Keş peyniri; süzme yoğurdun kurutulmasıyla sağlanan ve neredeyse Anadolu'nun her yerinde üretilen bir peynirdir. Keş peyniri; tuzla beraber süzme yoğurdun yoğurulmasından sonra kıvamlı yoğurda biçim verilerek kurutulması sonucunda oluşur.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur. Genellikle kavrulduktan sonra erişte veya makarnada sos olarak kullanılır.
Kahvaltılarda keş peynirinin içine çörek de eklenerek servis edilebilmektedir. Bu şekilde ekmekle beraber yenilebilir. Bunların yanında börek içlerinde de rende ile ufalanarak kullanılan keş peyniri, makarnaların da içerisinde katılmaktadır. Ayrıca çorbaların içerisine rendelediğinizde lezzet ve sağlık katmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Keş peyniri içerisinde; yoğurt veya yağsız süt, tuz kullanılmaktadır.
Seçenekler: 500 gr210,00 TL/kg. 1 kg169,50 TL/kg.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Yoğurdun kaya tuzu ile yoğurularak kıvama getirilmesi ve ardından bez ile sarılarak güneşte kurutulmasıyla üretilmektedir. Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir.
KEŞ NEDİR? Esasen kurutulmuş yoğurttur. Süzme yoğurtla yapılan oldukça sert bir çökelek çeşididir. Anadolu'da birçok mutfakta kurut ismiyle tanınır ancak meşhur olarak Bolu mutfağında yer alır ve çok sevilerek tüketilir. 4 kg. yağlı süzme yoğurda iki yemek kaşığı turşu yapımında kullanılan kaya tuzu koymamız gerekiyor.
Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür.
Şekli topaç şeklidir. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir.
Bilmeyenler için keşin ne olduğunu anlatayım önce. Keş süzme yoğurdun kurutulması ile elde edilen bir çeşit süt ürünü. Oldukça sert olduğu için rendelenerek tüketiliyor. Özellikle mantı, makarna ve eriştelere harika bir aroma katıyor.
Keş raf ömrü oldukça uzun bir yiyecektir. Buzdolabında, kapaklı bir kavanozda aylarca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Yüksek kaliteli, halojen içermeyen tırnaklı yapısı ile hızlı ve kolay takılabilen etiketleme plakası. Ürünün üzerinde etiket yuvasına tam uyum göstererek ekipman bütünlüğünü sağlar.
Seçenekler: 500 gr149,80 TL/kg. 900 gr161,99 TL/kg.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
KEŞ ve tereyağını bir sahana alıp, iyice kavurun. Üzerine yumurtaları kırın ve sahanın ağzına bir kapak örtün. Yumurtalar dilediğiniz kıvamda piştiği zaman ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.
-Kahvaltılarda, börek ve poğaçalar da dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Püf noktası: Verdiğimiz tarif 6 kilo yoğurda göre ayarlanmıştır. 6 kilo yoğurttan 2 kilo çökelek elde edebilirsiniz.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz. Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Kurut Nasıl Yapılır? Yaklaşık 15 kilogram kadar süt kaynatılır ve mayalanarak yoğurt yapılır. Yoğurt 1 gece dinlendirildikten sonra bez torbaya konularak ve üzerine bir de taş koyarak iyice süzülmesi sağlanır. 2 gün kadar bekleyen yoğurttan yaklaşık 2-3 kiloluk kuru maddesi kalır.
Peynir, tereyağı, süt, zeytin, zeytin salatası, zeytinyağı, kahvaltılık soslar, bal, reçel, helva, tahin pekmez, fındık ve fıstık ezmesi, marmelat, pastırma, kavurma, sucuk, salça, turşu, konserve, bakliyat, çay, kahve gibi sayısız kalemde çok sayıda ürünün online satışı peynircibaba.com adresi üzerinde yapılmaktadır.
Kurut, yoğurttan ya da yayık altı ayranından yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünüdür. Özellikle kış aylarında pek çok yemeğin yapımında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri