Kestane kebap, kış aylarında tercih edilen keyifle tüketilen yiyecekler arasındadır. Ancak kestane çok sıcak tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürür. Kısa sürede tekrar acıkmamak için kestaneyi hafif soğuduktan sonra bir bardak sütlü kahve ile tüketin.
Kestaneli pilav dendiğinde akla hep pirinç pilavı gelse de kestane, bulgur pilavına da çok yakışır. Zengin bir tarifle hazırlanan kestaneli bulgur pilavının davet sofralarının menüsünü tamamlayan enfes de bir lezzeti oluyor, et yemekleriyle harika gidiyor!
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir. Bu işlem kestanelerin hem yumuşamasını hem de daha kolay soyulmasını sağlamaktadır.
Kestanelerin kabuklarından en çıkıntılı noktaları etli kısımları kesmeden hafifçe çizin. İyice yıkadığınız kestaneleri su dolu bir kapta 2 saat kadar dinlendirin. Ardından sudan çıkarıp kurulayın ve yüksek ateşte köz tavasında pişirin. Çok soğumadan servis edebilirsiniz.
Diyette kestane ne kadar yenmeli? Ayrıca A vitamini kaynağı olan kestane günde 10 adet yenildiğinde kolay kilo verdirir ve uzun süre tok kalmaya da yardımcı olur.
Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Kestane tadının keskin olarak hissedildiği koyu kestane balları da özellikle kahvaltılarda tüketilir.
Kestaneli pilav yanına ne yapılır diyorsanız, pilavınızı fırında tavuk veya yılbaşı hindisi ile servis edebilirsiniz.
Kestane kabuklarını haşlayarak elde edeceğiniz su içilerek kullanılabilir. Bu suyun faydalarını şöyle sıralayabiliriz: - Kas sisteminde organizmanın su seviyesini düzenleyip, bunun yanında kansızlığa iyi gelmekte ve kan dolaşımını hızlandırıp, oluşabilecek varisleri engellemektedir.
Kestanelerin enine uzun çizikler atın. İyice yıkadıktan sonra kurulamadan tavaya dizin. Tava ısındığında altını kısın ve tavanın kapağını kapatın. Kısık ateşte kestaneleri 10 dakika pişirin.
Kestane de tencerede yapılabilir. Öncelikle kestaneler yıkanır, şişkin kısımlarına çizik atarak 20 dakika suda bekletilir. Kurulandıktan sonra tencere içerisine kestaneler alınır ve 1 çay bardağı su eklenerek pişirilmeye bırakılır. 20 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda ve soğuk topraklarda daha hızlı büyür. Taze kestanelerin tadı genellikle acı olduğundan, dış kabukları sararmaya başladığında toplanır. Toplandıktan sonra bir süre bekletildiğinde ise daha fazla tatlanır.
Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Kestanenin Faydaları: Vücuda kuvvet ve enerji veren bir besin olan Kestane aynı zamanda cinsel gücü arttırır.
Kestane tek kelimeyle süper bir atıştırmalıktır. Kilo aldıracağına inanılan kestanenin aslında tam tersi etkiye sahiptir. Kestanenin içerdiği oleik asit LDL kolesterolün düşürmesine yardımcı olduğu için kalp hastaları ve zayıflarken oluşabilecek kolesterol yükselmesini önler.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Kış aylarında akşamların sevilen yiyeceği kestanenin kanser, kalp ve diyabet hastalıklarından koruduğu, tansiyon ve kan basıncını da düzenlediği bildirildi. Kış aylarında akşamların sevilen yiyeceği kestane, sağladığı nostaljik ortamın yanı sıra sağlığa faydalarıyla da dikkati çekiyor.
Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.
Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestane fırında veya ocakta kestane kebap denilen şekilde pişirilir ya da haşlanarak yenebilir. Tatlılara, pilavlara ve yemeklere de konur; ayrıca püresi de yapılabilir.
Kestaneleri oda sıcaklığında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kestaneyi kuru bir kabın içerisine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz. Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir.
Orta ateşte kestanelerin dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar yaklaşık 20-30 dakika kadar güzelce haşlayın.
Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Bu sırada suyu kaynama noktasına gelmiş olacak, ocağın altını kısıp kestanelerin büyüklüğüne göre 15-20 dakika daha pişirerek toplamda yaklaşık 25-30 dakikada pişmiş olacak. Pişme derecesini kabuklarının açılmasından kontrol edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri