Keşide nedir? Keşide, bir çek veya bir poliçenin düzenlenerek imza edilmesi ve ödeme emri niteliğindeki bu çek ya da poliçenin muhataba ibraz edilmek üzere lehdara veya hamile verilmesi anlamına gelir.
1. Keşideci: Kelime anlamı olarak çek düzenleyen kişi olan keşideci, bankalara çek defteri başvurusunda bulunan ve gerekli şartları sağladıktan sonra çek defteri elde eden bireyler veya tüzel kişidir.
Keşideci, çek veya poliçeyi, düzenleyerek ve imza ederek, muhataba ya da lehdara yapılacak ödeme için, ödeme emri veren gerçek ya da tüzel kişidir.
Çekin alternatifli zorunlu unsurları, keşide yeri ve ödeme yeridir. Çekin nerede düzenlendiğini gösteren keşide yerinin senede yazılması zorunludur. Ancak keşide yeri gösterilmemişse, keşidecinin adının yanında yazılı olan yer, keşide yeri sayılmaktadır.
Keşideci, bir poliçe düzenleyip tedavüle çıkararak; poliçede lehtar olarak gözüken kişiye poliçede yazan miktarı, bir üçüncü kişi olan muhataptan tahsil etme yetkisini, muhatapa ise bu miktarı lehtara ödeme yetkisini vermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Çek bedelinin ödenmemesinden dolayı hamile karşı, sadece keşideci ve varsa cirantalar ile bunların avalistleri müracaat borçlusu sıfatıyla sorumlu olur (TK 720)94. Yani, çekte poliçeden farklı olarak aslî borçlu yoktur95.
Çekte, ödeme yerinin belirtilmesi gerekmekte olup belirtilmemiş olması halinde düzenleme yeri, ödeme yeri sayılır.
Yeni çek yasasında ise gerçek kişilerin mutlaka ve sadece kendileri tarafından çek keşide edilebileceğini kabul edilmiştir. 5/3. maddeye göre “çek sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Bonoda keşidecinin isminin belirtilmesine gerek yoktur. Bonoda keşideci yerine “firma adı” da yazılabilir. Bu durum senedin bono niteliğini etkilemez. Bononun geçerli olabilmesi için, keşidecinin sadece imzasını içermesi yeterlidir.
Karşılıksız çek keşide etme (düzenleme) suçunda, suça konu fiil, çek karşılığını muhatap bankada bulundurma yükümlüğüne aykırı davranmaktır. Suçun faili ise, çek hesabı sahibi gerçek kişiyse çek hesabı sahibi, tüzel kişiyse tüzel kişinin mali işlerini yürütmekle görevli olan yönetim organının üyesidir.
Keşide nedir? Keşide, bir çek veya bir poliçenin düzenlenerek imza edilmesi ve ödeme emri niteliğindeki bu çek ya da poliçenin muhataba ibraz edilmek üzere lehdara veya hamile verilmesi anlamına gelir.
Çekini zayi eden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK m. 711/3'e göre muhatap bankaya ödemeden men talimatı vermek ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibrazını beklemek olacaktır. İbraz süresinin sonunda ise çekten caymaktır.
Keşideci senedi düzenleyen ve borçlu olan taraf, Lehtar ise senet bedeli kendisine ödenecek olan taraftır. Poliçe ve çekin hukuki niteliği, çifte yetki veren havaledir. Şöyle ki; keşideci senedi düzenlerken muhataba senet bedelini ödeme ve lehtara da senet bedelini kabz etme yetkisi vermektedir.
Keşide kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlar ise aşağıdaki gibi olacaktır; - Arapça harflere ait yazı için; kimi harflerin baş kısmı yazıldıktan sonra, süs adına çekilen uzatma anlamına gelmektedir. - Her çeşit piyango ve banka ikramiyesi için çekme, çekiliş anlamlarına da gelmektedir.
İhtarname gönderilen kişiye karşı sözleşmeden, kanundan örf ve adet kurallarından doğan tüm hak ve isteklerin yazılı şekilde ispat yönü kuvvetlendirilmiş olarak haber verilmesi ve bildirilmesi, ihtar edilmesine yarayan yazılı bir hukuki işlemdir.
5941 Sayılı Yasanın 5/3 maddesinin ilk cümlesinde gerçek kişilere vekaleten çek keşide edilmesi açıkça yasaklanmıştır. Hiçbir hukuk devletinde bir yasak getirilip yasağın karşısında yaptırım öngörülmemesi söz konusu olamaz.
Keşide, bir çek veya bir poliçenin düzenlenerek imza edilmesi ve ödeme emri niteliğindeki bu çek ya da poliçenin muhataba ibraz edilmek üzere lehdara veya hamile verilmesi.
Keşidecinin kendisini lehtar olarak göstermesi mümkündür (Öztan/1999, s. 78-79). 10 Kınacıoğlu, s. 157. dahi senedin iptaline karar vermesi yerindedir. O halde direnme kararı onanmalıdır.
Bononun şekli şartlarından düzenleme yeri alternatif zorunlu bir unsur olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden düzenlendiği yer gösterilmeyen bir bono, düzenleyenin adının yanında yazılı olan yerde düzenlenmiş sayılır.
Keşide tarihi olarak da adlandırılan bu tarih, çekin üst kısmında yer almaktadır. Yer: Tarih ibaresinin hemen yanında bulunması zorunlu olan bir diğer bilgi de çekin nerede düzenlenmiş olduğudur.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
1- Keşide yeri: Keşide yerinin açıkça yazılmaması durumunda, keşidecinin ad ve soyadının yanında bir yer yazılı ise, bu yer keşide yeri sayılacaktır. Ancak senette keşide yeri yazılı olmadığı gibi keşidecinin ad ve soyadının yanında da bir yer yazılı değilse, o senet çek sayılamaz.
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Türk hukukunda ileri tarihli çeklerle ilgili hükümler, Türk Ticaret Kanunu'nun 692. maddesinin 5. bendi, 707. maddesinin II. fıkrası ile 3167 sayılı Çek Kanunu'nun 4. ve 16. maddeleridir. Çeklerde keşide gününün gösterilmesi zorunlu bir unsurdur (TTK m.692/5).
ÇEKTE İBRAZ SÜRELERİ
Çek, keşide edildiği yerde ödenecekse ibraz süresi 10 gündür. Buradan anlaşılması gereken düzenlendiği yer ile ödemesinin yapılacağı bankanın aynı yerde olmasıdır. Aksi durumda yani keşide edildiği yerden farklı bir yerde ödenecekse ibraz süresi 1 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri