Buğday, pirinç, mısır ve yulaf gibi yiyecekler ketojenik diyetin tanımına uymuyor. Şeker: İçinde şeker bulunan gıdalardan her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de kaçınmalısınız. Bal, reçel ve pekmez gibi gıdalar tüketmemelisiniz.
Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
- Tatlandırıcılar: Stevia gibi karbonhidrat oranı düşük tatlandırıcılar. Ketojenik diyette yasak olan besinler; - Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç. - Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler.
İlgili 39 soru bulundu
Yulaf, çavdar, mısır, pirinç, buğday, arpa, un, kinoa, karabuğday gibi yiyeceklerden özellikle kaçınmak gerekir. Ketojenik diyete başladığınız bazı meyveleri tüketebilirsiniz. Buna karşın şeker ve karbonhidrat bakımından yüksek oranlara sahip meyvelerden kaçınmak gerekir.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb. Tahıl ve nişasta; buğday, pirinç, bulgur, kinoa, mısır, arpa, karabuğday vb. Bakliyat; barbunya, soya fasulyesi, nohut, mercimek vb.
BAKLAGİLLER. Baklagiller sağlık yönünden iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri yüksektir. Bu nedenle keto süresince tüketilmemelidirler. Fasulye, barbunya, nohut ve mercimek yemekten kaçının.
Ketojenik diyette; tüm hayvan etleri, yüksek yağlı süt ürünleri, sert peynirler, yumurta, yeşil yapraklı veya toprak üstü sebzeler, yağlı tohumlar, avokado, böğürtlengiller, tatlandırıcılar ve zeytinyağı, çörek otu yağı gibi yağlar yenebilir.
Ketozise giriş dönemi ortalama olarak 3 gün sürer.
KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR
Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.
Vücudun ketozise girip girmediği idrar, kan ya da nefes testleri ile belirlenir. İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır. Genellikle günlük diyetle karbonhidrat alımı 20-50 gram arasında sınırlandırılır.
Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
Bir ödül gününde 50 gram karbonhidrat sınırını aşmanız çok kolay olacağı içinde tek bir öğün bile kaçamak yapmanız diyeti bozacaktır. Bu durumun yanı sıra bazı uzmanlara göre, ketojenik diyetteyken aniden yüksek karbonhidrat tüketmeye başlarsanız kan damarlarınız zarar görebilmektedir.
Kuruyemiş ve tohumlar: Ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, vb ketojenik diyette rahatlıkla kullanılabilir. Meyveler: Bütün avokado veya taze guacamole gibi meyveler sınırlı porsiyonlar halinde tüketilebilir.
Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Ketojenik Diyet Günde Kaç Öğün? Planlama kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişse de ketojenik diyet genellikle 3 ana öğüne ek 1 ara öğün olarak belirlenir. Günlük olarak alınan karbonhidrat, protein, yağ aşılmadan öğünler arasında değişiklik yapılabilir.
Ketojenik diyette spor yapılır mı? Ketojenik diyet egzersiz yapmak için bir engel değildir. Bununla beraber ketozise vücudunuz alışırken bir süre performans kaybı yaşayabilirsiniz. Ketozise adapte olduktan sonra normal karbonhidrat alımı yapan bir birey ile egzersiz performansınız arasında bir fark olmayacaktır.
Evet, çoğu alkollü içecek aslında sıvı halde karbonhidrattır! Ve evet, karbonhidratlarınız keto diyetinde çok sınırlı olduğu için, sizin için daha iyi olan karbonhidrat kaynaklarını tecih etmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri