Kestane ağacı arılar için yaz aylarının başında nektar ve polen için en iyi kaynaklardan biridir. Kestane balının rengi koyu kırmızıdan kahverengiye kadar değişmektedir. Kokusu keskin ve tadı acımtıraktır. Özellikle tadı, rengi ve aromasından dolayı diğer ballardan daha kolay ayırt edilebilmektedir.
Kestane Balının Özelliği :
Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Yurt dışından getirilen kestane balı vatandaşlarca test edildi. Uzmanlar balın gerçek olup olmadığının şu şekilde anlaşıldığını belirtiyor; "Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelmesi.
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
İlgili 41 soru bulundu
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
6) Hakiki Balın Rengi ve Fiziksel Özellikleri Nasıl Olmalıdır? Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Kestane Balının Genel Özellikleri
Halk arasında acı bal olarak tanımlanmaktadır.
Bu durum balın elde edildiği çiçekle alakalıdır ve balın kalitesini etkilemez. Örneğin Çam balları Çiçek ballarına göre daha geç kristalize olurken, Kestane balları ise çok zor kristalize olur.
Yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan tahliller sonucunda Türkiye'nin en kaliteli kestane balı olarak belirlenmiştir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Türkiye'de castanea sativa mill (Avrupa kestanesi) türü Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarının haziran ayında çiçek açması ile birlikte arılar tarafından üretilen monofloral bir bal türüdür. Çiçek balına göre koyu renkli, yoğun bir aromaya sahip olması nedeniyle ağızda acı bir tat verir.
Yoğun ve etkili bir bal olduğu için kişiye özel ölçülerle tüketilmesi önemlidir. tüketmek mümkündür. Vücudumuza yararı saymakla bitmeyen Balparmak kestane balı Migros Sanal Market'te!
Kestane balı, bu sebepten dolayı balı sıcak olmayan bir ortamda (serin, karanlık) muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Doğrudan gün ışığı alan bal bozulmaya başlar. Ayrıca unutmamak gerekir. Balın kapağı açık bırakılırsa nem alır ve tadı acılaşır.
Kestane balı günde 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir. Kestane balını doğrudan tüketebileceğiniz gibi, bitki çayı gibi içeceklere ilave ederek de tüketebilirsiniz. Ayrıca tatlı yapımında da kullanabilirsiniz. Ancak kestane balını tatlı veya içeceklere sıcakken değil, ılıdıktan sonra eklemeniz gerekir.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Süzme Kestane Balı 240 g.
oranı %85 - %91 değerlerinde gerçekleşebilmektedir. Tüm analizler sonunda kalitesi onaylanan ürün sizlere sunulmaktadır. Uyarılar: Doğal olduğu için kristalize olabilir. 45°C sıcak suda çözülebilir yada doğal haliyle tüketebilirsiniz.
“En iyi kestane balı nerede bulunur?” sorusuna ise Kastamonu, Rize, Şile ve Aydın illeri yanıt olur. Türkiye genelinde kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerden kestane balı satın al seçeneklerini değerlendirmek mümkündür.
Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde de üretilen ballarımız gerek ülkemizdeki, gerekse de yurtdışındaki insanlara adeta şifa götürmektedir. Üretilen ballar arasında en çok bilinen kestane balı Rize Bölgesi çevresinde yetiştirilmektedir.
1,600.00 ₺ Kastamonu bölgesinde yetişen kestane çiçeklerinden elde edilmektedir. Kestane Balı, berrak görünümlü, akışkanlığı az ve koyu renklidir. Kendine özgü yoğun bir koku ve kendine özgü aromaya sahiptir.
· Organik kestane balının viskozite değeri ve pH değeri yüksektir. Bunun sebebi yoğun kıvamlı ve ağır akışkan bir bal olmasıdır.
Arıların özellikle çiçeklerden derlediği bütün tabii ballar, kovanlardan çıkarıldıktan birkaç saat ya da gün içerisinde veya sene içerisinde mutlaka GRANÜLLEŞİR yani şekerlenir. Bu tamamen doğal bir olaydır.
- Tadım testi: Hakiki bal boğazı yakar mı? sorusu tüketiciler tarafından sıklıkla soruluyor. Bir kaşık bal yediğiniz zaman genzinizde bir yanma hissi oluşuyor ve bu tat damağınızda 15-20 sn kalıyorsa yediğiniz bal hakikidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri