Halka tatlı, halk arasında kerhane tatlısı olarak da bilinir. Bu adı nereden aldığı muğlaktır. Güzel adlandırma olarak bunun yerine halka tatlısı da denebilir. Hatay'da müşebbek, Adana'da kıvrım tatlı, Eskişehir'de ballı ballı denir.
Hatay'da müşebbek, Adana'da kıvrım tatlı, Eskişehir'de ballı ballı olarak da bilinen Osmanlı'dan günümüze uzanan "Tulumba" tatlısının hikayesi...
Churros (Tulumba Tatlısının Tarçın Ve Şekerli Versiyonu) - Nefis Yemek Tarifleri.
İzmir en meşhur tatlısı olan lokma, herkesin sevdiği çıtır çıtır, nefis bir tatlıdır. Ege mutfağında tatlı olarak tüketilse de bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenir. Ortası delikli halka şeklinde olana İzmir lokması, deliksiz, küçük yuvarlak şekilde olanlarına da saray lokması denilir.
Her yerde meşhur olan ucuz ve bol bulunan fakirin fukaranın tatlısı halka tatlının icat edildiği yerin Çamardı'nın Üskül Köyü olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Şerbetli hamur tatlıları sınıfının bir numarası olan tatlımız ülkemizin her yerinde severek tüketilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Midesi rahatsızlanan bir kişiye pirinç, süt ve şeker karışımı bir tatlı hazırlanmıştır. İçerisinde süt bulunduğu için bu şifalı tatlıya 'sütlü aş' denmiştir. Ve bir süre sonra sütlaç olarak evrilmiştir.
Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
Kilis mutfağıyla özdeşleşen züngül tatlısı, misafirliğe gittiğiniz hemen her evde rastlayabileceğiniz bir tatlıdır. Üzüm pestilinin unlu ve yumurtalı harca batırılıp kızartılmasıyla hazırlanan bu tatlı, fıstık ya da ceviz serpilerek servis edilir. Malzemeler hazırsa, Kilis usulü züngül tarifine geçebiliriz.
Lokma (İzmir Lokması) - İzmir
Lokma; un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir tatlıdır. İzmir'de genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenilmektedir.
şekerpare. farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Cizre Luzine Tatlısı, Cizrelilerin iftarda en çok tercih ettiği tatlıların başında geliyor. Cizre Luzine Tatlısı, irmik, şeker, un, ceviz içi malzemelerden yapılır ve yine üzeri ceviz içi ile süslenir.
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Samanu, Uğut Tatlısı veya Samanak, Sumalak/Sumalyak, Sümölök, Sümölöt, hem Türklerde hem de başka pek çok Orta Asya ve Orta Doğu toplumunda Nevruz Günü pişirilen bir çeşit muhallebi olup, bazı yörelerde helva şeklinde de yapılır. Azeri kültüründe “Semeni Helvası” olarak bilinir.
Lokma tatlısı ülkemizde ya küre şeklinde ki buna saray lokması denmekte ya da ortası delik halka şeklinde olmaktadır. Hemen hemen aynı malzemeler kullanılarak imal edilen ve tırtıklı bir şekle sahip olanına tulumba tatlısı ismi verilmektedir.
İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.
Ankara saray lokma fındık şeklinde içi dolu olan lokma tatlısıdır. Tabi isminden de anlaşılacağı gibi saray geçmişi olan tatlıdır. Daha doğrusu lokma tatlısı Osmanlı mutfağına girdiğinde saray kültüründen hali ile etkilenmiş şekil değişikliğine uğramıştır.
gaziantep'te lokma tatlisina halk arasinda verilen ad... gaziantep'te lokma tatlısına verilen isim.
Lokma, un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır.
(ﻣﺸﺒّﻚ) sıf. (Ar. teşbіk “ağ şekline koymak”tan muşebbek) Ağ ve kafes gibi örülmüş veya oyulmuş (nakış, pano vb.) muşabak, muşabbak: Kirm-i peykânı ile ol kaşı kavsin delerim / Sadr-ı Eyyûb-sıfat Zâtî müşebbek ola sadr (Zâtî).
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
📌Püf Noktası : 🔻Hamuru yoğurma aşamasında limon suyu katınca tatlılar daha çıtır ve dışı sert olur ve hemen yumuşamaz. 🔻Orta ateşte yavaş yavaş kızartalım ki dışının sertliği ve çıtırlığı uzun sürsün. 🔻Şerbetiniz eğer şekerleniyorsa şekerin markası ile alakalı.
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır.
İçerik: Tulumba tatlısı özel un, ayçiçek yağı, yumurta ve toz şeker kullanılır. Ürünlerimiz herhangi bir katkı maddesi içermez. Helal gıda belgeli olup, avrupa standardına ait belgeler doğrultusunda günlük üretim yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri