Keşiş, Hristiyanlık'ta evlenmemiş, manastırda yaşayan rahip ve rahibe.
Açık bir yasaklama olmamasına, hatta Buda gibi manastır keşişliği kurucularının kadınlara keşişlik için izin vermesine rağmen keşişler genelde erkeklerden oluşur. Kadın, kişiyi günaha sevkeden bir varlık olarak kabul edildiği için keşişlerin evlenmesine izin verilmez.
Keşiş kelimesi Farsça kökenli bir sözcüktür. Türkçe içerisinde de kullanılabilecek sözcüklerden biridir. Anlamı ise 'rahip' olarak bilinir.
Manastırlarda yaşayan keşişlerin (monk) dinî ve seküler meselelerdeki âmiri "abbot" (baba) adını alan rahiptir, rahibelerin (nun) idarî ve dinî açıdan âmiri de "abbess" denilen başrahibedir. Manastırlarda keşişlerin yeme, içme, dua, meditasyon, uyuma, çalışma gibi faaliyetleri belirli kurallara bağlanmıştır.
bizdeki karşılığı derviş olan kelime.
İlgili 41 soru bulundu
Türkçede rahip sözcüğü de bazen papaz anlamında kullanılır ancak her rahip bir papaz değildir. Rahip sözcüğü zaman zaman İslam dışındaki dinlerdeki din adamları için de kullanılır. Rahip sözcüğü Arapça kökenlidir. Farsça kökenli peder sözcüğü de Türkçede zaman zaman papaz anlamında kullanılır.
Zen keşişleri günlerinin bir kısmını başkalarının hizmetinde geçirirler; bu kişiler manastırdaki diğer keşişler veya dış dünyadaki başka insanlar olabilirler. Bu onlara alçak gönüllülüğü öğretir ve hayatlarını başkalarına da adanmış hale getirerek bencilleşmelerini engeller.
Doğu Ortodoks Kilisesi'nin çağdaş uygulamasında, keşişler ve rahibeler düz siyah mantolar giyerler. Ayrıca geleneklere ve rütbelere göre farklılık gösteren peçeler de takarlar. Yaygın uygulamada, keşişler silindirik bir şapka olan Kamilavkion'u örten siyah bir peçe takarlar.
Budist rahipler neden turuncu giyer? Hindistan'da saygın bir konumu olan Budizm inancında da çok önemli bir yeri olan safran, aydınlanmanın ve mükemmelliğin en yüksek mertebesinin rengidir. Bu renk, keşişler tarafından giyilecek cüppeler için M.Ö. 5. yüzyılda Buda'nın kendisi ve takipçileri tarafından belirlenmiştir.
Trappist rahipleri sessizlik yemini etmeseler de Aziz Benedikt'in kuralları gereği çok lüzumlu olmadıkça konuşmazlar. Gereksiz konuşmak ve gülmek, bir insanın ibadete yoğunlaşmasını engelleyeceğinden sessiz kalmayı tercih ederler.
Alanın Tanımı: Erzincan Ovası ile Otlukbeli Dağları arasında kalan dağ silsilesidir. ÖDA'nın kuzey, güney ve doğusunu Fırat Nehri'nin en önemli iki kolundan biri olan Karasu Nehri ve kolları çevreler. Batı kısmı ise Otlukbeli Dağları'na bağlıdır.
Budist Keşişler Topluluğu da denir. Değişik anlamlarda Budist veya Jainist grupları tanımlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Geleneksel olarak Sangha Budistlerde iki anlamda kullanılmaktadır: en yaygın olarak rahipler Sanghası, yani rahip ve rahibelerden oluşan topluluk anlamına gelir.
sıf. ve i. (er-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle er-miş) Allah'ın sevgilisi olan ve bu husus halk tarafından da kabul edilen (has kul), evliyâ, yatır, eren, velî.
Keşişlik, en çok Hristiyanlık'ta görülmektedir. Bir Hristiyan keşişliği vardır. Ancak Hristiyanlık'taki keşişlik Hinduizm'deki gibi değildir. Hristiyanlık, keşişlikle ilgili çeşitli geleneklere sahiptir.
Keşişler, Piskoposlar ve Patrikler evlenemez.
Çünkü Budizm'de rahip ve rahibe iken evlenme yasaktır. Budistler arasında en büyük ayrılık, rahipler ile rahip olmayanlar arasındadır. Önceki hayatında rahip olanlar hariç olmak üzere rahip olmayanlar, Nirvana'ya erememektedir.
Sarı, mutluluk, güneş, aydınlık ve yaratıcılık rengidir. Sarı giydiğin zaman, büyüleyici, dinamik ve dikkat çekmek istediğini gösterirsin. Bundan olsa gerek fosforlu kalemler ve bloknot rengi olarak çoğu zaman sarı tercih edilir.
Tarikatlara girişte veya hac ibadetinin bitiminde müritlere ve hacılara uygulanan gönüllü dinî amaçlı tıraş ile; mahkûmlara, kölelere, esirlere uygulanan cebri tıraş arasında onur kırmak, gurur ve bencilliği törpülemek gibi bir ilişki olduğu göze çarpmaktadır.
'Turuncu tulumlar'
Özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından "terörle bağlantılı" olduğundan kuşkulanılan kişilere mahkumiyet dönemlerinde "turuncu tulumlar" giydirildi.
Uludağ'ın eski ismi “Keşiş Dağı” bölgeyle o kadar özdeşleşmişti ki İstanbul'un güneydoğusunda kaldığı için esen rüzgara bile bu nedenle “keşişleme” denildiği rivayet ediliyordu. Yüzlerce yıl dağın kimliğini oluşturan manastırlarla ilgili en kapsamlı çalışmayı Bursa'daki Fransız Kilisesi rahibi Bernardin Menthon yaptı.
Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar.
Zazen, beden ve zihnin sakinleştirerek, varoluşun doğasını içgörü yoluyla deneyimlemeyi ve böylece aydınlanmaya satori) ulaşmayı amaçlayan meditatif bir disiplindir. Zazen bağdaş kurmuş şekilde oturarak yapılır, omurga dik ve sabittir. Eller göbeğin önünde basit bir mudra oluşturacak şekilde birleştirilir.
Zen, meditasyon aracılığıyla erişilebilen zihinsel bir hâl olarak tanımlanabilir. Budizm'in Japon Mahayana okulunun adı olarak bilinmeye başlayan Zen; Çincedeki “Ch'an”ın Japonca telaffuzu ve aynı zamanda Sanskritçe “düşünce, meditasyon” kelimelerinin köklerine dayanır.
Türkler Budizmi Burkancılık yani Burkan dini, bu dinin temelini oluşturan Gotama Buda'yı ise Burkan olarak isimlendirmiştir. Budizm inancının izlerine Hun ve Göktürk devirlerinde rastlamak mümkündür ancak kesin olarak bu dini benimseyen ilk Türk devleti Uygurlar'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri