Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Bursa'nın değil Türkiye'nin kestane şekeri denilince ilk akla gelen firmasıdır Kafkas.Yıllardır Bursa'da imalat yapan ve kalitesi ile çizgisini hiç bozmamış olan bir aile şirketidir Kafkas.
Kardelen Kestane Şekeri markası adı altında üretim yapan firmamız İlka Şekerleme Mamulleri ve Gıda San. Ltd. Şti. 1991 yılında Bursa'da üretime başlamıştır.
Kafkas'ın kurucusu Ali Şakir Tatveren, 1930 yılında Kafkas Kolektif Şirketi'ni kurarak ilk dükkanını Bursa'da Atatürk Caddesi'nde açtı. Tatveren'in 1957 yılında vefatı üzerine şirket yönetimine eşi Nedret Tatveren ve çocukları Alparslan, Atilla ve Yüksel Tatveren geçti.
İlgili 34 soru bulundu
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Birde petit kestanenin diğerlerinden farkı ne? Cevap: merhaba petit yazan kestane şekerleri ufak tanelidir.Bütün yazanlar iri taneli,ekonomik yazan ise orta tanelidir.
Kestane şekeri üretiminde Türkiye'nin lider markalarından olan Kardelen'in ürün yelpazesinde yer alan kalem kestane şekeri, özel formuyla tek kişilik porsiyonlar halinde sizlere sunuluyor. Sağlık açısından faydaları bulunan kestanenin en tatlı hali olan kestane şekerinin her bir ambalajında 32 gr ürün yer alıyor.
Ali Şakir Tatveren'in 1957 yılında vefatı üzerine şirket yönetimine eşi Nedret Tatveren ve çocukları Alparslan, Atilla ve Yüksel Tatveren geçer. Babaları Ali Şakir Tatveren'den görevi devralan Atilla ve Yüksel Tatveren, uzun yıllar kestane şekeri ve diğer ürünlerde önemli atılımlara imza atar.
Ülkemizde kestane verimi son zamanlarda düştüğünden dolayı, kestane şekeri çeşitleri ekonomik açıdan biraz pahalıdır.
Bursa'da 1930 yılında kurulan kestane şekerinin marka ismi Kafkas'ta konkordato süreci sona erdi.
Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri olan Bursa'nın birçok şeyi meşhur; kestane de bunlardan biri!
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye'de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
İçerdiği falavanoidler sayesinde, vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder. Bu bağlamda bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından son derece zengindir. B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içerir.
Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olmaz. Bu özelliği ile şeker hastaları da kontrollü olarak bu besini tüketebilirler.
Kestane Şekeri Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 204 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 463 gramlık miktarında Kestane Şekeri 946 kalori bulunmaktadır. Kestane Şekeri besini veritabanımızda bulunan besinlerin ortalamasından; %44 daha az kalori. %100 daha az protein.
Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar özet olarak; - Kestane şekerinde mayalar ve küfler bozulmaya neden olmaktadır. - Kestane şekerinin buzdolabı koşullarında dayanma süresi bir aydır. Oda sıcaklığında ise dayanma süresi ortalama 2 hafta olarak tespit edilmiştir.
100 g içinde 248 kadar kalori mevcut.
Şeker olarak üretim için sıklıkla kuzu kestane tercih edilir. Bu tür, kabukları çabuk soyulan içi açık beyaz renkli ve lezzetli bir kestanedir.
Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
Dünyada kestane üreticisi ülkeler, Çin, Bolivya, Türkiye, Kore Cumhuriyeti ve İtalya önemli üretici ülkelerdir. 612 bin 877 ha alanda 2 milyon 353 bin 825 ton ürün elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri