Kerebiç tatlısı sadece Mersin'de yapılan özel bir tatlı. İçinde fıstık var ve yapılma şekli oldukça ilginç. Bu tatlıyı kim icat etmiş ilk kim yapmış belli değil ancak Araplar'dan geldiği ve şekil değiştirdiği söyleniyor. Buyurun süper lezzetli kerebiç tatlısı...
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
Fıstıklı Kerebiç (16 Adet) (1 kg.)
1 kg.
Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
ilk yiyenlerin agızlarında kekremsi bi tat bırakan ama daha sonraları insanın yedikce yiyesinin geldigi icliköfte görünümünde içi antepfıstıklı,üzeri köpüklü bol kalorili tatlı.
Kerebiç kalıbına hamuru elinizle çukurlaştırarak yerleştirin. İçine bir tatlı kaşığı iç harcından koyup elinizle kapatın. Yağlı kağıt serili tepsiye hamurları aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
Kök 3-5 saat kaynatılır, çay gibi demlenir. Suyu alınarak mikserde çırpılır. Şekerle birleştirildiği zaman bembeyaz olur ve kıvama gelir. İçinde yağ, süt, yumurta yoktur ve tamamen doğaldır.
Kerpiç uygun oranlarda kil içeren toprağın, su ve gerekli görülen katkı maddeleri ile harmanlanıp yoğrularak kalıplara dökülmesi ve kurutulmasıyla elde edilir.
Kerebiç çok güzel, tavsiye edilir. Ayrıca hurmalı ve cevizli mamül de var. Kerebiç fıstıklı ve cevizli var. Mutlaka Mersin'e gelenlerin bu lezzeti tatması lazım.
Fıstıklı kerebicin kilosu 60 TL, cevizli fıstık ise 45 TL'den satılıyor. Uydacı, “Kerebiç Ramazan ayına özgü bir tatlıdır.
Mersin dışında çok bilinmeyen bu tatlının tadı damağınızda kalacaktır. Kerebici tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden biridir Kerebiç'çi Hayri Usta'dır. Mersin'in en sevilen lezzetleri arasında yer alan Batırık, neredeyse her evin vazgeçilmez yemeğidir.
İstanbul'da Aksaray, Nişantaşı, Karaköy ve Suadiye'de, İzmir'de Alsancak, Göztepe ve Mavişehir'de ayrıca Gaziantep, Ankara ve Bursa'da Mabel mağazalarını bulabilirsiniz.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Köpüğü için:
Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Lokum Gibi Ağızda Dağılan Antep Fıstıklı Şerbetli Kerebiç Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler. Şerbet için; 2 su bardağı şeker. 2,5 su bardağı su.
Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz.
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
Kömbe kalıbı(yoksa nasıl yapılır) Hatay usulü kömbe tarifini yaparken Kömbe kalıbı veya kerebiç kalıbına ulaşılamıyorsa elle veya başka bir kurabiye kalıbı ile normal kurabiye şekli verilip susama batırılıp pişirilebilir.
2 Kerebiç tatlısı 100 gramı 422.5 kalori ihtiva eder.1 porsiyonu ise 115.5 gram olup 488.0 kalori içermektedir.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri