Acı Biber Kalp Krizi Riskini Azaltır: Acı biberin içinde C vitamini, beta karoten ve antioksidan bulunmasından dolayı vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkilidir ve felç geçirme riskini en aza indirir. Acı Biber Ülseri Engeller: Midedeki mikropların ölmesinde etkilidir.
"Journal of the American College of Cardiology" dergisinde yayımlanan çalışmada, sıklıkla acı biber tüketen kişilerin, acı biber tüketmeyen kişilere kıyasla herhangi bir kardiyovasküler rahatsızlıktan ölme riskinin yüzde 34, diğer nedenlere bağlı ölüm riskinin ise yüzde 23 daha düşük olduğu tespit edildi.
Yapılan bilimsel araştırmalarda acı kırmızı biber tüketen kişilerde metabolizmanın hızlandığı, yağ yıkımının arttığı ve kalpteki kan akımının güçlendiği izlenmiş. Herkesin acıya hassasiyeti farklı olduğundan azar azar yada orta derecede acı tüketmek kalp sağlığını olumlu etkileyecektir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Birçok çalışma öfke ve düşmanlığın hem sağlıklı hem de KDH'sı olan kişilerde artmış kalp-damar olay riski ile ilişkili olduğunu doğruluyor. Öfkeli tepki gösteren bir kişinin kalp krizi geçirme tehlikesi yaklaşık 5 kat artıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.
SESSİZ KALP KRİZİNİN 10 İŞARETİ Nefes darlığı Aşırı yorgunluk Genel bir rahatsızlık hissi ya da sıkıntı Soğuk terleme Hazımsızlık, bulantı ya da kusma Baş dönmesi ya da sersemlik Boğazda ya da göğüste hafif ağrı Sırtta ya da kollarda burkulan ya da çekilen kas ağrısı gibi ağrı Göğsün ortasında birkaç dakika süren ya da ...
Bunun yanı sıra acı biber hem sindirimi kolaylaştırır hem kan dolaşımını arttırır bundan dolayı kalbe yararlıdır.
Acı biber, kan dolaşımını hızlandırır. Bu yönüyle tansiyonu dengelemekte, tansiyon ve kan dolaşımının normal seyrettiği vücutlarda hipertansiyonu kontrol altında tutmaktadır. İşte bu sayede acı biber, tansiyon değerlerini normal seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır.
Acı Yemek Sağlıktır!
Acı biberin özü olan ''capsaicin'' beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar.
Özellikle paketli tatlılar, cipsler, dondurmalar ve şekerlemeler gibi atıştırmalıklar, tüketmekten kaçınmanız gereken başka bir gıda grubudur. İşlenmiş gıdalar ve büyük miktarlarda tuz içeren, örneğin turşu, zeytin ve et suyu kalp sağlığınız için tehdit oluşturabilir.
Barış Çaynak, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı: Beyaz çikolata, şekerleme, kek, puding ve bisküvi... Sosis, hamburger, pastırma ve kebap gibi yağlı etler... Krema, süt, yoğurt, krem peynir gibi tam yağlı süt ürünleri...
Kalp krizine neden olan risk faktörleri
Bunlar yüksek kolestrol, tansiyon , şeker yüksekliği, obezite olarak sıralanabilir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin kalp sağlığı için düzenli olarak hekim kontrolüne gelmesi ve mümkün olduğu kadar sigaradan uzak durması gerekir.
YOĞUN stres, üzüntü ya da ani, büyük mutluluk ve sevinçler, kalpte sersemletici etki göstererek kasılmasına, bozukluğa ve ani gelişen kalp yetersizliğine yol açabiliyor. Bu hastaların çoğunda damar tıkanıklığı bulunmuyor. Ama hastalar aynı damar tıkanıklığa bağlı kalp krizi geçirenlerin yaşadığı sıkıntıları yaşıyor.
Acı biber; içerdiği kapsaisin molekülü sayesinde sinir hücrelerindeki acı reseptörlerini harekete geçirerek yanma hissine neden olmaktadır. Midede sinir uçları olması sebebiyle acı biber yenilir yenilmez krampların oluşmaya başlamaktadır.
Kırmızı acı biber; özellikle Güney Doğu'da yemeklere ekstra tat vermesi ve iştah açması amacıyla kullanılan bir bitkidir. Ancak kırmızıbiberin içindeki kapsaisin adlı madde kanın pıhtılaşmasını bozabilir.
5) Köklü Hastalıklara Kolay ve Etkili Çözüm
Düzenli ve yeteri kadar acı biber tüketerek kalp krizi, tümor oluşumu ve birçok kanser türünü daha az bir orana indirebilirsiniz. Özellikle içeriğindeki farklı takviye edici özelliği sayesinde acı biber, baskılayıcı ve olumlu yönde tetikleyici bir ilaç niteliği taşımaktadır.
Acı biber, sindirime yardım eder, iştah açıcıdır ayrıca kanda şeker ve kolesterolü azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller (Kanı inceltir).
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Uzmanlar her gün 1 tane acı biber yemeniz gerektiğini söylüyor. İçeriğindeki vitamin, kalsiyum ve potasyum nedeniyle en sağlıklı besinler arasında. *Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemeniz yeterlidir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri