Kapalı bir kaptaki gaz basıncını ölçmeye yarayan ölçüm aletidir. "Basınç ölçer" olarak da adlandırılan manometreler, kendi içlerinde sıvılı ve metal manometreler olarak ikiye ayrılır.
Basınç sensörü, hacimsel büyüklüğe sahip; gaz ve sıvı bileşenlerin basınç derecesini ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Günümüzde üretim ve kontrol aşamalarında, oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Basınç ölçen aletler 2 farklı çeşit üzerinden ön plana çıkar. Bunlardan biri manometre ve diğeri ise barometredir. Fakat bu ölçüm aletleri maddenin değişik halleri üzerinden ele alınır ve kullanılır. Örneğin gaz ve sıvı akışkanların basıncını ölçebilmek için manometre kullanılır.
Barometre, açık hava basıncını ölçmeye izin veren bir ölçüm cihazıdır. Diğer yandan manometre ise boru ya da kazan gibi kapalı bir ortamdaki basıncı ölçer. Yani manometre cihazının ölçtüğü basınç kapalı ortam basıncıdır. Bu ölçüm yapılırken boru ya da kazanın içindeki basınç, manometrenin ibresini hareket ettirir.
Gazın musluğu açılarak boruya verildiğinde atmosfer basıncı ile gaz basıncı arasındaki farka göre manometre kollarında (borularda) cıvanın hareket ettiği gözlenir. Hareket durduğunda dış kol ile iç koldaki cıva yüksekliği farkı gazın mmHg cinsinden basıncını verir.
İlgili 26 soru bulundu
Manometre, gaz veya sıvı akışkanların basıncını ölçmek için kullanılan alettir. "U" şeklindeki bir borudan meydana gelir. Boru içinde bulunan sıvı, akışkan tarafından, uygulanan basınca bağlı olarak seviye değiştirir. İki koldaki seviye farkı önceden hazırlanan ölçekli bir cetvelde ölçülerek basınç bulunur.
Barometre, atmosfer basıncını ölçmeye yarayan alet. Genellikle cıvalı (sıvılı) ve aneroid (havalı) olmak üzere yaygın olarak kullanılan iki çeşidi vardır.
Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır. R sayısı ise sabit bir sayıdır. Kapalı kaplardaki gazlarda basınç manometreler yardımı ile ölçülür.
Batimetre, denizlerde suyun derinliğini basınç değişiminden faydalanarak ölçmeye yarayan alet. Deniz dibindeki batıkların seviyesindeki basıncın ölçülerek derinliğin bulunmasına yardımcı olur. Dalgıçlar tarafından kullanılır.
Aneroid altimetre herhangi bir basınç seviyesine göre bir yerin yüksekliğini ölçebilen bir barometredir. Yaygın olarak bir yüksekliği deniz seviyesine göre gösterir. Barometrelerin basıncı genellikle mmHg (mm cıva) cinsinden göstermelerine mukabil; altimetre, yüksekliği metre veya feet cinsinden gösterir.
Kapalı bir kaptaki gaz basıncını ölçmeye yarayan ölçüm aletidir.
Hava Basıncının Ölçülmesi:
Atmosferin mutlak basıncı (hava basıncı) barometre ile ölçülür. Bu amaçla Islak(civalı) ve kuru (madensel) barometreler kullanılır.
Atmosfer basıncı genellikle civalı ve aneroid (sıvısız) barometreler ile ölçülür.
Gaz ölçüm aletleri ve dedektörler; zehirli gazlar, boyaların bıraktığı gözle görülmez atıklar, fümigasyon, yakıt doldurma sonrası oluşan gazlar, inşaat atık tozları, hafriyat alanlarında oluşan metan gazları ve depolama alanlarında oluşan atık gazlar gibi etmenlerin tespit edilebilmesi için kullanılır.
İş yeri ortam gaz ölçümü, ile Türkiye'de iş yerlerinde ortaya çıkan gazların ölçülmesidir. İş yerlerindeki gazların ölçülmesinin nedeni insan can ve mal kaybını engellemek amacıyla ortaya çıkartılmıştır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır. Ancak dolum basıncını görebilmek için araca dolum yapılırken oluşan basınca bakmak gereklidir.
Batimetre, derinliği ölçmek için kullanılan ve farklı çeşitlerde üretilmiş olan bir basınç ölçerdir.
Barometre çalıştırılırken bir kabın içerisine 4 cm kadar cıva konulur. Bu 90 cm uzunluğa sahip bir tüp içerisine yerleştirilir. Cıva dolu kabın içindeki basınç arttıkça tüpteki cıva da yükselmektedir. Barometrelerde deniz seviyesinde 75 cm ölçüm yapılırken yüksek bölgelerde ise 50 cm ölçümü gerçekleşir.
MANOMETRE: Kapalı gazların basınçlarını ölçer. ALTİMETRE: Rakım veya irtifayı ölçmekte kullanılan bir cihaz. BATİMETRE: Deniz derinliğini ölçmek için kullanılan bir alet, denizaltları vs. MANOMETRE: Kapalı gazların basınçlarını ölçer.
Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular. Buna gaz basıncı adı verilir. Kapalı kaplardaki gaz basıncı, gazın taneciklerinin hızı ile orantılıdır.
Gaz basıncı, gaz moleküllerinin bulundukları kabın çeperlerine çarpması sonucu oluşur. Dolayısıyla ne kadar fazla çarpışma, o kadar fazla basınç demektir. Denklemi yorumlayacak olursak; Molekül sayısı (N) ve sıcaklık (T) sabit tutulursa eşitliğin diğer tarafı değişmemelidir.
Basınç ölçen ve ölçüm görüntüleyen bütünleşik aletlere, basınçölçer, vakumölçer ya da vakummetre denir. Manometre ya da kullanımı yaygın olan Bourdon basınçölçeri, basıncı hem ölçmek hem de ölçümü görüntülemek için kullanılan basınçölçerlere birer örnektir.
Barometre, atmosferik basıncı ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Genellikle hava basıncının değişimlerini tahmin etmek ve hava durumuyla ilgili bilgiler sağlamak amacıyla kullanılır.
Bunun yanı sıra barometre ile rakım da ölçülebilmektedir. Aynı zamanda bu alet iki farklı çeşit bulundurmaktadır. Bunlar cıvalı ve havalı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kullanım için uygun olanın tercih edilmesi ile birlikte ihtiyaca uygun olarak kullanımı gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri