Kesikköprü Barajı, Ankara'nın Balâ ilçesinde, Kızılırmak üzerinde, sulama ve enerji üretimi amacı ile 1959 - 1966 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 900.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 49,10 m'dir.
Kesikköprü, Kırşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Kesikköprü - Kırşehir
Tarihi İpekyolu güzergahında bulunmaktadır. Kırşehir ile Konya'yı birbirine bağlamak için yapılan köprü Türk mimarisinin önemli eserlerindendir. Kesikköprü 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 13 gözlü olup gözler sivri kemerlidir.
Kesikköprü Barajı: Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edilen baraj 1966 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 6.50 km²dir. Sarıyar Barajı: Ankara'ya 165 km uzaklıkta, Nallıhan yolu üzerindedir.
Yaklaşık 30 m yakın bir derinliğe sahip olan baraj gölünde yüzülebilir, sörf, kayak ve dalış gibi su sporları yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kesikköprü Barajı: Balık türleri; pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balığı ve kerevit. Çubuk I - II Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pullu sazan, tatlı su kefali ve gümüş balığı. Avlanma tamamen yasaktır. Kurtboğazı Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pullu sazan ve gümüş balığı.
Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip olan baraj gölünde yüzülebilir, sörf, kayak ve dalış gibi su sporları yapılabilir. Gölbaşı'nı geçtikten sonra Bala yönüne dönüp, Beynam Ormanları tabelası yönünde gidilerek göle ulaşılır. Göl kıyısında belediyenin tesisleri ile bir de büfe bulunmaktadır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Kesikköprü Barajı, Ankara'nın Balâ ilçesinde, Kızılırmak üzerinde, sulama ve enerji üretimi amacı ile 1959 - 1966 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 900.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 49,10 m'dir.
Bu barajlardan Keban Barajı (Elazığ), Karakaya Barajı (Malatya-Elazığ), Atatürk Barajı (Adıyaman-Şanlıurfa), Birecik Barajı (Birecik) ve Karkamış Barajı (Kargamış) tamamlanmıştır. 60 metre yüksekliği ve 4.5 km uzunluğu ile Suriye'nin en büyük barajı olan Tabka Barajı da Fırat üzerinde yer alır.
SULAMA KANALI, BARAJ VE GÖLETLER YÜZMEK VE SERİNLEMEK İÇİN DEĞİLDİR. Sulama kanalı, baraj ve göletler yüzmek ve serinlemek için değildir. Amacı dışında kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yasaktır.
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir.
Su Kaynaklarımız
Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduğundan Kızılırmak Sistemi'nin su potansiyeli çok yüksektir. Barajlarımızda Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduğundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Şubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.
Gölbaşı Göleti, piknik ve rekreasyon alanı olarak halkın kullanımına açıktır. Ankara'da yer alan diğer göller arasında Keçiören ilçesinde yer alan Bala Gölü ve Pursaklar ilçesinde yer alan Sazlıdere Barajı Gölü yer almaktadır. Bu göller de piknik alanları ve rekreasyon aktiviteleri için popüler yerlerdir.
Nehir üzerine 12 baraj yapılmıştır. Bunlar Kayseri ilinde Sarıoğlan,Yemliha kasabasında kurulmuş olan Yamula Barajı, Ankara yakınlarındaki Kesikköprü, Hirfanlı ve Kapulukaya barajları ile nehrin Bafra Ovası'na kurulmuş Altınkaya ve Derbent barajlarıdır.
Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.
Atatürk Yolu Dergisi » Makale » CUMHURİYETİN İLK BARAJI: ÇUBUK BARAJI (1929-1936)
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Beyaz kumda ziyaretçilerin kendilerini tatil bölgesinde hissetmesi amaçlanan yapay plajda, canlı DJ performansı da sunuluyor. Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Eymir Gölü'nde bulunan plaj kafe, denizi olmayan başkente tatil bölgesi havası katmak amaçlandı.
Ankara'nın saklı doğa harikası Kurumcu Şelalesi böyle görüntülendi Kurumcu Şelalesi, doğa severlerin uğrak noktası oldu Ankara'nın saklı doğa harikalarından Kurumcu Şelalesi, dik kayalıkların ve yeşilliklerin arasından yaklaşık 30 metre yükseklikten düşen suyun görüntüsüyle hayranlık uyandırıyor.
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur.
Gölde oltayla balık avı yapanların sayısının yaz aylarıyla birlikte arttığını aktaran yetkililer, şu bilgileri verdi: "15 Mart ile 15 Haziran arasında tüm balıkların tutulması yasak. Mogan'da yaşanılan durum balıkların cinslerine göre boy standartlarında avlanılmaması.
İlimiz sınırları dahilinde bulunan Sarımsaklı Barajı'nda; pullu sazan, sarı sazan, levrek az miktarda yılan balığı; Ağcaşar Barajı'nda; pullu sazan, Turna Balığı; Akköy Barajı'nda; sarı ve pullu sazan; Kovalı Barajı'nda; sarı sazan ve turna balığı balıkçılığı yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri