Kesb teorisi, Mu'tezile'nin ihtiyarî fiillerde kulu ilâhî irade ve kudretten bağımsız hale getiren anlayışı ile Cebriyye'nin fiillerinin meydana gelişinde kulun etkisi bulunmadığını iddia eden görüşü arasında mutedil bir fiil anlayışına ulaşmak için Sünnî âlimlerince düşünülüp geliştirilen üçüncü bir teoridir.
Kişinin dinî, ahlâkî ve iktisadî hayatındaki her türlü kazanımını ifade eden terim. Hukukî bir sebebe dayanmadan bir şahsın mal varlığının başkası aleyhine çoğalması. Allah'ın hoşnutluğunu kazanma niyetiyle harcamada bulunma.
Esasen kesb, Allah'ın irade ve yaratıcılığı karşısında insan iradesinin yeri ve bu irade- nin fiil üzerindeki etkisi konusundaki tartışmaların bir sonucu olarak ilk kez Eş'arî tarafından bir doktrin hâline getirilmiştir.
KESBETMEK – KESBEYLEMEK
birl. geçişli f. (Ar. kesb + Türk. etmek, eylemek) Kazanmak, edinmek: Mumu söndürünce odanın ne hal kesbedeceğini düşündüm (Muallim Nâci).
KÂSİB. (ﻛﺎﺳﺐ) sıf. ve i. (Ar. kesb “çalışıp kazanmak”tan kāsib) Kazanan, elde eden, geçimini sağlamak için çalışan (kimse): Zaman müsâid iken kâsibü'l-kemâl olalım (Muallim Nâci). Allah kâsibleri sever (Nâmık Kemal).
İlgili 16 soru bulundu
Tafra teorisi, hareketin varlığı kabul edilmesi durumunda sonsuz bir mesafenin katedilmesi gerektiğini, bunun da mümkün görülmediğini ileri sürerek hareketin varlığını kabul eden tezi çürütmeyi amaçlayan Zenon'un görüşü ile benzerlik arzeder.
Kesb kökünden türetilmiş olan kesbi sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin fiil hali ''kesbetmek'' şeklinde yazılır ve kazanmak manasına gelir. Kesbi sözcüğü, daha çok, sonradan kazanılmış meziyetler ve alışkanlıklar için kullanılır.
Kesb teorisi, Mu'tezile'nin ihtiyarî fiillerde kulu ilâhî irade ve kudretten bağımsız hale getiren anlayışı ile Cebriyye'nin fiillerinin meydana gelişinde kulun etkisi bulunmadığını iddia eden görüşü arasında mutedil bir fiil anlayışına ulaşmak için Sünnî âlimlerince düşünülüp geliştirilen üçüncü bir teoridir.
Halk ile Kesb arasındaki farka gelince; aletsiz meydana gelen şey halk, aletle meydana gelen şey Kesbdir. Bazıları da şöyle dediler: "Kudret sahibinin (Kâdir-i Mutlak) tek başına meydana getirmesi mümkün olan şey halk (yaratma) mümkün olmayan şey de kesbdir. Böylece Kesb kula, halk da Allah (c.c)`a aid olmuş olur.
kaynaşmak, dost olmak anlamına gelir. Ünsiyet peyda etmek, bazen, alışkanlık kesbetmek, uyum sağlamak mânâsında da kullanılır.
Meşîet kelimesi, varlık ve var olan anlamındaki “şey” kökünden türemiş mimli masdardır. ءاش fiilinin masdarı olmakla birlikte bu fiil “yok olan” hakkında da kullanılabilmektedir. Zira yokluğu ifade etmek de var olan ile mümkündür.
B)Kesbi bilgi:Akıl yürütme ,düşünme, derinliğine araştırma yoluyla elde edilen bilgidir.
Cebriye, kişinin kader ve fiileri konusunda söz sahibi olmadığı, hür iradenin var olmadığını, ve her türlü fiili yaratan ve yaptıranın Tanrı'nın kendisi olduğunu ileri sürerler. Cebriyye'ye göre insan, aynen rüzgârın emrindeki kuru bir yaprak gibidir, yaptığı işleri mecburen yapar.
Eş'arî'lerin anlayışına göre yüce Allah cismin de ara- zın da, hayrın da şerrin de yaratıcısıdır.
İnsan fiilleri ve . zgürlüğü konusuna ilişkin önemli bir kelâmî mesele olan tevlîd-tevellüd, insanın ihtiyârî fiilleriyle bu fiillerin başka bir mahalde gerçekleşen sonuçları arasındaki irtibatı ifade eden bir teoridir.
Buna göre insan fiilleri ihtiyarî ve ızdırarî olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. İhtiyarî fiiller, zorunlu olmamakla birlikte yapıldığında ceza veya mükafat gerektiren, insanların tercihine bırakılmış, irade ve ihtiyara dayalı fiillerdir.
Duyu izlenimleriyle sevinç ve acı gibi psikolojik bilgiler, sebep-sonuç ilişkisiyle alâkalı hükümler, bir hükmün ya doğru veya yanlış olacağı (üçüncü şıkkın imkânsızlığı) yönündeki bilgi gibi herhangi bir sebebe bağlı olmadan insan zihninde yer alan bilgiler zaruri bilgilerdir.
“İktisabî” olan ise zihinsel çaba (akıl yürütme) ile elde edilen bilgidir. İmam Gazzâlî de kelamcılarla aynı minvalde; “bir insanın aynı anda iki yerde olamaması”, “bir şeyin hem canlı hem ölü olamaması” gibi zaruri bilgi; bir de akıl yürütme ile elde edilen iktisabî bilgi türünün olduğunu söyler.
Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi rızâ göstermeyeceği bir söz veya davranışa zorlamak anlamında fıkıh terimi.
Kesb ve cüz'i irade sözlük anlamları itibariyle ifade ettikleri anlam bakımından aynı şey değildir. Cüz'i irade insanın bir iş yapma iradesidir. Kesp ise yapılan iştir/fiilidir. "Dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin." (Kehf, 18/29) mealindeki ayette insanın bu özgür iradesine işaret edilmiştir.
Kulların fiilleri konusunda “cebr-i mutavassıt” olarak bilinen Eş'arî düşünce, Mu'tezile'nin savunduğunun tam tersi bir görüşle insanın fiillerinin yaratıcısının Allah olduğunu iddia etmektedir. Eş'arî'ye göre kulların fiilleri Allah'ın mutlak iradesine bağlıdır.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
İlim, bir cihetle vehbî ve kesbî olmak üzere ikiye ayrılır. Kesbî ilim; okuyarak, dinleyerek, araştırarak öğrendiklerimizdir. Vehbî ilim ise, peygamberlere gelen vahiy ve veli zâtlara gelen ilham türünden olan bilgilerdir.
Arapçada zorunluk, kısıtlama, sıkıntı anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi ''Bu zaruri bir iş'' dediğinde kişinin o işin yapılmasının zorunlu olduğu manasını ortaya çıkmaktadır.
Herkesin sahip olduğu içsel bilgelik anlamına gelir. Bazı insanlar için bu kolayken bazı insanlar için bilge aklı devamlı kullanmak zor olabilir. Duygusal zeka kavramı yanında bilgelik, hikmet, irfan, sağduyu, dirayet, aklı selim kavramları da benzer kavramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri