Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir.
Rahim duvarına yerleştikten sonra hücrelerin gelişimi ile gebelik kesesi oluşur. Bütün gebeliklerde aynı süreç olur. Boş gebelikte kese gelişimi normal olmasına rağmen embriyo (yani bebek) gelişimi olmaz.
Kısacası boş kese gebelik, bir yumurta ve spermin döllenerek rahimde kese oluşturduğu, ancak içinde bir bebeğin gelişmediği durumdur. Böyle bir durumda gebeliğin kürtajla ya da ilaçlarla sonlandırılması gerekir. Bunun dışında, gebeliği devam ettirebilmek için maalesef yapılabilecek başka bir şey yoktur.
Boş gebelik dediğimiz durum kesenin büyümesine ve belli bir boyuta gelmesine rağmen içerisinde bebeğe ait yapının yani embriyonun çıkmaması anlamına gelir. Gebeliğin 5. haftasından itibaren ultrasonda gebelik kesesinin içerisinde 'yolk kesesi' adında küçük bir kesecik izlenir.
İlgili 17 soru bulundu
Boş gebelik eğer kendiliğinden bir düşük olmadıysa kürtaj işlemi ile sonlandırılılması gerekir. Boş gebelik birden fazla kez tekrarlayabilir. Sonradan ikinci kez boş gebelik, altta yatan bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Boş gebelik düşüğü olmaz ise kürtaj ile sonlandırılır.
Anne karnındaki 7 haftalık bebek henüz yeterince büyümediği için 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakan bir göz tarafından fark edilecek şekilde belirgin değildir.
Boş Gebelik Kimlerde Görülür? Boş gebeliğin tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunur.
Boş gebeliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Döllenmiş yumurtada meydana gelen kromozomal anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, genetiğin veya düşük kaliteli yumurta veya spermin sonucu olabilir. Eşler arasındaki akrabalık durumları boş gebelik riskini artırır.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir. Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır.
Boş gebelik, genellikle kendiliğinden düşük ile sonuçlanır ve bazen kürtaj işlemine gerek kalmaz. Ancak, düşük olmaması durumunda, kürtaj işlemi yapılabilir. Kürtaj işlemi için, rahim içi dokusunun tamamen temizlenmesi gereklidir.
Kürtajın yapılabilmesi için ultrason ile kesenin saptanabilmesi gerekir. Gebelik kesesi görünmeden kürtaj işlemi gerçekleştirilmez.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Bunun için B-HCG ve transvajinal ultrasonografi yapılır. USG de rahim içinde gebelik kesesi sağlam olarak görülür ise normal bir gebelik olduğu düşünülür. Eğer B-HCG pozitif ise ve rahim içinde gebelik kesesi yoksa dış gebelik olduğu, eğer rahim içinde düzensiz bir kese görülürse düşük yapmakta olduğu düşünülür.
Boş gebelik, sürecin başlamasına müteakip ilk beş haftalık süreçte yapılan ultrason görüntülemelerinde tespit ediliyor. Ancak bunun nihayete erdirilmesi için iki hafta daha beklenir. Sonrasında ise kesin tespit ardından plasentanın alınması için kürtaj yapılır.
Pek çok anne adayı, boş kese ne zaman dolar sorusuna yanıt arar. Esasında doğum kesesi, hiçbir zaman boş olmaz. Kesenin oluşması için döllenmiş bir yumurta ve bu döllenme işlemi sonrasında meydana gelen bir embriyo gerekir. Bu nedenle de hamilelik gerçekleştikten sonra boş kese diye bir durum söz konusu olmaz.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı. Regl sancılarına benzer kasık ağrıları, hafif vajinal lekelenmeler, hatta mide bulantıları…
Boş gebeliğin tekrarlama eğilimi yoktur. Boş gebelik mevcut gebeliğe özgü bir durumdur. Sadece bu gebelikte yumurta ya da sperm hücresinin kalite bozukluğundan kaynaklanır. Anne ve babada kalıcı bir genetik problem yok ise tekrarlamaz.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir. "
8 haftalık hamileyim kese var bebek yok, neden? Boş kese gebelik ihtimali bu durumda söz konusu olabilir. Boş kese gebelikte, yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur ancak bebek yoktur. Ayrıntılı bilgi ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
5 haftalık gebelik kesesi artık ultrasonda görülmeye başlamaktadır. 5 haftalık bebek ultrasonda çok belirgin olmasa da görülmeye başlar. Doktor bebeğin boyunu ultrason görüntülerinden hesaplar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri