Haldun Taner, Keşanh Alı Destanı, epik tiyatro, Türk tiyatrosu.
Bir yanda mertlik belası, bir yanda aşk yarası… İşlemediği bir cinayetten ötürü “mahkûm ve kahraman” olan Keşanlı Ali ile kenar mahalle güzeli Zilha'nın imkansız aşkı. Masal kadar uzaktaki şehre tepeden bakan Sineklidağ'da geçen bol şarkılı bir kahramanlık parodisi.
Keşanlı Ali Destanı, Demokrat Parti döneminden sonraki süreçleri yalın bir dille ve eleştirel bir bakışla gülmece tarzında yorumlar.
Birçok oyun yazmasına rağmen Taner, Keşanlı Ali Destanı ile tanınır. Bu eserle ülkemizde epik tiyatronun öncüsü olan yazar, ilk yerli, müzikli oyun örneğini vermiştir.
Kuştepe ve Hoca Hüsrev semtlerinde çekilen Keşanlı Ali Destanı, hapisten döndüğünde ezilmemek için güçlü ve zalim olmayı seçen, Fikret Hakan'ın canlandırdığı Ali'nin “efsane”sini anlatıyor. Keşanlı Ali Destanı, Fikret Hakan anısına gösteriliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Bu çalışma, Haldun Taner'in ilk epik Türk tiyatro oyunu olarak kabul edilen Keşanlı Ali Destanı (1964) adlı eserini ve eserin The Ballad of Ali of Keshan (1967/1976) başlığını taşıyan İngilizce çevirisini kültürleraşırı aktarım ve çeviri süreçleri bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Keşanlı Ali Destanı, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir.
Keşanlı Ali Destanı dizisi 1 sezon yani 26 bölüm ekranlarda kalacak ve 26. bölümü ile ekranlara veda edecekti ancak dizinin aldığı düşük izlenme oranları veda tarihinin 6 hafta kadar erkene alınmasına neden oldu ve dizi 20. bölümü ile final yaparak sona erdi.
İlk olarak 31 Mart 1964'te sahnelenen bu eser, ilk yerli, müzikli oyundur. “1964'te Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nun sahnelediği Keşanlı Ali Destanı, geleneksel tiyatroyla modern tiyatronun imkanlarını bir araya getirebilen büyük bir eleştirel oyundur.” (Buttanrı, 2006: 206).
10 Aralık'ta yayına girecek dizinin çekimleri, Beykoz'da kurulan platoda yapılıyor. Kahramanlarımızın yaşadığı Sineklidağ Mahallesi, gişe rekortmeni filmlerin sanat yönetmenliğini üstlenen Hakan Yarkın'ın imzasını taşıyor.
Haldun Taner'in 1954'te yayımladığı iki öykü kitabından biri olan On İkiye Bir Var, 1955 yılında verilmeye başlanan Sait Faik Hikâye Armağanı'nı alan ilk kitaptı.
Keşanlı Ali Destanı'nı okuyanlar veya seyredenler, onun bir komedi olduğunu zannedebilirler. Halbuki bu piyes, komik unsurları ihtiva ettigi halde komedi degildir diyebiliriz.
“Eşeğin Gölgesi” isimli tiyatro eseri, Haldun Taner'in 1965 yılında yazdığı epik bir politik tiyatro oyunu.
Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht'in doğrudan Marksizm-Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır. Epik kelime anlamıyla halk arasında söylenen destansılık anlamıyla epik kelimesi kullanılmamaktadır.
Bu çalışma, Haldun Taner'in ilk epik Türk tiyatro oyunu olarak kabul edilen Keşanlı Ali Destanı (1964) adlı eserini ve eserin The Ballad of Ali of Keshan (1967/1976) başlığını taşıyan İngilizce çevirisini kültürleraşırı aktarım ve çeviri süreçleri bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Etkinlik Bilgileri. Etkinlik Hakkında Kısa Bilgi: Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan bir gecekondu mahallesidir. Mahalleli tarafından hiç sevilmeyen Çamur İhsan'ı öldürmekten hapse giren Keşanlı Ali, hapiste bulunduğu dört yılda Sineklidağ'da bir efsaneye dönüşür.
Bu makalede, Haldun Taner‟in yaşamı ve Fazilet Eczanesi isimli eseri, dönemin eczacılığına ilişkin bilgilerle birlikte ele alınacaktır.
Günün Adamı oyunu Taner'in yazdığı ilk tiyatro oyunudur. Yazar bu oyunda 1950'ler Türkiye- sinin değişen değerlerini, yeni insan ve üretim ilişkilerini, siyaset ve bilim çevrelerinin yozlaşmasını oyunun temeline yerleştirdiği “çatışma” öğesi üzerinden tartışır.
Epik tiyatro, amacı toplumun karşılaşmakta olduğu savaş, açlık ve işsizlik gibi konular ile ilgili nedenleri ortaya çıkarmak olan tiyatro çeşididir. Bu kapsamda epik tiyatro, sahneye ve hayatın geneline eleştirel bir gözle bakmaktadır. İzleyicilerine oyun ile alakalı belli bir yargının oluşmasını amaç edinmektedir.
Taner, Keşanlı Ali Destanı'nda modern ile geleneği bir arada kullanarak yeni bir epik tiyatro oluşturur. Bu eserde epik unsurunun yeri, Sineklidağ halkının hayatını biçimlemektir.
Ötüken Kitap | Selma ve Gölgesi Peyami Safa.
Haldun Taner, Keşanh Alı Destanı, epik tiyatro, Türk tiyatrosu.
Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım, Haldun Taner'in 1964 yılında yazdığı iki perdelik tiyatro oyunu. Oyun, II. Meşrutiyet'ten 1960'ların sonuna kadarlık bir zaman diliminde Türkiye yakın tarihinde gerçekleşen toplumsal değişimleri Vicdani ve Efruz adlı iki karakterin yaşam hikâyeleri aracılığıyla anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri