Ayrıca, çelik evler suya, rüzgara ve diğer doğal afetlere karşı da dayanıklıdır.
Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır. Özellikle çeliğin esnek bir yapıda olması sayesinde oluşabilecek bir depremde kırılma veya çökme tarzı durumların olması neredeyse imkansızdır.
Çelik evlerin metal yapısı, ses dalgalarını yansıtma eğilimindedir, bu da iç mekanda gürültünün artmasına neden olabilir. Özellikle şiddetli rüzgarlar ve fırtınalar sırasında, metalin çıkardığı sesler evin içinde daha belirgin hale gelebilir. Bu durum, evdeki huzuru ve sakinliği olumsuz etkileyebilir.
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur. Prefabrik ev adı altında merdiven altı firmalar tarafından oluşturulan yapılar da bulunduğu için bu yapılarda duyulan uçma, kırılma, zarar görme duyumları ve olayları çok normaldir.
Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz!
İlgili 26 soru bulundu
Peki bu yapılar ortalama kaç yıl dayanıyor? Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Hiç beklenmeyen 8 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez. Çünkü çelik malzeme özelliği olarak beton gibi aniden kırılan bir malzeme değildir, dayanamadığı yüklere karşı kırılmaz, şekli değişir yani sünme yapar.
Deprem, rüzgar ve fırtınalarda binaya gelen yanal, dinamik yükler ağır kütleleri çok daha kuvvetli etkilemektedir hafif olan bu sistem ise çok az etkilemekte ve esnek olan hafif çelik profiller darbeleri absorbe etmektedir.Prefabrik yapılar kırılma, dönme, çatlama yapmaz.Çelik yapının topraklama özelliği sayesinde ...
Prefabrik evlerin 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğuna dikkat çeken Sezer,” Prefabrik yapı ile “güvendeyim” diyebilirsiniz, bu yapı emniyetlidir. Çünkü deprem ve iklim şartları da dikkate alınarak şartlara uygun olarak üretilmektedir.
Hafif çelik evler, daha hızlı bir inşa sürecine sahiptir ve daha ucuz olabilirler, ancak daha küçük boyutlu evler için daha uygundurlar. Ağır çelik evler ise daha büyük boyutlu evler ve yapılar için daha uygun olabilirler, ancak daha pahalı ve daha uzun inşa süreci gerektirebilirler.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Çelik ve Betonarme Arasındaki Maliyet Farkı Nedir?: Genel olarak, çelik evlerin ilk inşaat maliyeti daha yüksek olabilir, fakat uzun vadede bakım maliyetleri daha düşüktür. Betonarme evlerin ilk maliyeti daha düşük olabilir fakat bakım maliyetleri zamanla artabilir.
Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz. Standart inşaat teknikleri ile üretilen betonarme ya da ahşap binaların aksine çelik konstrüksiyon yapılarda çok daha farklı ve modern bir izolasyon sistemi kullanılmaktadır.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Betonarme evlere göre 5 kat daha hafiftir. Çelik evi yıllar boyunca kullanabilirsiniz. 100-150 yıllık bir ömrü vardır. Galvaniz kaplı çelik malzeme paslanmaya (korozyona) karşı dirençlidir. Çelik malzeme çatlamaz, bozulmaz ve böceklenme gibi sorunlar ortaya çıkarmaz.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır.
PREFABRİK EVLER DEPREME KARŞI GÜVENLİ
Ayrıca prefabrikler 1. dereceden deprem bölgelerindeki en güvenli yapılardır. Çelik malzemeler deprem sırasında esner fakat kırılma veya yıkılmaya sebep vermezler. Bu nedenle “prefabrik ev ve villalar” depreme karşı en güvenli yapılardandır.
4.ÇELİK YILDIRIMI ÇEKER Mİ? Hayır koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir. 5.ÇELİK ZAMANLA PASLANIR MI? Hayır yapılarda sıcak galvanizli çelik kullanılır.
Prefabrik evler kışın ısınır mı? Bu yapılar, yalıtımlı olması sebebiyle kışın en rahat şekilde ısınan yapılardır. Dayanıklı olması ve her türlü doğal afete mukavemetli oluşu bu yapıların tercih nedenlerinin başında gelir. Isı yalıtımı sayesinde bu yapılar; yazın serin, kışın da sıcak yaşam alanlarıdır.
Çelik evler, yüksek yalıtım performansına sahiptir. Duvar ve çatı panelleri arasında ısı yalıtım malzemesi kullanılır. Bu sayede çelik evler, yazın serin, kışın sıcak tutar.
Çelik binaların en önemli özellikleri, diğer prefabrik evler gibi sökülebilir olmasıdır.
Çelik ev yapımı daha az insan gücü ve daha az malzeme gerektirdiği için daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Maliyet de bu nedenle düşüktür. 100 metre karelik bir çelik evin maliyeti için ortalama bir rakam vermek gerekirse Türkiye´de ortalama olarak 100 bin TL ila 150 bin TL arasında bir bütçeye ihtiyaç vardır.
Peki imarsız arsa olan tarlaya prefabrik ev yapılır mı? Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Maliyet: Çelik evlerin yapım maliyeti, diğer evlerden daha düşüktür. Özellikle evin yapımında kullanılan malzemelerin maliyetinin düşük olması ve hızlı montaj nedeniyle, çelik evlerin yapım maliyeti diğer evlerden daha düşük çıkmaktadır. Enerji Verimliliği: Çelik evler, enerji verimliliği açısından da avantajlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri