Gri veya siyah lekeler, örümcek ağları ya da ipler gibi görülebilen bu cisimler genellikle göz sıvısının içerisinde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır.
Göz beyazında sarı leke kanser çeşidi değildir. Genel olarak kornea bölgesine yakın, gözün gözbebeği ve burun arasında yer alan beyaz kısmında ortaya çıkan pinguekula, UV ışınlarına fazla maruz kalınmasıyla oluşum gösterebilmektedir.
Yeni doğan bebeğinizin göz bebeğinde grilik ya da beyazlık dikkatinizi çekiyorsa, bebek katarakt açısından bir göz hastalıkları uzmanına kontrol ettirmekte fayda var. Çünkü bebek kataraktı, teşhis ve tedavide geç kalındığında görme bozukluklarına yol açabiliyor.
Yaşa bağlı doğal bir durumdur. Çok erken yaşlardan itibaren de başlayabilir. Gözde uçuşan siyah noktalar gözün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki vitreus dediğimiz dokunun eskimesi, dejenere olması sonucu oluşur. Vitreus içerisindeki kollajen yapı adeta sütün kesilmesi gibi katılaşır pıhtılaşır, yoğunlaşır.
Et görünümü bir dejenerasyon olduğu için bu bölgede yapı değişmiştir ve bu kitle damla veya önlemler ile geçmez. Et görüntüsünden rahatsız olma ve çok fazla yanma batma yaşayanlara cerrahi düşünülebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Pterjıum konjonktival dokusunun (genelde pinguekuladan kaynaklanır) kornea yüzeyine doğru ilerlemesi ile oluşur. Bu ilerleme herhangi bir aşamada durabilir veya kornea merkezine doğru ilerleyerek ciddi görme sorunlarına yol açabilir.
Pinguekula ve pterjium göz beyazını örten zarın (konjonktiva) üzerinde anormal doku büyümesidir. Pinguekula, konjonktiva üzerinde sarı-beyaz renkli, kabarık doku büyümesidir. Limbus sınırını geçmez. Genellikle gözün burun tarafındaki beyaz alan üzerinde, kalsiyum, kolesterol ve protein birikimi sonucu gelişir.
Göz beyazında sarı leke daha yeni gelişiyorsa batma ve yanma hissinin azaltılması için göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Sarı kitlenin büyüdüğü durumlarda da kitleyi gözden alma yoluna gidilip, hasta isterse ameliyatı yapılabilir.
Pinguekula ameliyatı için hastaneye yatmanıza gerek yoktur. Ameliyat 10-15 dakika sürer. Önce uyuşturmak için damlalar damlatıldığından ameliyat sırasında acı duyulmaz. Ameliyat sırasında sarı yağ birikintisi alınarak yerine sağlam doku kaydırılır ve doku yapıştırıcısıyla yapıştırılır.
Kornea hasar gördüğünde ödem(şişme) veya skar(leke) oluşumu meydana gelir. Kornea düzenliliği ve saydamlığı bozulur. Korneada skar, ödem veya başka bir nedenle oluşan düzensizlik ışığın yansımasına, dağılmasına, bulanık görmeye ve görme kaybına neden olur.
Gri veya siyah lekeler, örümcek ağları ya da ipler gibi görülebilen bu cisimler genellikle göz sıvısının içerisinde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır.
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Göz altındaki lekelerin tedavisinde genellikle lazer tedavisinden faydalanıyoruz. Göz altındaki deri çok hassas olduğu için, lazer tedavileri genellikle ilk akla gelen seçeneklerden birisi olmuyor. Ancak Revlite gibi, Icon gibi lazer sistemleri deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında etkili sonuçları olabilir.
Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.
Bazı gözlerin kornea yani saydam tabakasında enfeksiyonlar, kazalar gibi çeşitli nedenlerle çizikler, izler ya da lekeler bulunabilir. Excimer lazer teknolojisi ile PTK yöntemi uygulanarak korneadaki bu çizikler, izler ya da lekeler silinerek hastaların net görmesi sağlanabilmektedir.
Göz beyazında sarı leke olarak görülen pinguekula gözlerde kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetlere yol açan gözümüzün beyaz kısmında yer alan yağ birikimine verilen isimdir. Pterjiuma göre daha küçük olan bu lezyonun da bilinen tek tedavisi cerrahidir.
Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer. Kişi göz lazer ameliyatı sırasında ağrı ya da acı hissetmez ama dokunma hissi devam eder ve işlem sırasında kısa bir süre gözünde baskı hisseder.
Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Kornea iltihabı veya dejeneratif hastalıklara bağlı korneada beyaz lekeler (Lökom)'in tedavisi kornea naklidir.
Gözün sklera olarak bilinen beyaz kısmı konjonktiva adı verilen ince, berrak bir dokuyla kaplıdır. Bu doku, içerisinde küçük ve ince kan damarlarını bulundurur.
Yaygın olarak safra taşı, kist, tümör ve iltihap sebebiyle safra kanallarının tıkanması ile vücutta sarılık gelişir ve bu durum da göz akının rengini değiştirir. Benzer şekilde, safra kesesi ile bağlantılı olan pankreas kanalının iltihaplanması veya tıkanması durumunda, safra düzgün bir şekilde boşaltılamayabilir.
Ayrıca kornea üzerine büyüyen ve bu şekilde görmeyi etkileyen, kontakt lens kullanımını engelleyen ve sık sık kızarıklık, batma, yanma gibi şikayetlere neden olan pinguekulalar da cerrahi olarak alınabilir. Pinguekula cerrahisi genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmaz.
Pinguekula yeterince büyürse, gözyaşı filmi gözün yüzeyi boyunca etrafına yayılamayabilir. Bu durum, kuru göz semptomlarına, örn. yanma hissi, batma ve kaşıntıya neden olabilir. Kuru gözler de bulanık görmeye ve yabancı cisim hissine neden olabilir.
Pterjium, gözün kornea üzerindeki beyaz kısmını kaplayan konjonktiva veya mukoza zarının büyümesi durumudur. Genellikle çok rahatsız etmemekle birlikte gözde kırmızımsı renk değişimlerine neden olur. Ayrıca kaşıntı ve yanma hissine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri