Kereviz; patates, pancar, havuç gibi çok nişastalı olmayan bir kök sebzedir.
Kereviz, maydanozgiller familyasında yer alan bir sebzedir. Kıtır kıtır sapları ile popüler bir düşük kalorili atıştırmalık olarak tüketilen bu sebzenin sağlığa birçok katkısı mevcuttur. Kerevizin kök kısmı apium graveolens var.rapaceum olarak isimlendirilir.
Kereviz (Apium graveolens), Apiaceae (Maydanozgiller) familyası içinde, Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin çukur ve sazlık kesimlerinin yerli bitkisi olarak kabul edilen, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılabilen, yenilebilir, keskin bir kokuya sahip, iki senelik bir bitkidir.
Kereviz yüksek su oranına sahip, az karbonhidrat ve nispeten yüksek miktarda posa bulunduran bir sebzedir. Alkali bir sebze olan kerevizin, vücudun pH oranının korumasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Kereviz, yüksek su ve posa içeriği sayesinde sindirim sistemini destekleyebilir.
Karnabahar nedir? Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Tıpkı brokolide olduğu gibi birbirine sıkıca kenetlenmiş çiçekler ve çiçeklerin bağlandığı kalın çekirdekten oluşan bir yapısı vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye? Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
Kereviz, kışın en çok tüketilen kök sebzelerden biridir. Güçlü kokusu sebebiyle tüketmekten kaçanlar olsa da kerevizin faydaları saymakla bitmez. Türk mutfağında zeytinyağlı yemeği özellikle tercih edilen kereviz, vitamin ve mineral açısından zengin bir sebzedir.
Kerevizdeki yüksek su içeriği, çözünmeyen lif ile birlikte bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Beyin sağlığını destekler. Kereviz, birçok yararlı antioksidan, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel mineralleri içerir ve bu nedenle beyin ve sinir sisteminin normal çalışmasına katkıda bulunur.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Marul çeşitleri itibariyle farklı salata tariflerinde kullanılır. Bilimsel adıyla “Lactuca sativa”, Mısırlılar tarafından yüz yıllardır yetiştirilen ve Papatyagiller (Asteraceae) ailesine ait bir yeşil yapraklı sebzedir.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır. Fındık meyvesinin kimyasal yapısı Çizelge 1' de verilmiştir.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Meyve çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki bazı özel dokulardan gelişen, içerisinde üreme organlarının parçalarını ve kimi durumda bazı ek dokuları bulunduran kısımlarıdır. Sebze ise bir bitkinin meyvesi haricinde yenilebilen kısımlarının tamamına denir.
Maydanoz; vitaminler açısından oldukça zengin bir sebzedir.
Ülkelere göre değişik sınıflandırma sistemleri kabul edilmiş olmasına rağmen sebzeler; 1.Yetişme mevsimlerine göre, 2.Kültürlerine (yetiştirme sistemlerine) göre, • 3.Yenilen kısımlarına göre, • 4.Botanik özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. yetiştirildikleri iklim şartları dikkate alınarak yapılır.
Kereviz, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin yerlisi olarak kabul edilir.
Kereviz Nasıl Yenir? Oldukça sağlıklı bir besin kaynağı olarak tüketilen kereviz çiğ olarak ya da yemeklerle beraber tüketilebilir. Zeytinyağlı olarak hazırlanan kereviz yemekleri meze ya da ara öğün olarak tüketilebilir. Kerevizle hazırlanan salatalar bir o kadar iştah açıcıdır.
Sindirim sistemini düzene sokan kereviz suyu, bağırsak ve karaciğer dostudur. Kereviz suyu düzenli tüketildiğinde karaciğeri temizler ve bağırsakların çok daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Aynı bağlamda kereviz de sayısız faydalı besin öğesi içermesi ve çok az kalori içermesi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Bal, genel olarak meyve ve çiçeklerin içindeki nektarın arılar tarafından toplanıp kimyasal değişime uğratılması sonucu üretilen bir besindir. Balın içerisinde yaklaşık 200 ayrı çeşit bileşen bulunmaktadır. Pekmez ise, meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri