Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Türkiye'nin en zengin ve en doğal mutfaklarından birine sahip olan Bursa, iskender kebabı, kestane şekeri ve Gemlik zeytiniyle dünyaca üne kavuşmuştur.
Kafkas'ın kurucusu Ali Şakir Tatveren, 1930 yılında Kafkas Kolektif Şirketi'ni kurarak ilk dükkanını Bursa'da Atatürk Caddesi'nde açtı. Tatveren'in 1957 yılında vefatı üzerine şirket yönetimine eşi Nedret Tatveren ve çocukları Alparslan, Atilla ve Yüksel Tatveren geçti.
Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri olan Bursa'nın birçok şeyi meşhur; kestane de bunlardan biri!
İlgili 38 soru bulundu
Bursa'nın değil Türkiye'nin kestane şekeri denilince ilk akla gelen firmasıdır Kafkas.Yıllardır Bursa'da imalat yapan ve kalitesi ile çizgisini hiç bozmamış olan bir aile şirketidir Kafkas.
Bilinen ilk yazılı tarifi 17. yüzyılın sonlarında XIV. Louis'nin saray mutfağına aittir.
1972 yılında ev toplantılarında ikram edilmek üzere dededen öğrenilen kestane şekeri yapımı, pasta ve şekerleme satışı yapan firmalardan gelen talepler üzerine 1975 yılında şirketimizin kurucusu büyüğümüz Selahattin DAĞLI , tarafından S.
Şekerleme ve pastacılık mesleğini babasının yanında öğrenen Yugoslavya Manastır doğumlu Ali Şakir Tatveren, aile mesleğini bir süre Kars Sarıkamış ve Kafkasya'da sürdürdükten sonra 1930 yılında Kafkas Kolektif Şirketi'ni kurar.
Birde petit kestanenin diğerlerinden farkı ne? Cevap: merhaba petit yazan kestane şekerleri ufak tanelidir.Bütün yazanlar iri taneli,ekonomik yazan ise orta tanelidir.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa'nın ünü sınırlarını aşmış 5 yemeği vardır: İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Cantık ve Kestane Şekeri… Bir de artık genellikle kitaplardaki tanımlarıyla yaşayan ve de tarih olmuş yemekler…
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
İl İl En Çok Kestane Yetiştirilen Bölgeler
Kestane ağaçlarının yetiştirilmesinde en uygun bölge Ege Bölgesidir. Ege Bölgesi hem ılıman iklime sahip, hem de nemli bir bölgedir. Bu nedenle kestane yetiştirilmesi için en uygun bölgedir. Ege Bölgesinde kestane yetiştirmek için uygun olan yer ise Aydın ilidir.
Bursa'da 1930 yılında kurulan kestane şekerinin marka ismi Kafkas'ta konkordato süreci sona erdi.
Kestane şekeri üretiminde Türkiye'nin lider markalarından olan Kardelen'in ürün yelpazesinde yer alan kalem kestane şekeri, özel formuyla tek kişilik porsiyonlar halinde sizlere sunuluyor. Sağlık açısından faydaları bulunan kestanenin en tatlı hali olan kestane şekerinin her bir ambalajında 32 gr ürün yer alıyor.
* Yapımından vazgeçilen Sivas Şeker Fabrikasına ait 589 dekar arazi, 14/11/2003 tarih, 2003/78 sayılı Özelleştirme Yüksek Kararı ile özelleştirme programına alınmış ve Sümer Holding A.Ş.'ye devredilmiştir.
Rodop Dağları çevresine özgü bir halk. Osmanlı döneminde İslam'a geçmiş bektaşi kökenli balkan halklarındandır.
Ülkemizde kestane verimi son zamanlarda düştüğünden dolayı, kestane şekeri çeşitleri ekonomik açıdan biraz pahalıdır.
Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 600 bin hektar alanda kestane üretimi gerçekleştirilmiştir. Kestane üretim alanların %56'sı Çin'de bulunmaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Kestane, Fagaceae familyasına ait Castanea sativa Mill. ağaçlarına ve aynı zamanda bu ağaçların yenile- bilen meyvelerine verilen isimdir (Bozkurt ve diğ., 1982).
Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Kestanenin Faydaları: Vücuda kuvvet ve enerji veren bir besin olan Kestane aynı zamanda cinsel gücü arttırır.
İçerdiği falavanoidler sayesinde, vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder. Bu bağlamda bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından son derece zengindir. B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri