İstanbul'da Aksaray, Nişantaşı, Karaköy ve Suadiye'de, İzmir'de Alsancak, Göztepe ve Mavişehir'de ayrıca Gaziantep, Ankara ve Bursa'da Mabel mağazalarını bulabilirsiniz.
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
Kerebi, irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen bir tatlı. Tabanına çöven kökünden elde edilen bir köpük yayılır. Tarifin püf noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması.
Fıstıklı Kerebiç (16 Adet) (1 kg.)
1 kg.
Kerebiç tatlısı sadece Mersin'de yapılan özel bir tatlı. İçinde fıstık var ve yapılma şekli oldukça ilginç. Bu tatlıyı kim icat etmiş ilk kim yapmış belli değil ancak Araplar'dan geldiği ve şekil değiştirdiği söyleniyor. Buyurun süper lezzetli kerebiç tatlısı...
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir. Kerebiç tarifinin en önemli püf noktası, köpüğü uzun süre çırpmaktır.
Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
Ürünün Faydaları: Damağınızı şenlendirir. Sizleri Medeniyetler sofrasının lezzetiyle tanıştırır. Saklama Koşulları: Kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Cam kavanozda saklanması durumunda 1 ay boyunca tazeligini korur.
Kerebiç Tatlısı ve Hikayesi
Kerebiç tatlısı, Türk mutfağında özellikle bayramlarda tüketilen bir tatlıdır. İsmi, Farsça "göz" anlamına gelen "girift" kelimesinden türemiştir ve görüntüsü nedeniyle bu isim verilmiştir.
Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
Kalıbınız yoksa şekerpare gibi de şekillendirebiliriz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıkmış tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti çektikten sonra servise hazır.
KEREBİÇ NASIL YAPILIR
Hassas durum kurabiyelerin kesinlikle kızarmış olmaması gerekiyor. Kreması ise çöven otu köklerinin bir gece suda bekletilmesinin ardından 5 saat süreyle kaynatılması sonucunda oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması ile köpük oluşturulur.
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Kerebiç tatlısını özel kılan köpüğünü hazırlamak için ise çöven otu gerekiyor. Eğer çöven otu ile yapmak yerine daha pratik bir şekilde yapmak isterseniz krem şantiden yardım alabilirsiniz.
Kök 3-5 saat kaynatılır, çay gibi demlenir. Suyu alınarak mikserde çırpılır. Şekerle birleştirildiği zaman bembeyaz olur ve kıvama gelir. İçinde yağ, süt, yumurta yoktur ve tamamen doğaldır.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Ancak, şerbetli tatlıları buzluğa koymanız, buzdolabında olduğu gibi tatlılarınızın şekerlenmesine neden olacaktır. Tatlı Tercihiniz Asiloğlu Baklava'dan Olsun!
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Köpük helva üretiminde, çöven ve şeker su içinde kaynatılıp, ağda haline getirildikten sonra eklenir. Çöven suyu, hafif sert kıvamda, yarı akışkan özelliğine sahip köpük helva üretilmesinde görev yapar.
Kesilip dövülerek parçalanan çöven kökleri su ile kaynatılır ve şurup kıvamında çöven suyu denen özüt (ekstrakt) elde edilir. Çöven suyu süzülerek parçalarından arındırılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca makine ile karıştırılarak köpürtülür.
Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.)
Kerebiç çok güzel, tavsiye edilir. Ayrıca hurmalı ve cevizli mamül de var. Kerebiç fıstıklı ve cevizli var. Mutlaka Mersin'e gelenlerin bu lezzeti tatması lazım.
Şehrin meşhur tatlıcısı İbrahim Usta, yeni popüüler adıyla İBODO'nun yolunu tuttuk. Asıl çarşıya biraz uzak kalsa da tatlıları için gitmeye değer. Mersin'in meşhur tatlısı Kerebiç'i Tarsus'ta yemenin doğru adresi burası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri