Bunun nedeni portakalın kabuğundaki gözenekli yapı ve buna bağlı olarak kabuk ile portakal arasındaki hava boşluklarıdır. Bu gözenekli yapı kabuklu portakalın yoğunluğunun suyun yoğunluğundan az olmasına sebep olur.
Kabuklu portakalı içine attığınızda yüzdüğünü, kabuksuz olanı attığınızda battığını göreceksiniz. Çünkü kabuklu portakalda daha fazla hava boşluğu vardır ve yoğunluğu kabuksuz olana göre daha azdır. Bu nedenle kabuklu portakal suya batmaz.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Çivi içeriğinde hava bulundurmaz, bu nedenle suda batar. Ancak, Elma meyvesi, içeriğinde %25 hava barındırır. İçeriğinde hava olduğundan dolayı elma suya koyduğumuzda suyun üzerinde durur ve batmaz.
yüzmez batar Çünkü portakal. kabuğundaki hava kabarcıkları ayrılmıştır kabuksuz portakal sudan. daha yoğun olduğu için batar.
İlgili 39 soru bulundu
Turunç kabuğu reçeli üretiminde kabuktan gelen acılığın giderilmesi önemli bir problemdir. Turunç kabuğundaki acılık naringin ve neohesperidin gibi flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Kabuk soyulduğunda hava boşlukları ortadan kalkar yoğunluk suyun yoğunluğundan fazla olduğu için soyulmuş portakal dibe batar.
Kabuklu olanda hava boşluğu daha çok olduğu için yoğunluğu daha azdır. Bu nedenle yüzeyde kalır. Kabuğunu soyduğumuzda ise hava boşluklarına su dolduğu için batar.
Normal şartlarda bir karpuzu dahi suya batıramayız. Çünkü karpuzun içerisindeki küçük hava keseleri karpuzun suyun yüzeyinde kalmasını sağlar.
Denize Koyulan Karpuz Batar Mı? Hayır batmaz. Bunun nedeni; Denizin yoğunluğunun karpuzun yoğunluğundan fazla olmasıdır.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Çok fazla portakal tüketmeniz durumunda fazla lif sindiriminizi etkileyebileceği gibi karın ağrısına ve hatta ishale de yol açabilir. Her ne kadar portakalın kalorisi düşük olsa da, çok fazla portakal tüketilmesi durumunda kilo almanız mümkün.
Kabukların acısını çıkartmak için, kaynayan suda bekletip, soğuk suyla şokluyoruz ve bu işlemi 3 kez tekrarlıyoruz.
C vitamini deposu olarak bilinen portakalın iltihaplarla savaşarak vücudu zinde tuttuğunu ve posasının da cildinize iyi geldiğini biliyor musunuz?
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız; ↬Çizme suda batar. Çünkü kütlesi sudan fazladır.
Kabuklu mandilana yoğunluğu fazladır. Bu sebepten dolayı kabuklusu yüzer. Kabuksuzda boşluk çoktur.
Bez mendil suda yüzer mi batar mı? Şimdi sorumuzu çözelim: Havlu suda yüzmez çünkü havlu emici bir cisimdir. Havlunun emici özelliğinden yararlanırız. Emici cisimler suyu içlerine çektikleri için suda batarlar.
Fındık suda yüzemez suda batar. Çünkü fındığın yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha fazladır.
Hayır odun batmaz suda yüzer ama masa batar.
Ogrencilerimiz soyulmuş olan mandalinanin suda battigini kabuklu olan mandalinanin suyun üzerinde kaldığını gözlemledi. Öğretmenimiz bunun sebebi şu şekilde açıkladı :' Kabuklu mandalina gözeneklerindeki hava boşlukları sayesinde hava alıyor ve batmıyor,kabuksuz mandalina ise batıyor.
Portakalları sıkmadan önce kabuklarını soyarak başlamalısınız. Çünkü kabuktaki kimyasallar, portakal suyuna geçebilir. Bunun yanı sıra portakalın üzerindeki beyaz ve ince kabuk, sıkacağınız portakal suyunda acı bir tat bırakabilir. Meyve suyunun tadının bozulmaması için kabukların soyulmasında faydalı olacaktır.
Portakal, taş, tahta gibi maddeler genel olarak pürüzlüdür. Pürüzlü maddelere dokunduğumuzda elimize bazı pürüzler gelir, böylelikle o maddelerin pürüzsüz olmadığını anlarız.
Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak bilinir. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10 - 15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benzemektedir. Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri