Kevser suresi Kur'an-ı Kerim içerisinde yer alan önemli surelerden bir tanesini ifade etmektedir. Zammı sureler arasında yer almaktadır.
Zammı sureler arasında; Fil Suresi (Elemtera...), Kureyş Suresi (Liilefi...), Maun Suresi (Eraeytellezi...), Kevser Suresi (İnneeğtayne...), Kafirun Suresi (Gulyaeyyühel...), Nasr Suresi (İzece...), Tebbet Suresi (Tebbet yeda...), İhlas Suresi (Gulhuvallahu...), Felak Suresi (Guleuzubirabbilfelag...), Nas Suresi ( ...
Kevser'den sonra İhlas, Fil suresinden sonra Kevser ve İhlas okuyabilirsin.
Bu ayeti okuyan kimse, kendini bu emre muhatap sayabilir ve namaz kılmanın kurban kesmenin büyük bir kulluk görevi olduğunu düşünüp ona göre hareket eder. Bunun gibi, “Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç/kin besleyendir.'' mealindeki ayetten alınması gereken bir çok dersler vardır.
Mesela birincide Maun, ikincide, Kevser, Nasr veya İhlâs okunabilir. Yahut birincide Kâfirun okunursa, ikincide Nasr okunabilir. İkincide aynı miktar veya iki âyet fazla olanları da okumak caizdir, mekruh olmaz. Mesela üç âyet olan Kevser'den sonra, beş ayet olan Tebbet ve Felak okunabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Caizdir. Zamm-ı sûre, Fâtiha'dan sonra okunan, en az üç âyete veya üç âyet uzunluğundaki bir âyete denir. İki âyet olan Amenerresulü veya tek âyet olan Âyet-el-kürsi de, üç kısa âyetten uzun oldukları için zamm-ı sûre olarak okunur.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Okuyan kişinin dilekleri yerine gelir. Kişi yaptığı iş öncesinde Kevser Suresi okur ve gereği gibi çalışırsa, o işte muvaffak olur. Hayırlı kısmet arayan kişilerin okuması halinde, Allah ona istediği hayırlı kısmetleri gönderir. Okuyan kişinin malına bereket gelir.
Bilâl'in (r.a.), namaz kılarken bir sûreden diğerine atladığını duyduğunda, ona, “Sûreleri olduğu gibi oku” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 2/264 [8818], 6/151 [30259]) buyurmuştur. Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riâyet edilmemesi tenzîhen mekruhtur.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 112. Suresi olarak nitelendirilmektedir. Mushaf içerisinde İhlas Suresi'nin önünde ve arkasında Tebbet Suresi ve Felak Suresi yer almaktadır. İhlas Suresi, kısa bir sure olduğu için zammı sure olarak kabul edilmekte ve namaz kılarken de sık sık okunmaktadır.
Arefe Günü İhlas Suresinin Okunmasının Faziletleri
Arefe günü bin İhlas Suresi okurken abdestli olmalı ve her bir İhlas Suresini okumaya başlarken Besmele ile başlamaya dikkat etmek gerekir.
İşte bu sebeple de "Zammı Sure" olarak Müslümanların çoğu tarafından okunmaktadır. Zammı sureler, namazda hemen Fatiha Suresi'nin arkasından okunur. Başka bir anlatımla, Fatiha Suresi ile zammı sure arasına başka sure girmemelidir. Bu durumda Fatiha Suresi - İnşirah Suresi şeklinde okuma yapılmalıdır.
Ayete-l kürsi de kuran-ı kerimde geçen bir ayet olduğu için zammı sure olarak namazda okunabilir.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir. Namazın her bölümünde okunacak sureler farklıdır. İlk olarak kıyam suresinde okunacak dualar yer almaktadır. Fatiha suresini okuduktan sonra tekrardan besmele çekilir ve bir zammı sure okunur.
Hergün 100 kere kevser suresini Şaban ayında okuyalım. Günde 100 defa Kevser Suresini okuyanın her isteği olur. Çok okuyan ve okumaya devam eden Peygamber Efendimizi S.A.V. rüyasında görür.
Allah'u Teâlâ buyuruyor ki: “İzzetime yemin ederim ki, Kevser suresini kim inanarak ve sevabını umarak okursa, onu affederim.” Her kim Cuma gecesi 1000 defa bu sure 100 defa da Salavatı Şerife getirir de yatarsa, o gece Rasûlullah Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'i rüyada görür.
Zammı sureler arasında yer almaktadır. Kevser Suresi Nasıl İndirilmiştir? Namaz sırasında, Fatiha Suresi'nden hemen sonra okunan ve kısa olan surelere zammı sure ismi verilmektedir. Bu açıdan en sık okunan ve ezberlenen zammı sureler içerisinde Kevser Suresi de bulunmaktadır.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
İmam farz namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra bir sûre veya âyet okumamışsa ne yapması gerekir? Namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra Kur'ân'dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri