Keten tohumu, bitkisel kaynaklı bir besin olmasına rağmen B12 ve omega-3 açısından zengindir. Bu nedenle vegan beslenenlerin beslenme programlarına eklemelerinde fayda vardır.
Düşük miktarda doymuş yağ asidi, yüksek oranda potasyum, magnezyum, çinko, sodyum, kalsiyum, E vitamini ve folik asit içeren keten tohumu yağı kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca keten tohumu yağı fiyat açısından uygun bir yağ çeşididir.
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.
Keten yağı (Oleum linii), ketenden yapılmış bir bitkisel yağdır. Bu bitkisel yağda yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, çok düşük oranda doymuş yağ asiti, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.
Badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli tohum ve kabuklu yemişler, demir açısından zengin bir kaynak olabilir. Ayrıca protein, sağlıklı yağlar, lif ve diğer mineraller ve vitaminler açısından da zengindirler.
İlgili 40 soru bulundu
Keten tohumu, bitkisel kaynaklı bir besin olmasına rağmen B12 ve omega-3 açısından zengindir.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Keten yağı olarak da bilinen keten tohumu yağı, keten bitkisinin (Linum usitatissimum) kurutulmuş, olgunlaşmış tohumlarından elde edilen renksiz ila sarımsı bir yağdır.
Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz. Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
28 gram keten tohumu yaklaşık 6,5 gram omega-3 yağ asitleri içerir. Keten tohumları ayrıca B vitaminleri, demir, magnezyum, çinko ve kalsiyum gibi mineraller içerir.
Spordan sonra gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı keten tohumu yemek ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. 3. Yöntem: keten tohumunu yoğurtla karıştırarak yemek sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Cildi daha parlak gösterir
Keten tohumu yağı, hassas ciltler için de uygundur ve uygulandığı anda cildi nemlendirir ve yatıştırır. Cildine daha nemli, parlak ve canlı bir görünüm kazandırmak istiyorsan keten tohumu yağı içeren cilt bakım ürünlerini koleksiyonuna eklemelisin.
Günlük kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Dünde 15 ml kullanılmalıdır. Günlük kullanılabilecek miktar1 yemek kaşığı kadardır. Keten tohumu yağı, vücudumuzu sararak koruyan cilde çok faydalıdır.
İki çay kaşığı keten tohumu yağını bir avokadonun yarısını ezerek karıştırın ve yüzünüze ve boynunuza uygulayın. 15 dakika beklettikten sonra yıkayın ve haftada 3 kez tekrar edebilirsiniz.
Keten tohumunu günde 2 tatlı kaşığı olarak tüketebilirsiniz. Günlük tüketim miktarı 40 gramı aşmamalıdır.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Keten Tohumu ve Chia Tohumu
Hem keten tohumu hem de chia tohumu oldukça besleyici ve zengin içeriklere sahip, ayrıca omega-3 içeren besinler arasındadır. 1 yemek kaşığı keten tohumunda 2350 mg ALA, 1 yemek kaşığı chia tohumunda ise 2525 mg ALA bulunur.
Keten tohumu jelinin faydaları sayısızdır. Bu jel cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır ve cildinizin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca nemlendirici olarak yüzünüzde kullanabilirsiniz. 10 veya 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz.
Karaciğerin işlevini arttırmak için omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon, uskumru), ceviz ve keten tohumu gibi gıdalar da tüketilebilir. Su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su içmek karaciğer sağlığı için önemlidir.
Tohumda bulunan minerallerin arasında magnezyum, manganez ve tiyamin yer alır. Bu gıda, önemli C vitamini kaynaklarından bir tanesidir.
Bir yemek kaşığı keten tohumu, yaklaşık 1.8 gr bitkisel Omega-3 içermektedir. Vücutta üretilmeyen bir yağ asidi olan ve mutlaka gıdalar yoluyla alınması gereken Omega-3, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere sinir hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve hafıza problemlerine karşı koruma sağlamaktadır.
Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır. B12 vitamini eksikliği anemisi için hayvansal ürünler veya B12 vitamini takviyeleri önerilebilir.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri