çokluk içinde birlik. bu inanca göre kâinatta kutsal bir amacı olan her varlık bir bütün olarak bir üst ilkeye bağlıdır. bu ilke de her varlığa hayat veren her varlık alanını birleştiren tevhid ilkesidir.
Bu sebeple vücûd da vahdet gibi cevheri ifade eden genel kavram arasında yer alır. “Çokluk birle sayılandır” denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur. Buna göre vahdet akıl tarafından doğrudan ve bizzat kavrandığı, ayrıca tanımlanmasında kendi kendine yeterli sayıldığı halde kesret ancak vahdetle tanımlanır.
Kesret çokluk, vahdet birlik manasındadır. Tevhidin esasına varamayanlar şu âlemde birbirinden farklı çok şeyler görürler, bunlara bir mana veremezler. Tevhidin hakikatine ermiş zatlar ise, kesretten vahdete ulaşırlar.
Özellikle metafizikte kullanılan bir felsefe terimi. Matematik, mantık ve metafizikte kullanılan bir terim. Varlığın birliği ve varlıkta birlik anlamında bir tasavvuf terimi; bu bağlamda Tanrı, âlem ve insan ilişkilerini açıklayan düşünce sistemi.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s. "Çokluk birle sayılandır" denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur.
İlgili 40 soru bulundu
Adına “vahdet” diyebileceğimiz bu birlik hâli en genel anlamda, eşyanın tamamını kuşatan ve Allah'ın vahdaniyetini sembolize eden nizamın genel adıdır. Bu iti- barla Kur'an'da tevhid, vahdet ve vahiy mefhumları sadece beşerî dünyaya değil, yerde ve göklerde bulunan varlıkların tamamına atfedilir.
Vahdet şuurunu toplumsal hayatta gerçekleştirmenin yolu da sosyal adalet ve ahlâk bilincinin fertlere yerleşmesinden geçmektedir. Vahdet; kardeşlik, dostluk, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmadır. Birlikte yaşama, paylaşma, ortak değerlere sahip olma ve ortak ideallere yönelmedir.
Vahdet TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bir olma, tek olma, birlik, teklik.
Kesafet kelimesi; sıklık, sıkışıklık, yoğunluk ve çokluk anlamlarına gelmektedir. Kesafet kelimesinin yoğun olan ve yoğunluk anlamlarına da sahip olduğu bilinmektedir. Arapça kökenli bir kelime olduğunu söylemek de mümkündür.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kıllet kelimesi, 'Azlık, kıtlık veya yokluk' anlamı kapsamında değerlendirilir.
Önce, vahdet ve vücut kelimeleri üzerinde biraz duralım. "Vahdet"in sözlük anlamı, birlik'tir. Zıt anlamı “kesret”, yâni çokluktur. Meselâ, beş farklı harf bir kesrettir, ama bunlar tevhit edilerek bir kelime hâlini alırlarsa vahdete erilmiş olunur. Kâinat kitabı denilen bu âlemde, bu mânânın sonsuz misalleri vardır.
Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim. Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi.
Bütün bilgilerin ve varlıkların Allah'tan zuhur ve tecelli etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Akaryakıtta fireler, taşıma esnasında, depolarda oluşan buharlaşma ve akaryakıta karışmış atık madde kayıtlarından oluşmaktadır ki ne oranda uygulanacağı Ticaret Odasınca tespit edilmektedir. Kesafet ise bir litre akaryakıtın ağırlığını ifade etmektedir.
d) Dansimetre (Areometre-Yoğunluk ve Kesafet Ölçer) : Sıvıların yoğunluğunu (özgül ağırlığını) tespit etmekte kullanılan alettir.
Kesafet, bir litre akaryakıtın ağırlığı olarak ifade edilmektedir.
Kardeşlik dostluk anlamına gelen Uhuvvet kelimesi İslam dininde özellikle yer almaktadır Çünkü Müslüman kişiler aralarında herhangi bir bağ olmaksızın kardeştirler. Bu bağlamda Uhuvvet kelimesi tam da bu manayı kapsamaktadır.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Maşuk, TDK sözlük anlamı olarak aşık olunan erkek ya da sevilen erkek anlamına gelir. Dilimize Arapça dilinden geçmiş olan Maşuk kelimesi ile sıkça karşılaşmak mümkündür. Aşık İle Maşuk Hikayesi Nedir? Aşık olana Aşık, aşık olunana ise Maşuk denir.
Vahdet-i vücûd / Varlık birliği
Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaratılanın tek ve "bir" olduğunu savunan görüştür. Sûfilere göre kendiliğinden var olan (kaimun bizatihi) varlık (vücûd) birdir; o da Hakk Teâlâ'nın varlığıdır. Bu varlık ezelidir; çoğalma, bölünme, değişme, yenilenme kabul etmez.
Varlığın birliği ve varlıkta birlik anlamında bir tasavvuf terimi; bu bağlamda Tanrı, âlem ve insan ilişkilerini açıklayan düşünce sistemi.
Sözlükte “tek ve bir olmak” anlamındaki vahd (vahdet, vühûd) kökünden türeyen tevhîd “bir şeyin bir ve tek olduğunu kabul etmek” demektir. Mâtürîdî kelâmcılarına göre ilâhî fiiller Allah'ın zâtıyla kāim ve kadîm mânalar olduğundan tevhidin anlamı içinde yer alır.
Abdürrahim Karahisârî'nin (ö. 888/1483'ten sonra) tasavvufî-ahlâkî mesnevisi.
Mâtürîdî, vahdâniyyet sıfatını “Allah'ın zâtı ve sıfatları başta olmak üzere hiçbir yönden dengi ve benzerinin bulunmaması” şeklinde açıklamıştır.
[1] Ahmed Sirhindî, varlık mertebelerini önce iki kategoride ele alır. Birisi “İmkân Dâiresi” denilen yaratılmış âlem, diğeri “Vücûb Dâiresi” ya da “Vücûb Mertebeleri” denen ve Allah'ın zât ve sıfatlarından oluşan ilâhî âlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri