Nâzım 1930 yılında kız kardeşinin arkadaşı Piraye (Altınoğlu) ile tanıştı, 1932 yılında nişanlandı. Babası Hikmet Bey, kuduz ve tetanoz aşılarını yanlışlıkla peş peşe olduğu için hastalandı ve 19 Mart 1932 günü hayatını kaybetti.
nazım'ın karısı piraye hanım'ı, başka bir evli barklı kişi olan dayısının kızı münevver berk ile aldatması olayıdır.
Nâzım Hikmet'in son eşi Vera Tulyakova'nın kızı Anna, usta şair Nâzım Hikmet'le ilgili anılarını sosyal medyadan paylaştı.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
835 Satır – Nazım Hikmet Ran
Yazarın 835 Satır adlı şiir kitabı, bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Nazım Hikmet Ran'ın Jokond ile Si-Ya-U, Varan 3, 1+1=2 ve Sesini Kaybeden Şehir kitapları da aynı gerekçeyle yasaklanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Nâzım Türkiye Komünist Partisi üyesi olarak burada Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesinde felsefe, siyasal bilimler ve iktisat dallarından oluşan Marksizm-Leninizm eğitimi aldı. Moskova'da SSCB'nin ilk yıllarına tanık oldu.
Nâzım Hikmet'in Vera ile olan aşkı, yıpratıcı, tutkulu ve çetrefildir. Vera bağımsızlığına düşkündür. Şairin türkolog arkadaşı Rady Fish; eğer Nâzım Hikmet, Vera gibi genç bir kadınla değil de Galina ile olan birlikteliğine devam etseydi daha uzun yaşayabilirdi, diyecektir.
Canan Tan gerçekle kurguyu harmanladığı bir sentez romanı olduğunu ifade ediyor.
"söylesene vera, çocuklara sıkılan hangi kurşun kahpece değildir?" dizesi nazım hikmet'e değil numan arıman'a aittir.
Türk edebiyatının ünlü şairi, romancı ve yazarı Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik'te doğmuştur. Babası, Sivas Valisi Şair Mehmet Nazım Paşa'nın oğlu Matbuat genel müdürlerinden Hikmet Nazım Bey, annesi ise ressam Ayşe Celile Hanım'dır.
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
Nazım Hikmet aşk ve sevgi temalı şiirleri ön plana çıkmış bir yazardır. Şairin son şiiri olan Vera'ya isimli şiir, şairin çalkantılı aşk hayatındaki son kişi olan Vera'ya ithafen yazılmıştır.
Vera Tulyakova 1932 yılında Moskova'da doğdu. Sinema Enstitüsü Senaryo Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra sinema stüdyosunda canlandırma film bölümünde redaktör olarak çalıştı. Nazım Hikmet'le evlendikten sonra Ajans Novosti'de muhabir olarak görev aldı.
Başka yazılarında Yahya Kemal'in şairliğinden övgü ile bahseden Nâzım Hikmet'in 1 Kasım 1958'den hemen sonra yazdığı mektupta hocasına dair söylediği sözler şöyle: “Canım karıcığım. Dün gece radyoda dinledim: Yahya Kemal ölmüş. Büyük şair.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
Sözlerin asıl sahibi Numan Arıman ise 1979 yılında Rize'de dünyaya gelmiş, 2008 yılında Bolu'da meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitirmiştir. Genç şairin Filistinli çocuklar için yazdığı şiirde “Vera” adını verdiği hayali bir sevgiliye seslenerek duygularını ifade ettiğine şahit oluruz.
Sözlükte “sakınmak, kaçınmak, çekinmek” anlamındaki vera' kelimesi terim olarak “haram ve günah olup olmadığı şüpheli hususlardan özenle kaçınıp helâl ve mubahların bir kısmından feragat etmek” anlamında kullanılır.
Nâzım'ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinin yazılma macerası onun hakkında yazılan kitaplarda söz konusu edilmiş, üzerine kafa yorulmuş bir mevzudur. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, Teyzem Latife kitabında bu şiirin Latife Hanım için yazıldığını iddia eder.
Sanatını Marksist ideolojiye adamış bir şair olan Nâzım Hikmet, çeşitli türde eserler vermesine rağmen şair kimliği ile tanınır. Paşa torunu olan ve entellektüel bir çevrede dünyaya gelen şair, divan ve halk edebiyatının yanı sıra batı tesirinde gelişen edebî eserleri de okuyarak yetişir.
Ülkemizde soy ismi olarak da kullanılan Ran kelimesinin sözlük anlamı uyluktur. Bu kelime Ra'n şeklinde yazıldığında ahmaklık manasına gelir. Bu kelime bazı kaynaklarda sarp dağ şeklinde kullanılır. Ran soyadını taşıyan en ünlü şairlerden biri Nazım Hikmet Ran'dır.
Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu anlayan Nâzım Hikmet, gizlice yurt dışına çıkmaya karar verir. 17 Haziran 1951'de Bulgaristan'a gitmek üzere üvey kız kardeşi Melda Hanım'ın eşi Refik Erduran'ın kullandığı bir sürat motoruyla Karadeniz'e açılır, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya'ya gider, daha sonra ...
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri