Sivilceleri Çoğaltan Besinler Rafine şeker, şuruplu tatlılar, krema, mayonez, ketçap, beyaz ekmek, hamur işleri, katkı maddeli işlenmiş gıdalar, inek sütü, yağda kızartmalar ve Tuz' da dahil olmak üzere bu besinlerden uzak durulmalıdır. Akne ve sivilcelerin en önemli sebebi hormonlardaki değişikliklerdir.
Ekmek, kraker, makarna, pirinç, gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, çikolatalar, hamur işleri sivilce yapan başlıca gıdalar arasında. Çünkü rafine karbonhidratlar kan şekeri ve insülin seviyelerini arttırır.
Abur cubur akne nedeni mi? Sanılanın aksine; çikolata, kuruyemiş gibi abur cubur gıdalar tüketmek doğrudan akne oluşumuna neden olmaz. Aknenin seyri ile gıdalar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Bu nedenle sadece abur cubur tüketimi akneye neden olur diyemeyiz.
Bu durum birçok değişik hastalık üzerinden ön plana çıkıyor. Fakat bununla beraber cips tüketiminin sivilce çıkarıp çıkarma adına dair kesin bir kanıt olmadığını söylemek mümkün. Yani bilimsel olarak öne çıkan araştırmalar neticesinde belli bir bulgu yer almıyor.
Şekerli Yiyecekler
Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinin dalgalanmasına ve insülin seviyelerini yükseltir. Bu durum yağ üretiminde artışa neden olur. Böylelikle sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir. Tatlı ihtiyacınızı daha sağlıklı alternatiflerle gidermek cilt sağlığınızı desteklemenize yardımcı olur.
İlgili 25 soru bulundu
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Evet, süt ve süt ürünleri sivilce yapabilir. Peki süt ürünleri derken neyi kastediyoruz? Peynir, yoğurt, süt ürünleri içeren çikolata ve paketli gıdalar, süt içeren kekler ve pastahane ürünleri, kefir, ayran, krema, tereyağı ve labne. Kısaca içinde süt olan her şey sivilce yapma eğiliminde.
Cilt uzmanlarına sorarsanız, sürekli tatlı besinlerle beslenmek yüzünüzde sivilcelerin çıkmasına neden olmaz. Ancak ten renginin bozulmasına, soluk ve donuk bir hal almasına yol açabilir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir.
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
Yanaktaki akne genellikle bakteriyel enfeksiyonlar, kirli telefon ekranları, yanlış kozmetik ürün kullanımı ve genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Yanak bölgesindeki akne tedavisi, hijyen alışkanlıklarının düzenlenmesi, cilt bakım ürünlerinin seçimi ve dermatolog tarafından önerilen tedavi yöntemlerini içerebilir.
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Bilimsel çalışmalar, ergenlik sonrası oluşan sivilceler ile sigara içimi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Fazla sigara tüketimi, aknenin şiddetinde artışa neden oluyor.
Akne hastalarının bu tip gıdalardan (şeker, un, süt, pirinç, mısır vs), hazır, işlenmiş, katkı maddesi içeren gıdalardan ve doğal olmayan yağlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca sigara ve alkol de akneyi arttıran faktörler arasında yer almaktadır.
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
1969'da bir akne kliniğine giden hastalar ile cezaevindeki erkek mahkumlar arasında yapılan bir araştırmada da çikolatanın akne üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görüldü.
Bağışıklığı güçlendirdiği için akneye karşı koruyucu etkileri olan prebiyotikler, sivilce oluşma riskini de azaltıyor. Enginar, soğan, sarımsak, muz, elma, badem ve fındık gibi besinler, doğal prebiyotik açısından son derece zenginler.
Özetle; hormon düzeylerindeki düzensizlik ve artış aşırı yağ üretimine ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olur. Bununla beraber yağ ve ölü cilt hücreleri tarafından tıkanmış kıl köklerinde bakterilerin artması da sivilce (akne) oluşumumunun başlıca sebeplerindendir.
Ergenlik sivilceleri, genellikle temizleme işlemleriyle tedavi edilebilmektedir. Temizleme işlemlerinde; cilt tipine uygun, sivilce karşıtı bakım ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Sivilce problemi ileri derecede olan gençlerin, bu tür ürünler kullanmadan önce dermatoloğa danışmaları gerekmektedir.
Dehidrasyon, vücut hücrelerinin susuz kalmasıdır. Sıvı ihtiyacı karşılanmayan cilt hücreleri, cildin kurumasını önlemek için daha fazla sebum üretir ve artan sebum kıl köklerinde birikerek ani sivilce artışına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri