Bir sprey şişesine beyaz sirke doldurun ve küflenen alanlara sirke sıkın. Sirkeyi yüzeyde yaklaşık bir saat bekletin. İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Bulaşık deterjanı işe yaramazsa damıtılmış sirke kullan.
Damıtılmış beyaz sirke harika bir küf öldürücüdür. Bulaşık deterjanı küfü sökecek kadar tesirli gelmezse sprey şişesine sirke ekle. Mobilyaya baştan aşağı sirke sık. Bir saat kadar bekle, sonra yüzeyi nemli bir bezle sil.
Küfün bulunduğu alana sirke püskürtün. İyice nüfuz etmesini bekleyin ve emin olmak için küflü bölgeye bolca sirke püskürtün daha sonra bir bez ile silin. Giysilerden, ayakkabılardan, yatak takımlarından, mobilyalardan ve diğer eşyalardan küfü çıkarmanın yöntemleri vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
1- Limon Tuzu Karışımı
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem arıyorsanız limon tuzu iyi bir fikir olabilir. Küçük bir tencereye limon tuzu koyun ve üstünü örtecek kadar su ekleyip ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım hazır hale geldiğinde bu karışımı soğutup lekeli bölgelerin üzerine sürün.
Açık Renkli Giysiler için Küf Lekesi Çıkarma Tavsiyeleri
Beyaz giysiler için, küf çıkarıcı olarak klorlu ağartıcı kullanmanız birçok durumda etkili olacaktır. Klor içermeyen ağartıcı kullanmak daha güvenlidir, ama etkisi daha azdır.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Parke, fayans gibi yüzeylerde oluşan küf lekesini çıkarmak için ilk olarak bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı klorlu ağartıcı koymanız gerekir. Hazırladığınız karışımı homojen bir hale getirerek sprey başlıklı bir şişeye koymalısınız. Sprey başlıklu şişeye koyduğunuz karışımı küflü bölgeye püskürtebilirsiniz.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor. Jonix hava temizleme cihazları, evden küf ve diğer kirleticileri uzaklaştırarak, hastalıkların iyileşmesine destek oluyor.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün.
Küflü duvara boya uygulamadan önce duvara astar sürmelisin
Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır. Astarın bir diğer faydası da boyanın çatlamasına neden olan nemin giderilmesine yardımcı olur.
Bir sprey şişesini beyaz sirkeyle doldur.
Sirkeyi suyla seyreltme. Temizlemek istediğin yüzeye yetecek kadar sirken olduğundan emin ol.
Bir sprey şişe içinde yaklaşık bir yemek kaşığı boraks ve 1 litre suyu çalkalayın. Daha sonra rutubetten şikayetçi olduğunuz alanlara bu karışımı püskürtün. Ortalama 30 dakika bekledikten sonra bulaşık süngeri ile lekeli bölgeleri temizleyin ve küflerden kurtulun.
Kahve ve hardal karışımı
Bir çorba kaşığı kahve telvesini bir çorba kaşığı hardal ile karıştırın ve rutubet olan duvara sürün. Duvarı bu karışım ile iyice ovun. Bu şekilde evde bulunan rutubet kokusunun geçtiğini göreceksiniz. Bu karışımda hardal kullanmak istemezseniz, sadece kahve kullanabilirsiniz.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir? Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır.
Maalesef ki, küf kokusu oldukça inatçıdır ve kıyafetlerinizi defalarca yıkasanız da çıkmayabilir. Küf kokusunu çıkarma konusunda kullanılabilecek yöntemler arasında en doğal ve etkili olan, deterjanla birlikte sirke kullanmaktır ancak bu yöntem bile çoğu zaman işe yaramayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri