Berzah alemine geçmeden önce Münker ve Nekir adlı iki melek, ölünün yanına gelecek ve onu sorguya çekeceklerdir. Dinin ne, peygamberin kim sorularından sonra berzah aleminin kapıları açılacaktır. Berzah Alemi, tıpkı ahiret gibi cennet, cehennem ve araftan oluşur.
Berzah âlemindekilerin de kendilerine göre bir hayatı vardır. lezzetleri, elemleri, ferah ve sevinçleri hisseder. Fakat henüz madde âleminde bulunanlar, ruhun bedenden sonraki hayatını ve orada kişinin neler hissettiğini, nelerle karşılaşacağını normal duyularıyla hissedip bilemez.
Bu iki kaynakta, berzah âleminde bulunan kimseler, geride bıraktıkları yakınları hakkında vefat eden kimselerden bilgiler alırlar, onlarla konuşurlar, buluşurlar. Onların iyi amellerinden sevinirler, kötü amel haberlerinden de büyük üzüntü duyarlar. Amelleri birbirine eşit olan kimseler görüşürler.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir.
Elbette şu hususu da hatırlatmada yarar var: Berzah âlemi, âhiret ve kıyametle kıyaslandığında bir açıdan, bir çeşit uykudur. Ama dünya hayatına kıyasla, dünya hayatından daha geniş bir hayata sahiptir. Bu yüzden hadislerde şöyle geçer: İnsanlar uykudadırlar, öldükleri zaman uyanırlar.
İlgili 33 soru bulundu
Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir. İslam inancına göre ruhlar, kıyamet gününe kadar bu alemde bekletilecektir.
Amelî olarak kendi denginden olan ruhlarla görüşüp sohbet edebilirler. Bu hadislerden de anladığımıza göre, berzah âlemindeki mü'min ruhlar kendi aralarında irtibat sağlayabildikleri gibi, dünyadan da haber alabilirler. Dünya ile irtibatları da bir derece devam etmektedir.
İslam inancında ruhların bekletildiği yerlere ikiye ayrılır. İlk alemin adı Kalu-Bela'dır. Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.
Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).] İnsanın ruhu doğumdan önce de vardır. Hadiste ifade edilen husus, ruhanî hayattır.
İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.
Bazı İslâm âlimleri, bu hadislere dayanarak, ölülerin hayatta olanların hâllerinden Allah'ın izin verdiği ölçüde haberdar olabileceklerini ifade etmişlerdir.
İkincisi: Berzah hayatıdır. Bu, ölümden sonra başlayan ve kıyâmet kopuncaya kadar devam eden hayattır. Üçüncüsü: Âhiret hayatıdır. Bu, insanların kabirlerinden ayağa kalkarak ya cennete -ki Allah Teâlâ'dan, O'nun lütûf ve ihsanını dileriz-, ya da cehenneme gidecekleri hayattır.
Mümin ruhların berzah aleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimiz (asm)'in hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Ölümden sonra insanları sorguya çekeceği belirtilen iki melek. Kıyametin kopmasından sonra Allah tarafından ölülerin diriltilmesi hadisesi.
Kâfirler, müminler gibi mükâfata nail olamayacaklarına göre herkes dünyada yapıp ettiklerinin karşılığını berzah âleminde bir şekilde görecek- tir. Burada söz konusu olan azap, cehennem ateşi olmasa bile en azından bir eziyet ve işkence şeklinde olacaktır.
Nihat Hatipoğlu ile Sahur programında Zehra Demirci, "Ölen kişiler evlerine ziyarete gelir mi?" diye sordu. Hatipoğlu, "Tabii ki her şey Allah'ın müsaadesiyle olur. Ölü kendi kendine evini ziyaret edemez.
Orada Rabbimiz ruhlarımızı yarattığı zaman "Elestü bi rabbiküm" "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sormuş ruhlarımız da "Kalü Bela" yani "Evet Ya Rabbi sen bizim Rabbimizsin" diye cevap vermiştir. Burada Rabbimiz ile yapılan sözleşme, Araf Suresi'nin 172. ayetinde "(Ey Rasülüm!)
Kalu Bela, dünyanın yaratılmasından önce ruhların toplandığı yeri ifade eder. Özellikle tasavvuf edebiyatı kapsamında önemli bir yere sahip olan Kalu Bela, Bezm-i Elest adı ile da bilinir. Araf Suresinin 172. ve173 ayetleri kapsamında Allah ile ruhların arasında geçmiş olan konuşma aktarılır.
Nitekim birer ruhanî alemlerin üyesi olan melekler ve cinlerin Hz. Âdem'den önce var olduğu bilinmektedir. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.
Eceli gelen insanın ruhu Azrail aleyhisselam vasıtasıyla alınır. 'Berzah' âlemine götürülür. Berzah, dünya ile ahiret arasında bir bekleme yeridir.
Fakat rûh varlık bakımından bedenden öncedir. Bu demektir ki önce yaratılan rûh, içine gireceği bedeni beklemekteydi. Rûhun beklediği yer ise melekût âlemi olmalıdır. Sırası gelen rûh, melek vasıtasıyla ana rahminde beden haline dönüşen ceninin içine bırakılır.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Cübeyr tarikiyle İbn Abbâs (radıyallahü anh) '-dan şu âyet hakkında şöyle dediğini rivayet etmişlerdir. Bana ulaştı ki, diriler ile ölülerin ruhları rüyada görüşür. Birbirinden durumlarını öğrenirler, Allah Ölülerin ruhlarını tutar, diğerlerin ruhlarını belli bir zamana kadar cesedlerine geri gönderir.
Bununla birlikte ruh göçü inancı, kültürel etkileşimin bir neticesi olarak bu dinlerin bazı aşırı fırkalarına ve batınî grupları içerisine sirayet etmiştir. Sonuç olarak, İslâm'a göre “ruh göçü” ya da ölümden sonra ruhun başka bir bedene intikali, diğer bir varlıkta yeniden doğması veya bedenlenmesi inancı batıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri