Sabun ve ılık su ile keten kumaş üzerindeki lekeleri çitileyerek kolayca çıkarabilirsiniz.
9. Keten kumaş leke tutar mı? Tercih edeceğin kumaş leke tutmaması için kimyasal bir süreçten geçirilmediyse, ya da bunun için özel olarak üretilmediyse, her kumaş leke tutabilir.
Beyaz sirke ve sudan oluşan sıvıyı lekenin üzerinde birkaç dakika bekletin ve ardından çamaşır makinesinde hafif bir deterjanla yıkayın.
Keten kumaşlar dayanıklı yapıya sahiptir. Çoğu keten kumaş türü 90 dereceye kadar dayanır. Fakat kumaşın zarar görme ihtimali dikkate alınarak 60 derecenin üzerinde yıkama yapılması risktir. Uygun yıkama programı seçilerek çamaşır makinesi uygun sürede, uygun sıcaklıkta yıkama yapacaktır.
İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
İlgili 40 soru bulundu
En zoru, beyaz giysileri temiz tutmaktır. Ne kadar dikkat etseniz de en kötü türde lekeleri adeta kendine çeker; örneğin hardal, ketçap ve sos, yiyecek, deodorant ve koltuk altı lekeleri, kahve ve çay lekeleri gibi. Bir parça çikolata yemek bile bazen felaketle sonuçlanabilir. Bu tür lekeler görmezden gelinemez.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Zira keten kumaş, yapısı gereğince oldukça zor temizlenen bir üründür. Bu açıdan da kumaş yüzeyi bastırılmadan, sabunlu bir bez yardımıyla temizlik işlemi yapılmalıdır.
Sıcak suya dayanıklıdır fakat 120 dereceden sonra bozulur Bu nedenle Ilık su ile elde yıkamak ya da kuru temizlemeye vermek daha iyi olacaktır Doğallığı, rahatlığı ve şıklığı bir arada bulunduran keten kumaş dünyanın her yerinde en çok kullanılan kumaştır.
Bunun yanı sıra keten kumaş, doğal elyaf olarak tanımlanmaktadır. Diğer kumaş çeşitlerine göre oldukça kaliteli olan bu kumaş türü nemi çekme özelliğine de sahiptir.
Ilık su ile temizleme yöntemi keten kumaş temizliği için en ideal ve güvenli yöntemdir. Sabun ve ılık su ile keten kumaş üzerindeki lekeleri çitileyerek kolayca çıkarabilirsiniz. Makinede yıkama yapacaksanız o halde makineye yalnızca aynı türden kumaşa sahip ürünler atmalısınız.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Keten gömleğinizi yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız. Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Keten kumaş, direkt olarak keten bitkisinden geldiği ve doğal bir elyaf olduğu için insanlar tarafından sıkça tercih edilir. Emici, dayanıklı ve güçlü yapısıyla bu kumaş; yumuşak, rahattır ve pamuğa oranla daha erken kurur. Bu nedenle neredeyse her alanda, dört mevsim kullanılır.
Tüy toplamayan dokuya sahip olduğu için kolay kolay leke tutmamaktadır. Isıya dayanıklı yapıya sahiptir. Alerjik yapıya sahip olmaması tercih edilme sebeplerinin başında yer almaktadır. Güneş geçirdiğinde ve yıkandığında solma yapmamaktadır.
Leke tutmayan koltuk kumaşları kullanışlı koltuk kumaşlarıyla neredeyse aynıdır. Leke tutmayan koltuk kumaşlarına deri, tay tüyü, nubuk ve şönil kumaşı söylenebilir.
-Yıkama: Yıkama esnasında çok sıcak su tercih edilmemeli. Çünkü sıcak su kumaşın esnemesine ve bundan dolayı kolaylıkla kırışmasına neden olacaktır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir. -Ütüleme: Kırışan keten kumaşı açmanız uzun sürer.
Doğal keten kumaş, dokusu itibari ile iri gözenekli olduğu için cildin nefes almasına yardımcı olarak serinlik verir. Farklı kumaş türleri ile kıyaslandığında oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Esnek olmamasına rağmen oldukça parlaktır.
-Keten kumaşı terletme yapar mı? +Keten kumaşı iri gözeneklere sahip olduğu için hava geçirgenliği fazladır. Bu yüzden terletme yapamamaktadır.
Keten kıyafetler soğuk suda yıkanır. Çamaşır makinesine atacaksanız mutlaka ters yüz etmelisiniz. Ürünün etiketinde “Yalnızca Kuru Temizleme” ibaresi yer alıyorsa hemen kuru temizlemeye verin.
Keten kumaşlar daha çok spor koltuklarda ve demonte tarzı takımlarda kullanılır. Sabit koltuk takımlarında keten kumaştaki leke sıkıntı yaşatır.
Pürüzsüz, parlak bir dokudan sert ve pütürlü dokuya çeşitlilik gösteren keten kumaş koltuklar şeklini uzun kullanım sonrasında dahi kaybetmez, ilk günkü gibi sağlam durur. Kalabalık veya evcil hayvanı olan aileler için ideal koltuk kumaşı olan ketenin en önemli özelliği de uzun yıllar sağlamlığını korumasıdır..
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
SİRKE, EN İYİ YARDIMCINIZDIR!
Protein lekelerinde sirke kullanılmamalı. Ama diğer lekelerde, özellikle de domates ve koyu renkli meyve lekelerinde sirke en iyi yardımcınızdır. Lekeli kısmı biraz suyun altında tuttuktan sonra giysiyi sirkeli suya yatırın. Lekenin mucizevi şekilde yok olduğunu göreceksiniz.
Her eve lazım: Beyaz sirke
Kıyafetlerin üzerindeki lekeleri beyaz sirkeyle çıkarmak için yapmanız gerekense 1 ölçü oda sıcaklığında suya !/4 ölçü beyaz sirke koymak ve lekeli bölgeyi bu karışımda en az 30 dakika boyunca bekletmek. Lekeden arda kalan iz azaldığında ise çamaşır makinesine atmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri