Makarna, içerdiği birçok mineral ve vitaminler sayesinde vücut için oldukça yararlıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir.
- Makarna hazmı kolaylaştırır. - Makarna kolesterolden kaynaklanan pek çok hastalığın da düşmanı olarak görülür. - Bol miktarda aminoasit ve protein içeren makarna kişilerin kemik yapısını da güçlendirir. - Makarna tüketimi cilt sağlığına iyi gelmektedir.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden çok zengin bir gıda. Makarnadaki yağ ve sodyum oranı çok düşük. Bu içeriği sayesinde enerji verir, kötü kolesterol seviyenizi düşürür. Diyet yapanlar şunu asla unutmasın: Makarnanın kendisi diyetinize sadık bir dosttur.
Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor. Makarna sanılanın aksine kilo aldırmıyor. Hatta kepekli ya da tam buğday unundan yapılan makarnalar diyet listelerinde yer alabiliyor. Protein ve aminoasit açısından zengin olduğu için kemik yapısının güçlenmesine yardımcı oluyor.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Nedeni makarnanın (gerçek makarnanın) sert durum buğdayından yapılması. Durum buğdayının unu normal una göre daha yoğun, diğer unlardan daha fazla/yoğun protein içeriyor.
Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Makarna mı daha sağlıklı pilav mı? Örneğin, 2 yemek kaşığı makarnada 70 kalori bulunurken, 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavında da 70 kalori bulunmaktadır. Besleyici özelliği yönünden karşılaştırdığımızda ise bulgur, makarnaya kıyasla daha zengindir" dedi.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
PİLAV, MAKARNA, FASTFOOD, PATATESE DİKKAT
Çocuklarda az su tüketimi, lifli besinler yerine abur cubur, bol karbonhidratlı ve fastfood tarzı beslenme bozukluklarında kabızlık görebiliyoruz. Özellikle pilav, makarna, pirinç lapası, patates, muz, fazla süt tüketimi de kabızlığa neden olabiliyor.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Makarna, sanıldığının aksine kilo aldıran bir besin değildir. Hazmı oldukça kolaydır.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Makarna için suyunu kaynatın. Tuzu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ve makarnayı ekleyerek 12-15 dakika haşlayın. Makarna yüksek proteinli olduğundan normalden biraz daha uzun süre kaynatabilirsiniz.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Akşam Makarna Yemek Kilo Aldırır Mı? Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür.
Tek başına iken çok fazla kalorili olmayan salça, yemeklere eklendiğinde içindeki yağ ve tuzdan sebep kaloriyi biraz daha arttıracaktır. Dolayısıyla salçalı makarna da büyük porsiyon kilo alımınızı tetikleyecektir.
6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor. Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur.
Diyette akşam makarna yenir mi? Diyetlerin ana fikrini akşamları minimum kalori içeren besinlerden almak oluşturur. Makarna da bir karbonhidrat olduğu için akşam öğünlerinde tüketilmesi önerilmez. Tüketilecekse de oldukça az miktarda tüketmeniz tavsiye edilir.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri