- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar) İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Kesitsel bir çalışma, belirli bir zamanda belirli bir noktada toplanan değişkenlerin verilerini bir grup insan üzerinde analiz eden bir gözlemsel araştırma türüdür. örnek popülasyon veya önceden tanımlanmış bir alt küme.
Kesitsel Çalışma, zamanın belirli bir noktasında bilgi toplamak ve verileri analiz etmek için kullanılan bir araştırma tasarımı türüdür. Farklı nüfusları, yaş gruplarını veya diğer ilgili kategorileri temsil eden çeşitli birey veya denek gruplarından veri toplanmasını içerir.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
İlgili 26 soru bulundu
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Kesitsel çalışmalar neden-sonuç ilişkisini ortaya koyamaz. Boylamsal çalışma neden-sonuç ilişkisini doğrulayabilir. Zaman içinde tek bir noktada birden fazla değişken incelenebilir. Çalışmayı yürütmek için yalnızca bir değişken dikkate alınmıştır.
KESİTSEL DESEN
Farklı yaştaki, farklı bireylerden, tek seferde ölçüm almaktır. Eğer soruda bu üç özellik varsa kesitseldir. Dikkatinizi çekerim. Farklı yaştaki, farklı bireylerden ve tek seferde bir ölçüm söz konusudur.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Araştırma tasarımı genel anlamda ikiye ayrılır. Bunlar; keşfedici araştırma tasarımı ile sonuçlandırıcı araştırma tasarımıdır. Sonuçlandırıcı araştırma tasarımı da kendi arasında tanımlayıcı araştırma ve nedensel araştırma şeklinde ikiye ayrılır. Araştırma tasarımı türlerini bu şekilde sınıflandırmak mümkündür.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Eğer araştırma konusu kişiler ya da kümeler belli bir zaman aralığında periyodik olarak inceleniyorsa bu analize aynı zamanda boylamsal (longitudinal) analiz adı verilir.
Nitel araştırma, konuşmalardan, görüşlerden, izlenimlerden ve fikirlerden oluşan bir araştırma yöntemi olarak tanımlanır. Bu araştırma yönteminde anketler daha az yapılandırılmıştır. Nitel araştırma, bilgi edinmek için araştırılan konunun derinlemesine incelenmesini amaçlayan bir araştırma yöntemi olarak kabul edilir.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Nitel Araştırma kullanıcı deneyimlerini, kalitatif yöntemler kullanarak metin tabanlı incelerken; nicel araştırma sayısal veriler kullanır ve istatistiksel analiz yapar. Nitel Araştırma daha ayrıntılı veriler elde etmek için, nicel araştırma daha genel eğilimleri ölçmek için kullanılır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Yaş grupları, cinsiyet, meslek, sosyoekonomik durum, medeni durum, mevsimler veya coğrafik bölgelere göre bu hastalık veya sağlık ile ilgili durumun dağılımı nasıldır? gibi sorulara cevap bulunmasını sağlayan epidemiyolojik araştırma tipi tanımlayıcı (deskriptif) araştırmadır.
Analitik araştırma da bunlardan biridir. Her türlü araştırma yeni şeyler öğrenmenin bir yoludur. Bu araştırmada, bir projeyle ilgili veriler ve diğer ilgili bilgiler bir araya getirilir; veriler toplanıp değerlendirildikten sonra, kaynaklar bir fikri desteklemek veya bir hipotezi kanıtlamak için kullanılır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri