Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi Kısıtlının arabasını satabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi Kısıtlının arabasını satabilir mi?

Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan kişi araba satabilir mi?

Sürekli bakıma muhtaç olduğu için vasi atanmış engelliler, sadece engelli raporu ve vasi belgesiyle araç alabiliyorken, iş aracın satışına geldiğinde sulh hakimliğinden karar çıkarmak gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Vasi tayin edilen kişi satış yapabilir mi?

VESAYET ALTINDA BULUNAN KİŞİNİN MALLARININ SATIŞI

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vesayet altındaki kişi araç alabilir mi?

Bazı engelliler çeşitli neden- lerle vesayet hükümlerine tabi olmaktadır. Bu nedenle vesayet altındaki engelliye motorlu araç alınabilmesi için kural olarak Türk Medeni Kanunu m. 462/2 çerçevesinde vesayet makamından izin alınması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Vasi olan kişi bankadan para çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi Neleri Yapar?

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi satış izni nasıl alınır?

Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?

Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahipse, vasi önemli işlerde karar vermeden önce olanak ölçüsünde, onun görüşünü almakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasi kararı olmadan araç alınır mı?

Engelli raporu ile araç alımının gerçekleşmesi için 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan kişi, kendi başına işlemlerini tamamlayabilir. 18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi şartı aranır. 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için ise vasi kararı gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortam.net

Araç satışı hangi durumlarda yapılamaz?

Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Engelli yakını aracı kendi üzerine alabilir mi?

ENGELLİ BİREYİN YAKINI, ENGELLİ BİREYE AİT ENGELLİ RAPORU İLE ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR Mİ? Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir. ÖTV muafiyetli araç her durumda engelli bireyin adına satın alınmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelsizhareket.fiat.com.tr

Vasi tayin edilen kişi ölürse ne olur?

Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasi satış için vekalet verebilir mi?

Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: chukuk.com

Vasi olan kişi maaş alabilir mi?

Vasinin, vesayet altındaki kimsenin malından ücret almağa hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Zihinsel engelli araç satışı nasıl yapılır?

birey kendi adına işlem yapabilir. araç alım ve satışındaki tüm işlemleri velayet kimin üzerinde ise o kişi yapar. *18 yaşından üstünde zihinsel engelli bireyin araç alım-satım işlerinde, vasi kararı daha önceden çıkartılmış ise; ilgili adliye kaleminden “araç alımına ait kullanılmak üzere'' yazı almaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hesapkurdu.com

Vasi tayin edilen kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

Noterden vasi tayini nasıl yapılır?

Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi ataması yapılacaktır; noterden vasi tayin edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Araç satış yasağı kimleri kapsıyor?

İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Noterden yapılan araç satışı iptal edilebilir mı?

Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autorola.com.tr

Araç satışına engel var mı?

Aracın Haciz ya da İpoteği Nasıl Öğrenilir? Aracın üzerinde ipotek varsa bu durumu noter üzerinden satış gerçekleşirken öğrenebilirsiniz. Noter yetkilisi size araç üzerinde ipotek olduğunu ve aracı doğrudan satın alamayacağınızı söyleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Vasi kararı ne kadar süre geçerlidir?

Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasi kararı neleri kapsar?

Vasi, en basit tabiri ile velayet altında bulunmayan küçüklerin, sulh hukuk mahkemesi tarafından alınan karar ile kısıtlanmış kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığını ve kişilik haklarını korumak ve yönetmek amacı ile atanan kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

%40 engelli raporu ile alınan aracı kimler kullanabilir?

4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toyota.com.tr

Vasilik 408 ne demek?

Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi kapsamında velayet altında bulunmayan küçükler ile 405, 406 ve 407. maddeleri kapsamında kısıtlama hâli olan erginler adına vasi atanması mümkün bulunmaktadır. Kanunun 408. maddesinde ise kişinin kendi isteğiyle vesayet altına alınması hususu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Vesayetin kaldırılmasını kimler isteyebilir?

Akıl zayıflığı ya da akıl hastalığı tamamen tedavi edilen kişi, sağlık raporu ile mahkemeye başvurarak, kısıtlılığının kaldırılmasını isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilikten kaçınma sebepleri nelerdir?

Vasilikten Kaçınma Sebepleri
  • 60 yaşını doldurmuş olanlar,
  • Bedensel özürlü ya da sürekli hastalık sahibi kişiler,
  • Dörtten fazla sayıda çocuğun velisi olanlar,
  • Başka bir vasilik görevine sahip olanlar,
  • Cumhurbaşkanı, TBMM ve Bakanlar Kurulu üyesi olanlar,
  • Hâkim ve savcılar vasilik görevinden kaçınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr
Önceki makale
Keside etmek ne demek?
Sonraki makale
Yasak Elma yıldızın ilk kocası kim?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT