Günümüzde kumar bağımlılığı için geliştirilmiş özel bir ilaç olmamasına rağmen, kumar oynama isteği ve dürtüsünü azaltma, tekrar kumar oynamayı önleme için ilaçlar kullanılmaktadır. Bununla beraber kumar bağımlılığına eşlik eden; depresyon, kaygı bozukluğu, uyku problemleri gibi durumlarda da ilaçlar kullanılmaktadır.
Kumar bağımlılığı tedavisinde farmakolojik tedavi de gerekebilir. Lityum, karbamezapin, naltrekson, SSRI grubu antidepresanlar patolojik kumar oynama tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Antalya psikiyatri ve Antalya psikoterapi merkezimiz bağımlılık tedavilerinde uzman bir kuruluştur.
Bağımlılık, tansiyon hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez, fakat düzelir. Eğer kumar oynamazsanız yaşamınız normale geri döner. Bağımlı kişi kumar oynamayı bıraktıktan bir süre sonra tekrar oynamaya başlarsa çok kısa zamanda eski oynadığı miktarlara ulaşır.
Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Patolojik kumar bağımlılığının tedavisinde sıklıkla madde bağımlılığı tedavisi modeli uygulandığından bu kişiler madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Kişiye göre düzenlenen tedavi programıyla başarıya ulaşmak mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
Değişim uzun sürebilir ve kumar oynama davranışlarının değişmesi 3-6 ay arasında sürebilir. Bağımlılık tekrar edebilen bir hastalık olduğu için tamamen iyileşmez, düzelme gösterir.
Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma potansiyeli salgılanan dopamin hızıyla ve miktarıyla bağlantılıdır. Kumar bağımlılığı, bireylerin yaşadığı aile içindeki geçimsizlik, iş kaybı, iflas, sevdiği birinden ayrılma ya da sevdiği birinin ölümü gibi travmatik olayların bir sonucu olarak da karşımıza çıkar.
Kumar oynayan kişiler, depresyon, kaygı, migren ve barsak rahatsızlıkları gibi psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayabilirler. Bunlarla birlikte ciddi kumar problemi intihara kadar gidebilir.
Kumar Beyni Nasıl Etkiler? Metamfetamin ve kokain gibi beyinde dopamin salinimini arttirarak etki olusturur. Kumar oynamak bagimlilik yapan maddeler gibi beynin ödül sistemini etkiler ve dopamini yaklasik 10 kat arttirir.
Aslında, kumar bağımlılığı dünya çapında en yaygın dürtü kontrol bozukluğudur. Geçmişte, psikiyatri topluluğu genellikle kumar oynamayı bir bağımlılıktan ziyade bir zorlama, yani fiziksel zorunluluktan ziyade yoğun bir dürtü tarafından motive edilen bir davranış olarak görüyordu.
Kumar oynama davranışında 4 temel aşamadan bahsedilmektedir bunlar; kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme aşamalarıdır. Kazanma Evresi: Kişi kumar oynamaya yeni başladığında genellikle bir kazanç yaşar.
Bu hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Kumar bağımlılığının tedavisinde genellikle madde bağımlılığı tedavisi yöntemi uygulanır. Bu yüzden bağımlı kişiler, madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Bireye özel uygulanan tedavi programıyla kişi bu bağımlılıktan kurtulabilir.
“Kumar bağımlılığı genetik midir?” sorusu sıkça sorulsa da çalışmalar kumar bağımlılığının genetik olmadığını ortaya koymuştur.
Sık sık kumar oynayan ya da kumar bağımlılığı olan kişiye kumarbaz denir.
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.
Yargıtay, eşin kumar oynama alışkanlığı aynı zamanda kumar oynayan eşin evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri ihlal etmesine yol açıyorsa kumar oynamayı boşanma nedeni kabul etmiştir.
"Beyindeki ödüllendirilme hormonu seviyesi 10 misli artıyor"
Ancak yapılan çalışmalarda bu sitelerde kaybetseniz de kazansanız da beyindeki ödüllendirilme hormonu olan dopaminin seviyesi 10 misli artmaktadır. Bunun da kaybedenlerin oynamaya devam etmesine neden olduğu düşünülmektedir.
Kumar oynama bozukluğu, kişinin bireysel, ailevi veya mesleki işlevselliğinin bozacak şekilde kumar oynama davranışının kontrol edilememesi ile karakterize, kalıcı ve tekrar eden istenmeyen kumar davranışları olarak tanımlanmaktadır.
Öncelikle, bir kişinin velayet alma hakkı, çocukların çıkarlarına göre belirlenir. Yani eğer bir baba kumar oynadığı için çocuğuna zarar veriyorsa, bu durumun velayet hakkını etkilemesi mümkündür. Çocukların psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına uygun bir şekilde beslenmesi gerekir.
Patolojik kumar bağımlılığı bireylerin çeşitli nedenlerden dolayı (zevk, sorunlardan kaçma isteği, kazanma hırsı) kumar oynama dürtüsüne engel olamamasıdır. Her gelir grubunda görülme olasılığı olan patolojik kumar bağımlılığının görülme olasılığı %3'tür.
İlaç tedavisinin kumar bağımlılığı alanında uzmanlaşmış bir psikiyatrist tarafından yazılmış olmasına ve yeterli dozda yeterli sürede kullanılmasına dikkat edilmelidir.
İşe yaramaz, ahlaksız, düzenbaz, yalancı, güvenilmez biri olarak algılanırlar. Kişilikleri adeta değişmiş, bütün değer yargılarını kaybetmiş gibidirler. Bu yüzden kumar hastaları sadece paralarını değil sahip oldukları her şeyi kaybederler. Evleri, işleri, itibarları, yakınları, aileleri ve sağlıkları elden gider.
-Kişi istediği heyecanı duymak için giderek artan miktarlarda para oynama gereksinimi duyar. -Sorunlarından kaçmak ya da istenmeyen bir duygu durumdan (örn. çaresizlik, suçluluk, sıkıntı hissi, depresyon duyguları) kurtulmak için kumar oynar.
Madde bağımlılığı tedavisi için psikiyatri kliniklerindeki doktorlara başvurulmalı. Psikiyatrist haricinde nöroloji, dahiliye veya aile hekimliği uzmanlarına da başvurulabilir.
Bağımlılığın tedavisi uzun bir süreç gerektirir. Kişi tedavide ne kadar uzun süre kalırsa başarılı olma ihtimali de o kadar artmış olur. Başarılı bir sürecin devamı için kişinin kendisine bağımlı olduğunu hatırlatması, tedaviye uyum göstererek süreci yarıda kesmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri