SEROQUEL etkin maddesi ketiapin olan, antipsikotikler (psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar) olarak adlandırılan ilaç grubuna ait bir ilaçtır. SEROQUEL aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkilidir: Bipolar bozukluğa eşlik eden majör depresif ataklar: Bu durumda kendinizi üzgün hissedersiniz.
Ketiapin depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni tedavisi için yaygın olarak kullanılan antipsikotik bir ajandır.
KETYA etkin maddesi ketiapin olan, antipsikotikler (psikiyatrik hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar) olarak adlandırılan ilaç grubuna ait bir ilaçtır.
Ketiapin; ekstrapiramidal semptomlara yol açmaması, plazma prolaktinini yükseltmemesi ve antikolinerjik yan etkilere yol açmaması nedeniyle yaşlılarda kullanımı öne çıkan atipik antipsikotik ilaçlardandır.
Ketiapin veya ticari adıyla Seroquel şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif bozuklukta kullanılan bir çeşit atipik antipsikotiktir.
İlgili 40 soru bulundu
SEROQUEL etkin maddesi ketiapin olan, antipsikotikler (psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar) olarak adlandırılan ilaç grubuna ait bir ilaçtır. SEROQUEL aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkilidir: Bipolar bozukluğa eşlik eden majör depresif ataklar: Bu durumda kendinizi üzgün hissedersiniz.
dır. Diğer tüm psikiyatrik ilaçlar (antidepresanlar, antipsikotikler, duygudurum düzenleyiciler ), son yıllarda vaka bildirimleri şeklinde tanımlanan birkaç istisna (ketiyapin, tianeptin) dışında, bağımlılık yapmaz.
c)Yeni kuşak antipsikotiklerin (Clozapin, Olanzapin, Risperidon, Amisülpirid, Ketiapin) oral formlarının yalnızca Psikiyatri ve Nöroloji uzmanlarınca, parenteral formlarınınsa yalnızca psikiyatri uzmanlarınca yazılabileceği yeni kuşaklar dışındaki antipsikotiklerin bütün hekimlerce yazılabileceği bildirilmektedir.
Antikolinerjik ajanlar, muskarinik reseptörler üzerinden postganglionik parasempatik sinir sistemini uyarır. Hastalarda sekresyon ve gastrointestinal motilitede azalma, görme problemleri, kalp hızında artış, sıcak intoleransı, sedasyon ve kafa karışıklığına neden olur.
Diğer antipsikotik ajanlarla mukayese edildiğinde ketiapin diğer antipsikotiklerden daha fazla hipotansiyon yapmaktadır. Akut ketiapin aşırı dozunda koma ,respiratuar depresyon ve hipotansiyonla sonuçlanabilmektedir ve diğer antipsikotik ajanların aşırıdozundan daha sık görülmektedir .
Ketiapin şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan bir antipsikotiktir. Sedasyon, kilo alımı, kabızlık ve halsizlik ketiapin kullanımı sırasında ortaya çıkabilen yan etkilerdir.
QUETAMİN dozu, her bir hastanın klinik cevabına ve toleransına bağlı olarak günde iki kez 300-800 mg/gün'lük doz aralığında değişebilir. İdame tedavisi için en düşük etkin dozun kullanılması önemlidir. Majör depresif atak tedavisinde: QUETAMİN günde 2 defa alınmalıdır.
Ketiapin depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni tedavisi için yaygın olarak kullanılan atipik antipsikotik bir ajandır.
Bunların 82'si atipik [klozapin (n:16), risperidon (n:20), ketiapin (n:10), olanzapin (n:14), diğer yeni atipik antipsikotikler (n:10)] ve tipik [haloperidol (n:5), klorpromazin (n:2), zuklopentiksol (n:3), pimozid (n:2)] antipsikotik kullanıyordu, 20'si ise ilaç kullanmıyordu.
Gerekirse bu ilaçlara yeni nesil antipsikotikler (örn; ketiapin vb.) eklenebilir ya da olanzapin + fluoksetin kombinasyonu kullanılabilir.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Antikolinerjik ilaçlar genellikle kronik obstrüktif hava yolu hastalıklarının bronkodilatör tedavisinde birinci seçenek olarak kullanılırken, bir dereceye kadar da astımda kullanılmaktadır.
Yavaş salınımlı (slow releasing) ilaçlar
Yavaş salınımlı ilaç kullanan hastalar, bunları bütün olarak yutmalıdırlar. Eğer tablet kırılır ya da ezilirse ilacın büyük kısmı bir seferde emilmiş olacak ve ilaç doz aşımı belirtileri ortaya çıkacaktır.
* Buna göre atipik antipsikotikler ile (Klozapin, Olazapin, Risperidon, Amisülpirid, Ketiapin, Ziprasidon) tedaviye artık erişkin/çocuk uzmanının yanında nöroloji ya da söz konusu hekimlerin bulunmadığı yerlerde aile hekimliği uzmanlarınca da başlanabilecek.
Ana maddesi alprazolam olan Xanax, benzeodiazepin isimli, oldukça hızlı sonuç veren sakinleştiriciler ailesine dahildir. Kısa sürede etki eder ve talimatlara uygun bir şekilde kullanıldığında tedavi sürecinde son derece faydalıdır.
RİSPERDAL etkin madde olarak her 1 ml çözeltide 1 mg risperidon içerir. RİSPERDAL renksiz, berrak çözeltidir. RİSPERDAL, 100 ml oral çözelti içeren şişeler ile kullanıma sunulmaktadır. RİSPERDAL antipsikotikler olarak adlandırılan ve bir çeşit ruhsal bozukluk (psikoz) durumunda kullanılan ilaç grubuna dahildir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
REXAPİN, gerçekte var olmayan şeyleri duymak, görmek veya hissetmek, yanlış inanışlar, anormal şüphecilik, içine kapanmak gibi semptomların eşlik ettiği bir hastalığın tedavisinde kullanılır. Ayrıca bu hastalığı yaşayan hastalar kendilerini depresif, endişeli veya gergin hissedebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri