Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir. Otomobilin ruhsatında yazan “Tescil Tarihi” kısmından muayene geçerlilik sürenizi öğrenebilirsiniz.
Sıfır araç alan kişiler 3 yıl sonra ilk araç muayenesine gitmelidir. Sonraki muayeneler ise yine 2 yılda bir yapılır.
Hem yetkili kurumlar hem de diğer sektör temsilcileri tarafından yapılmış olan resmi açıklamalara göre sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlamaktadır. Yani aldığımız sıfır aracın markası veya modeli fark etmeksizin 3 yıl boyunca muayene yaptırmamıza gerek yoktur.
E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Tarihi
Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir. Araç ile ilgili bilgiler kısmından ise son muayene geçerlilik tarihi öğrenilebilir. Ayrıca aynı yer üzerinden egzoz emisyon, sigorta poliçesi gibi birçok bilgi alınabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Motosiklet Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır? Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
Kısacası hususi otomobilinizi sıfır olarak aldıysanız 3 yaşına girdiği zaman ilk muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Daha sonra 5, 7, 9 ve devam eden her iki yılda bir, aracınızın tekrar muayeneye girmesi gerekir.
Araç Muayene Süreleri
Ticari araçlar (taksi, kamyonet vb.) Yani eğer sıfır bir binek otomobil aldıysanız, ilk muayeneyi satın aldıktan 3 yıl sonra yaptırmalısınız. İlk muayeneden sonra ise her 2 yılda bir aracı muayeneye götürmeniz gerekiyor.
Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
SUV araçlara muayene kaç yılda bir yapılır? SUV araçlar da tıpkı binek araçlar gibi ilk alındığı zamandan itibaren 3 yıl sonra muayeneye girmek zorundadır. 3 yıl dolduktan sonra bu süre, her iki senede olarak düzenlenmiştir.
Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Tescil tarihi bir aracın trafiğe çıktığı tarih olarak bilinmektedir. Aracın üretildikten sonra tüm işlemlerinin tamamlanması ve ardından trafiğe çıktığı tarihi tescil tarihi olarak ifade etmek mümkündür. Aracın trafiğe çıkış tarihi, tescil tarihi olarak ifade edilebilir.
Günümüzde üretilen yeni arabaların tahmini kullanım süresi 15 yıl kabul edilir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Hastaların üniversite hastanelerine ve özel kliniklere tedavi amacıyla başvurdukları andan itibaren yapılacak tedaviyi belirlemek, tedavinin sonraki aşamalarındaki izlenecek yolları netleştirmek için yapılan muayene işlemine “ilk muayene” oral diagnoz denir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Amacı gider gösterip şirketin vergisini düşürmektir. Sırf şirket envanterine kaydedildi diye binek aracın hususi kullanım için alınmış ruhsatı ticari olmaz. Yine binek kalır. Ama ticari taksi, araç kiralama gibi işlerde kullanılan binek otomobillerin ruhsatları ticari olur ve her sene muayeneye girer.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Hususi (binek) ve Resmi Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir yapılmalıdır. Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir yapılmalıdır.
Aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de dilediğiniz muayene istasyonuna gelerek araç muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanır ve ruhsatınıza işlenir.
ülkeye girişten itibaren 3 yıl muayeneden muaf sıfır motor, ona göre hesapla artık. muayene tarihi uretimden sonra motor trafige çıkmasa bile başlıyor,yani 3 yil vitrinde duran motor muayeneye gider veya sizdeki gibi bir yil galeride durmuş sonra trafige çıkmışsa 2 yil sonra muayene gerekir..
Araç muayenesi, güvenlik standartlarına uyumu sağlamak için yıllık olarak veya iki yılda bir yapılır. Ticari araçlar için mevcut muayenenin yıldönümü tarihinde yıllık muayene yapılması zorunludur. Ek süre yoktur ve muayeneden geçemeyen araçlar cezaya tabi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri