak geçti.
Savaş meydanında Hazreti Hüseyin tarafından çok kişi öldü, geriye ehlibeytten başka kimse kalmadı. Babası Hazreti Hüseyin'den izin alarak çadırından savaş alanına çıkan 19 yaşındaki Ali el-Ekber, Kufeliler tarafından mızrak ve kılıç darbeleriyle şehit edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri