Bosna Hersekli Emel Maati, 7 yaşında başladığı hafızlık eğitimini 15 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak "ülkenin en genç hafızı" unvanına sahip oldu.
Kuran Kursu öğrencisi Halil Çiftçi, 17 yaşında Kur'an-ı Kerim'in tamamını 3 buçuk ayda ezberleyerek hafız oldu.
Birinci sınıfı bitirdikten kısa bir süre sonra, Rashad Nimr Abu Ras, bir başarıya imza attı ve çoğumuzun sadece hayalini kurabileceği bir şeyi başardı; Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberledi. Filistin'de Gazze'nin yerlisi olan 7 yaşındaki çocuk, Hafız statüsünü kazanarak yerel çapta da ün kazandı.
Şanlıurfa'dan İstanbul'a hafız olmak için gelen 17 yaşındaki Halil Çiftçi, Kur'an-ı Kerim'in tamamını 3,5 ayda ezberledi. İstanbul Bayrampaşa Müftülüğüne bağlı hizmet veren Yeşil Camii Kuran Kursu, hafız yetiştirmeye devam ediyor.
Normal şartlarda hafızlık sürecinin öncesinde 6 ay ile bir yıl yüzüne eğitim var. Ondan sonrada maksimum 2 yıl hafızlık süresi var, toplamda 3 yıl. Normalde kursumuza gelen öğrenciler 3 yıl sonra mezun olur." şeklinde konuştu.
İlgili 22 soru bulundu
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Ancak düzenli şekilde her gün sayfa dinletmeye gayret edildiğinde hafızlık süresi kişinin gayretine ve çabasına göre şekil alabilir. En az 20 ay sürmek şartı ile genel olarak bir hafızlığın tamamlanması 2 ve 4 yıl arası değişmektedir.
Gaziantep'te Adil Sani Konukoğlu Camii'nde görev yapan ve genç yaşından beri hafız olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle hafızlık hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen uzman imam hatip Mehmet Fırat, hafızlık hayalini 45 yaşında gerçekleştirdi.
Kursta her gün Kur'an-ı Kerim sesleri yankılanıyor. Hafız İmam Hatipler Kuranı Kerim ilmini en iyi şekilde öğrenebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Onlar bu özel ve anlamlı eğitime 3 yıl boyunca devam edecekler. Sonunda da sınavı kazananlar kurra hafız olacaklar.
Üsküdar'da Kuran kursuna giden 21 yaşındaki Mevlüt Ertem, 66 günde Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans Bölümü'nde okuyan Mevlüt Ertem, hafızlık eğitimi almak için yaşadığı Mardin'in Midyat ilçesinden İstanbul'a geldi.
Uluslararası Hafızlık Yarışması Dünya Birincisi - Ebubekir Kaçan - YouTube. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl 7.sini düzenlediği ve 59 ülkenin en iyi hafızlarının katıldığı Uluslararası Hafızlık Yarışması'nın finali geçtiğimiz günlerde yapıldı ve yarışmayı Türkiye'den Hafız Ebubekir Kaçan kazandı.
Malatya. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, Türkiye'deki hafız sayısının 150 bini geçtiğini söyledi.
Bosna Hersekli Emel Maati, 7 yaşında başladığı hafızlık eğitimini 15 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak "ülkenin en genç hafızı" unvanına sahip oldu. Başkent Saraybosna'da yaşayan Emel Maati, Bosna Hersek İslam Birliği Komisyonunun hazırladığı sınavı başarıyla bitirdi ve ülkenin en genç hafızı olarak kayıtlara geçti.
Gaziantep'te Hoşgör Fatih Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi alan 14 yaşındaki İshak Mermer, 8 ay gibi kısa bir sürede Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafızlar listesine ismini yazdırdı.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Çok Kur'an okuyan anlamına gelen ve farklı bağlamlarda kullanılan bir terim. Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz. Kur'an öğrenmeye gelince, bıraksınlar vatandaşın çocuğu ne zaman isterse, o zaman öğrensin.
kuran 30 cüz. 30 ayrı (ama birbiriyle aynı zamanda bütün) bölümden oluşuyor. her bölüm yani her cüz, 20 sayfadan müteşekkil. dolayısıyla ortalama 600 sayfadan bir kitaptan bahsediyoruz. hafızlık yapacak kişi birinci gün 1. cüzün en son sayfasını (yani 20. sayfayı) ezberler.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir. Hâfız kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamında birçok âyette yer almakta (bk. M. F.
İnşallah bu kardeşimizin başarısının tüm diğer vatandaşlarımıza da örneklik teşkil etmesi temennisinde bulunuyorum. Tabi bu durum bize Kur'an-ı Kerim öğrenmenin yaşının olmadığını, her yaşta ve her zaman isterse insanın Kur'an-ı Kerim'i hıfz edebileceğini gösteriyor. Hafız olmak çok büyük bir şereftir.
Böyle bir çalışmada 1 sayfa, 45 dakika sürer. Aynı çalışmayı öğleden sonra bir kez daha tekrarla.
Hafızlık alanı ile ilgili birçok bilimsel araştırma yapıldığı bilinmektedir. Ancak öğreticileri konu edinen araştırmalar incelendiğinde hafızlık öğreticiliğinin genellikle Kur'an kursu öğreticiliği olarak değerlendirildiği ve ayrı bir meslek olarak ele alınmadığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri