Sebze, Meyve ve Çiçeklerde yaprak zararlılarını bitleri pireleri sinekleri uçan ve yürüyen böcekleri yok eder, yaprakları temizler, haşereleri önler. Kokusuzdur. 1 Litre suya 1 gram kadar toz ürün eklenip karıştırılır ve meyvelerin, sebzelarin yada çiçeklerin yapraklarına püskürtülür.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır.
En bilinen etkili yöntemlerden biri sirkeli su karışımı kullanılmasıdır. Bitkilerin üzerine sprey yardımıyla sirkeli su sıkılması yaprak biti temizleme işlemi için en etkili yöntemler arasında yer alır. Buna ek olarak çiçek yağı, elma sirkesi ve toz biber karıştırılarak yaprak bitleri uzaklaştırılabilir.
YAPRAK BİTLERİ Elma yeşil yaprakbitine karşı en uygun ilaçlama zamanı, ağaçların yapraklı olduğu devrede, 100 sürgünde 15 bulaşık sürgün görüldüğü zamandır. Elma pamuklubiti'nin bulunduğu ağaçlarda etkin bir parazitlenme yoksa ilaçlama yapılmalıdır. Parazitlenmenin yüksek olduğu yerlerde ise ilaçlamadan kaçınılmalıdır.
Örneğin beyaz yaprak biti nasıl yok edilir sorusunun cevabı, ev imkânlarında uygulanabilecek kadar kolay ve sağlıklıdır. Beyaz yaprak bitlerini yok etmek için sirke kullanılabilir. Özellikle; çiçek yağı, elma sirkesi ve su karışımı sayesinde yaprak bitlerini azaltabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Özellikle çiçek yağı, elma sirkesi ya da toz biber ile karışım üzerinde yapraklar korunabilir. Tamamen doğal bir çözüm olması ile beraber, bitlerin yapraklar üzerindeki etkisi bütünüyle ortadan kaldırır. Yaprakların üzerine ayrı ayrı uygulamak suretiyle kolayca bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür.
Elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi Deg); Elma ağaçlarında en yaygın ve zararı en çok görülen türlerden birisidir. Taze sürgünlerde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür.
Bitkilerin sağlıklı gelişimi için uygun ışık, hava, besin takviyesi, sulama gibi koşulları yerine getirseniz de bazen yaprak biti gibi istenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz. Yaprak bitleri, bitkilerin tatlı özüne gelen küçük böceklerdir. Bitkinizin kurumasına neden olan bu bitler, bitkinizin ölmesine de sebep olur.
Yaprak biti istilasının belirtileri: Gözle görülür büyüklükte yaprak bitleri ile karşılaşabilir, çoğunlukla yaprak altındaki kümelenmeleri fark edebilirsiniz. Yaprakta veya meyvelerde yapışkan madde görebilirsiniz. Bitkiler bitlendiğinde, zayıfladıklarını ve sarardıklarını fark edebilirsiniz.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz.
Bunu hazırlamak için gerekli malzemeler; biraz bulaşık deterjanı ve su. İkisini karıştırıp bitkilerin yapraklarına sprey yardımıyla sıkın. Bu sayede yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün. Ayrıca bulaşık deterjanı yerine; Arap sabunu ve sirke de kullanılabilir.
Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Unlu bitten ilaç ile kurtulabilirsiniz. Kimyasal olarak mücadelede Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir. Doğal yöntemlerle unlu bitten kurtulma yolu ise çay ağacı yağı ile mümkün. En etkili yöntem çay ağacı yağı uygulaması.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Yaprak Biti Nedir? Yaprak bitleri yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda; beyaz, siyah, sarı, yeşil, kahverengi ve kırmızı gibi çeşitli renklerde bulunabilen küçük böceklerdir. Bu renkli bitler; yaprak, tomurcuk, sap ve çiçeklerde buldukları bitkilerin içindeki öz suyundan beslenerek hayatta kalır.
Öncelikle bitkinin su ile yıkanması gerekir. Daha sonra sirkeli su karışımı hazırlanarak yapraklara sıkılabilir. Bu sayede yaprak bitkileri gidecektir. Daha sonrasında bitkinin yaprakları çiçek yağı, elma sirkesi veya toz biber karışımı ile muhafaza edilebilir.
Yaprak biti zararı
Nimfler ve erginler bitkilerden besin çıkarır ve büyüme hormonlarının dengesini bozar. Sonuç olarak, bitkinin gelişmesi yavaşlar ve bu da yaprakların şeklinin bozulmasına yol açar; istilanın sezonun yeterince erken dönemlerinde gerçekleşmesi ise genç bitkilerin ölümüne neden olur.
Biyolojisi ve zararı: Sıcak olan yerlerde çok yıllık baklagillerde bütün yıl boyunca partenogenetik olarak çoğalırlar. Soğuk olan yerlerde ise kışı döllenmiş yumurta halinde aynı bitkiler üzerinde geçirirler.
Kış mevsimini sert çekirdekli meyve ağaç- larında (Öncelikle Şeftalide) yumurta döneminde geçirir. İlkbaharda çıkan yaprak bitleri kanatsız- dır ve birkaç döl bulundukları konukçu üzerinde döllemsiz olarak ürerler. Bir süre sonra kanatlı bireyler oluşur.
1 litre su ile arap sabunu bir şişe içinde karıştırın. karışımın içine 1 çay kaşığı zeytin yağ koyabilirsiniz. ama sprey ile ıslatacaksınız yağ spreyi bozabilir. hazırladınız karşımdan 3 ölçe normal su ekleyip yapın.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Ayrıca salgıladığı tatlımsı madde ile de yaprak ve meyvelerde fumajine neden olur. Zararlı Olduğu Bitkiler Polifag bir zararlıdır. Birinci derecede turunçgiller olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum, yerfıstığı, balkabağı, kavun, karpuz ve pek çok süs bitkisinde zarar yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri