Bu düzeylerin üstün de rahim içinde gebelik kesesi görülemiyorsa % 90 dış gebelik vardır. 1000mıU/ml seviyesinde vajinal ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi gözlenir. Bazı dış gebelik vakalarında rahim içinde küçük kese veya kollabe olmuş(büzülmüş) kese görülebilir. Bu görüntü gerçekte kan pıhtısıdır.
Dış Gebelikte Kese Olur mu
Sağlıklı hamileliklerde kese oluşumu gereklidir. Embriyonun gelişimi ve sağlığı açısından bu kese şarttır. Dış gebeliklerde kese durumuna pek rastlanılmamaktadır. Ancak çok ender durumlarda dış gebelikte rahim dışında kese oluşumu görülmektedir.
Dış gebeliğin kesin zamanlaması değişir. Ancak genellikle döllenmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir.
Çok hızlı arttığı için de bir hafta sonra 1500 IU/ml seviyesine ulaşıyor. Bu durumda ultrason kontrolünde kese görünmemesi dış gebeliği gösteriyor. Dış gebeliğin ortaya çıkmasında kesin neden bilinmiyor. Ancak, tüplerde tıkanmaya ya da hücresel bozulmaya neden olan pek çok faktör riski artıyor.
Boş gebelik kesin teşhisinin konulabilmesi için en az iki hafta beklenmesi gerekebilir. Eğer iki hafta sonra da gebelik kesesinde veya bebeğinde herhangi bir gelişme olmazsa, boş gebelik teşhisi kesinleşir.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Doktor bireyin hamile olduğunu doğrulamak için insan koryonik gonadotropin hormonu yani HCG kan testi yapılmasını isteyebilir. Bu hormonun seviyeleri hamilelikte artar. Bu kan testi, bir ultrason testi yardımıyla dış gebelik doğrulanana veya dışlanana kadar birkaç günde bir tekrar edilebilir.
Anembriyonik gebelikte ultrasonla bakıldığında kese büyüyüp gelişmesine rağmen içinde embriyo görünmez, yalnızca boş bir kese görülür.
Kesenin hamileliğin ilk haftalarında boş görünmesinin sebebi, embriyonun henüz ultrason cihazlarında net bir şekilde görünmeyecek kadar küçük olmasıdır. Embriyonun henüz son derece küçük olduğu süreçte gebelik kesesi de aynı oranda küçüktür ancak karından ya da vajinadan yapılan ultrason muayenelerinde yine de görünür.
Gebelerde hassasiyet, karın ağrısı ve ele gelen kitle gibi bulguların araştırılması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Asıl tanı ise ultrason ile konulmaktadır. Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir.
Dış Gebelik İdrar Testinde Çıkar Mı
Dış gebelik de tıpkı normal gebelik gibi hormonları tetiklediğinden idrar testinde sonuç pozitif olabilir. Ancak tam tanı için ultrasonografi ve BETA HCG testleri uygulanması daha doğru olabilir.
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Boş gebelikte kese gelişimi normal olmasına rağmen embriyo (yani bebek) gelişimi olmaz. Gebelik hafta olarak büyüdükçe B-HCG (gebelik hormonu) yükselir ve kesede büyür. Boş gebelikte normal gebelikte olan bütün belirtiler vardır. Bunların hepsi olur.
Su gebeliği olarak da bilinen boş gebelikte, gebelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta oluşur anca embriyo oluşmaz. Hem idrarda gebelik testi hem de kanda beta hcg değerleri pozitif çıkar.
Boş gebelik, sürecin başlamasına müteakip ilk beş haftalık süreçte yapılan ultrason görüntülemelerinde tespit ediliyor. Ancak bunun nihayete erdirilmesi için iki hafta daha beklenir.
Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Yalancı gebelik (pseudocyesis) gerçekte hamilelik olmadan bebek beklediğine inanma ve bunun sonucunda birçok hamilelik bulgularının ortaya çıkması durumudur. Yalancı gebelikte adet gecikmesini takiben bulantı, kusma, kilo alımı gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar.
Boş gebeliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Döllenmiş yumurtada meydana gelen kromozomal anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, genetiğin veya düşük kaliteli yumurta veya spermin sonucu olabilir. Eşler arasındaki akrabalık durumları boş gebelik riskini artırır.
Dış gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olmadığından embriyonun rahim dışarısında bir yere yerleştiği tespit edilir edilmez gebelik sonlandırılmalıdır. Aksi takdirde büyüyen embriyo fallop tüplerine hasar vererek üreme yeteneğinin kaybedilmesine, hatta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.
7 Haftalık Hamileyim Kese Var Bebek Yok Neden? Bazı sağlık sorunları nedeniyle gebelik kesesinin oluşması, ancak embriyo gelişiminin durması nedeniyle kese içinde bebeğin görülmemesi durumu yaşanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri