Beyin Anjiyosu Bilgisayarlı tomografi ve MR'dan daha ayrıntılı inceleme için yapılır. Kol veya bacağınızdaki kan damarından ufak bir tüp (katater) yardımıyla kontrast sıvı verir. Daha sonra röntgen cihazı ile beyninizin damar haritası çıkarılır. Doktorunuz buna göre anevrizma tanısı koyabilir.
Beyin Anevrizması Belirtileri. Beyin anevrizması belirtileri arasında bir bölgede hissedilen baş ağrısı, bulantı, kusma, ensede sertlik, bulanık veya çift görme, ışık hassasiyeti gibi göstergeler vardır. Beyin anevrizmasının kanamaması durumunda hasta hiçbir belirti göstermeyebilir.
Anevrizma henüz patlamamış ve kan sızdırıyorsa yine ani ve şiddetli baş ağrısına neden olur. Henüz patlamamış bir anevrizmanın ise belirtileri çok net değildir. Çoğu durumda herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı durumlarda anevrizma beyin dokularına ve sinirlerine baskı yapabilir.
Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme, beyin anevrizma tanısı için ilk basamak tarama testidir. Herhangi bir nedenle kanamamış beyin anevrizma varlığından şüphe edilen kişide, beyin anevrizmasının olup olmadığını araştırmak için Manyetik Rezonans Anjiografi (MR anijiografi) incelemesi yapılır.
Anevrizma belirtileri nelerdir? Baş ağrısı: Ani ve şiddetli baş ağrıları, beyin anevrizmasının en yaygın belirtilerindendir. Ağrı genellikle aniden ortaya çıkabilir ve yoğun bir şekilde hissedilebilir. Bulanık veya çift görme: Beyin anevrizması nedeniyle gözde bulanık veya çift görme meydana gelebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Karın içerisinde yerleşen anevrizmalar karın ağrısı veya sıklıkla bele doğru yayılan ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Büyük anevrizmalarda hasta elini karnına koyduğunda eline bir top vuruyormuş gibi hissedebilir. Göğüs boşluğundaki anevrizmalar ise göğüs ağrısı, sırta vuran ağrı veya ses kısıklığına neden olabilir.
Örneğin, abdominal aort anevrizması sıklıkla başka bir nedenle yapılan batın ultrason muayenesi sırasında saptanır. Steteskopla dinleme sırasında damar duvarında kanın oluşturduğu akış sesleri duyulabilir. Göğüs bölgesindeki bir aort anevrizması da genellikle başka amaçla çekilen göğüs grafisinde tesadüfen keşfedilir.
Sol Ventriküler Anevrizma EKG Kriterleri
En yaygın olarak prekordiyal derivasyonlarda görülür. Konkav veya konveks morfolojide görülebilir. Genellikle düzgün şekilli Q veya QS dalgaları ile birliktelik gösterir.
Yalancı anevrizma olarak da adlandırılan psödoanevrizma; damar duvarında herhangi bir şişme gelişmemesine rağmen yırtılmaların görüldüğü anevrizma türüdür. Psödoanevrizmanın en önemli nedenleri arasında stent, travma ve çeşitli enfeksiyonlar bulunmaktadır.
Baş ağrısının yanında; mide bulantısı, boyun ağrısı, bulanık görme, ışığa duyarlılık, nöbet, düşük göz kapağı, bilinç kaybı ve bilinç bulanıklığı olabilir. Bazı durumlarda, anevrizma az miktarda kan sızdırabilir ve sonuçta sadece şiddetli baş ağrısı gözlenebilir. Sızıntıyı takiben daha ciddi yırtılmalar gözlenebilir.
Aort anevrizması kendi kendine geçer mi? Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.
Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve bu- radaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yak- laşık %1'dir.
En sık olarak da 50-60 yaşları arasında görülür. Kadınlarda, erkeklere oranla 3 kat daha fazla ortaya çıkar. Ailede anevrizma hikayesi olması, diğer aile bireylerinde de anevrizma riskini artırmaktadır. Bir kişide aynı anda birden çok sayıda anevrizma bulunabilir.
Hastalık sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen özelliktedir. Sigara içen, 60 yaş üstü, hipertansiyonu olan erkeklerde daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı 50 yaş üstünde 25/100000 dir. Ülkemizdeki nüfus yapısı dikkate alındığında yılda yaklaşık 3000-4000 civarında yeni hasta görülme şansı mevcuttur.
Anevrizmalar patladığında beyin kanamasına yol açarlar. Beyin kanaması hayatı tehdit eden bir durum oluşturur. Ayrıca anevrizma nedeniyle yaşanan beyin kanamaları hasta iyileşse bile kalıcı hasara neden olabilir. Bazı vücut fonksiyonları kaybedilebilir.
Anevrizma patlaması sonucu beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık %30'u hayatını kaybetmektedir. Sağ kalan hastaların da yaklaşık %40'ında kalıcı sakatlıklar gelişir. Bu nedenle kanama riski olan beyin anevrizmalarının önceden tespit edilerek tedavi edilmesi önemlidir.
Genelde beyin damarındaki daralma anevrizma kanamasını takip eden 5-8 gün sonra gelişir. Anevrizma kanamasından sonra sızan kan BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) un dolaşımını engelleyerek hidrosefali ( beyin boşluklarında su toplanması) dediğimiz olaya sebep olabilir.
Kanamamış anevrizmalarda; açık cerrahi uygulanan hastalar genellikle 1 hafta içerisinde taburcu olurlar. Tam olarak iyileşmeleri birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Endovasküler tedavi uygulanan hastalar genellikle 1-2 gün içerisinde taburcu olurlar.
Ani kanamalar ise çok şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, kusma, kanamanın cinsi ve ağırlığına göre bilinçte bozulma, bazen de bel ağrısı ile ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir nöroloğa veya beyin cerrahına başvurmak hayati önem taşıyor.
Anevrizmalar sıklıkla 35-60 yaş arasındaki insanlarda fakat daha sıklıkla kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Sigara içmek ve yüksek tansiyon anevrizma gelişimi için önemli risk faktörleridir.
Vücudun herhangi bir bölgesindeki damarda meydana gelebilen ancak en sık, karın aortasında (kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen ana damar) oluşan anevrizma, aortanın kalpten çıkan bölgesinde ve göğüs içindeki aortada da oluşabilmektedir.
Anevrizmaya bağlı beyin kanaması, hayati tehdit eden bir durumdur. Anevrizma kanaması geçiren hastaların %20-25'i hastaneye ulaşamadan hayatını kaybederler. Hastaneye ulaşıp tedavisi başlatılan hastaların da yaklaşık %15-20'si kanama sonrası gelişen komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Anevrizma tedavisi nasıl yapılır? Anevrizma tedavisi ilaçla olmaz. Mutlaka bir girişim gerekir. Başlıca 2 yöntem vardır; açık cerrahi ile kliplenmesi veya endovasküler yolla tedavisi (kafatasını açmadan damarın içerisinden tedavi).
Beyin anevrizması mevcut kişiler ağır spor ve ağır eşya kaldırmamalıdır. Yüksek tansiyonu olan hastalar ise mutlaka tansiyon ilaçlarının yanı sıra mutlaka kan basıncını kontrol altına almalıdır.Mutlaka hastaların sağlığına zararlı olan sigara ve alkol kullanmamaları gerekmektedir.
Asendan aort anevrizmaları sıklıkla 60-70 li yaşlarda ortaya çıkar. Bazı hastalıklarda ise daha genç yaşlarda bu anevrizmaları görmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri