Ketçap kelimesinin kökeni İngilizce dilidir.
ketçap - Nişanyan Sözlük. İngilizce ketchup sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Malayca keçup “balık sosu” sözcüğünden alıntıdır.
O zaman çeşitli baharat karışımları ve balık ile yapılan ketçabın kökeni Çince bir kelime olan ve balık sosu anlamına gelen “Kê-tsiap" kelimesinden geliyordu.
9- anahtar: Bu sözcüğün kökü, yunanca "anihto" (açmak) eylemidir. "Anihtiri" ise "açmaya yarayan" anlamındadır; yani "anahtar"... Yunanca kökenli sözcükler aslında dilimize Anadolu'da konuşulan ("konuşulmuş olan," demek daha doğru olur sanırım) Rumca'dan geçmiştir.
münevver - Nişanyan Sözlük. Arapça nwr kökünden gelen munawwar منوّر “aydınlık, ışıklı” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 30 soru bulundu
ortaçağda yahudilerin mallarına hıristiyanlar tarafından çökmek amacıyla uydurulan bir hikayedir. ingilizcede blood libel (kan iftirası) olarak geçer. önce bir hıristiyanın kaybolduğu söylenir. sonra yahudiler ayin ile ödürdü söylentisi yayılır. sonrasında da önde gelen yahudiler idam edilir gerisi kasabadan sürülür.
Entelektüel, aydın ya da münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da kişisel amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Örneğin göz, gözlem, gözgü, gözlemci, gözlük, gözlükçü, gözlükçülük, göre, görgü, görgüsüz kelimelerinin farazi *kö- kökünden türediği düşünülebilir.
Bu biçim Eski Türkçe bıç- fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için biç- maddesine bakınız.
1869 yılında Henry John Heinz tarafından kuruldu. 1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştirdi. 57 Çeşit ürün sloganı ile 57 farklı ürün çeşidi geliştirdi.
Salamura balık, ançüez ve baharatlarla yapılan sos, 1690'da Çin'de ortaya çıktı. Sosun ilk versiyonunda domates yoktu. O zamanlar adı “Koe-chiap”, “Kê-tsiap” veya “Ke-chiap” olarak bilinirdi. Günümüzdeki ketçabın kökeni bu sosun Çin'de ortaya çıkmasına dayanır.
Ketçap, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir.
Farsça Hüda kelimesinin dönüşmüş biçimi olduğu öne sürülse de aslı Türkçe Kut (kutsallık, kutluluk) kökünden türemiştir. Bereket, yaşam gibi anlamlar içerir.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Okul sözcüğü Türkçe "okumak" kökünden, muhtemelen Fransızca école 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ekol) sözcüğüne benzetilerek, serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Yoz madde veya dejenere madde Pauli dışlama ilkesinin termal basınca ek olarak veya termal basınç yerine önemli bir basınç uyguladığı oldukça yoğun bir fermiyonik madde halidir. Tanım; elektronlar, protonlar, nötronlar veya diğer fermiyonlardan oluşan maddeler için geçerlidir.
İnsanların dayattıkları fikirleri kabul etmeyen, pratik düşünen kişidir. İçinde bulunduğun hayatı anlamak ve anlama yetisine sahip olmak entelektüel kişilerin yaptığı şeylerdir. Entel, entelektüele özenen demektir. Entelektüel, aydın kişi olarak geçmektedir.
Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder. Bu kişi, gazete, dergi, kitap, makale gibi yazılı yayınların hazırlanmasına katkı sağlar ve metinlerin dilbilgisel ve içeriksel olarak düzeltilmesinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri