Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir. Düzenli keten tohumu tüketimi meme kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Diğer tüm lignan içeren bitkisel kaynaklar, keten tohumunun yaklaşık onda biri kadar lignan içerirler (2-3). Enterolignanlar östrojene benzer ve vücudun kendi östrojeninin etkisini azaltır veya yok eder.
Vücudunuzun hormonu dengelemek için ihtiyaç duyduğu hem Omega 3 hem de 6 esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Sonuç olarak, keten tohumları hormonları dengelemek, doğurganlığı artırmak ya da menopozun etkilerini dengelemek için güçlü bir destektir.
Keten tohumu lignan adı verilen fitoöstrojenler içerir ve bunlar östrojen hormonu gibi davranırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Östrojen hormonu seviyesini artırmak için tüketilebilecek östrojen içeren besinler arasında soya, mercimek, nohut, bezelye, keten tohumu, kuru erik, kuru kayısı, yaban mersini, ahududu, elma, zencefil, sarımsak, kişniş, biberiye ve kekik yer alır.
Düzenli keten tohumu tüketimi ile yüksek tansiyonun düştüğüne dair araştırmalar vardır. Aynı zamanda halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin (yüksek yoğunluklu lipoprotein) de yükselmesine yardımcı olabilir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Östrojen vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biridir. Üreme, ruh hali, kemik yoğunluğu ve daha fazlası dâhil olmak üzere birçok işlevi düzenlemeye yardımcı olur. Östrojen, adet, hamilelik ve menopozun düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan kadınlık hormonudur.
Fındıkta ve lif oranı yüksek gıdalarda ve neredeyse tüm tahıl ürünlerinde lignanlar denilen fito-estrojenler, hormonların üretimini, ve etkisini modüle eder. Bu lignanlar, aromataz inhibitörlerine benzeyen aromataz enzimini bloke ederek östrojen üretimini düşürür.
Keten tohumu faydalı bir besin olarak bilinse de aşırı tüketimi birçok sağlık problemine sebep olabilir. Keten tohumu emziren kadınların, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin kullanmaması gereken bir besindir. Eğer bu kişiler keten tohumu tüketmek isterse mutlaka bir uzmana ya da doktora başvurmalıdır.
Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.
KETEN TOHUMU
Cinsel güdüleri arttırmasının yanı sıra bu fındık tadına benzer tohumlar, içinde cinsel hormonların yapıtaşları olan yağ asitlerini (omega-3 ve omega-6) barındırır. Dr. Hutcherson “Eğer vücudunda yeteri kadar yağ asidi yoksa hormon değerlerin, dolayısıyla da cinsel isteğin düşer” diyor.
Öyle ki, bu epigenetik değişikliklerin birçoğu kanser ve östrojen metabolizmasında yer alan genlerde bulunuyor. Önceki araştırmalar da, çay tüketiminin östrojen düzeylerini düşürdüğünü ve erkeklerde ve kadınlarda çayın biyolojik tepkisi arasında potansiyel farklılıklar olduğunu gösteriyordu.
Günde bir kafeinli içecekten fazlası, özellikle soda ve yeşil çay, östrojen artışına neden olduğu için önerilmemektedir.
Bu süreçte fitoöstrojen* besinlerden (soya filizi, mercimek, keten tohumu,chia tohumu…) destek almak östrojen hormonu için destek olacaktır.
Kadında o dönem bu hormonlardan hangisi hakimse onun etkisi altında kalır. Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir. Yumurtalığın ürettiği majör hormondur.
Doğal östrojen, yani fitoöstrojen içeren besinlere kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, keten tohumu unu, susam, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, bezelye, kırmızı yonca otu, yulaf ve yulaf kepeği, sarımsak, kuşkonmaz, havuç, patates, pırasa, brokoli, armut, erik, kuru kayısı, şeftali, hurma, portakal, kurutulmuş ...
Östrojen, hormonun belirli bir türüdür ve erkeklerde olmakla da birlikte en çok kadınlarla ilişkilidir. Protein sentezi ve vücuttaki su seviyelerinin korunması gibi bir takım fonksiyonlara sahiptir. Bununla birlikte, östrojenin sorumlu olduğu en önemli proteinlerden biri kolajendir.
Hormon düzenleyici bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından önemle vurgulanır. Bu bitkiler arasında kuru erik de yer alır. Yapılan araştırmalara göre kuru erik tüketenlerin östrojen seviyesi daha sağlıklı rakamlardadır. Günde 10 adet erik kurusu yiyerek adet düzensizliğini ve kilo verme problemini önleyebilirsiniz.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli? Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir.
Keten tohumu ve yoğurt ne zaman yenmeli diye soranlar için hemen açıklayalım. Yemeklerden 1-2 saat önce, yani aç karnına tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Keten tohumu yoğurt karışımı hazırlayarak günde 2 kere bu karışımı tüketebilirsiniz.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri