Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Kamu görevinden çıkarma, 375 sayılı KHK 'ya göre polis, asker veya memurların bir daha kamu görevinde istihdam edilemeyecek şekilde kamu görevinden ilişiğinin kesilmesidir. 375 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılanlar bir daha devlette çalışamazlar.
375 sayılı KHK ne zaman bitiyor? 375 sayılı KHK 25/07/2022 tarihinde sona erer.
Tek kriterden dolayı meslekten ihraç edilenler yayımlanacak göreve iade KHK'si ile mesleklerine geri dönecekler, açığa alınanlar arasında tek kritere takılanlar ise görevlerine dönmeye başladı.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilen personelin mağduriyeti görevine iade edildiğinde dahi devam etmektedir.
KHK ile görevden alındığınız tarihte sosyal güvenlik primlerinizin tamamı Emekli Sandığı'na yatırılmış ve çalışma sürelerinin tamamı sadece kamuya bağlı geçmiş ise Emekli sandığından emekli olabilir, ikramiye, emekli maaş ödemelerinizi alabilirsiniz.
Aday Memur Eğer Aylıktan Kesme veya Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası Alırsa: Aday memur aylıktan kesme veya kademe ilerlemesi cezasını alırsa meslekten ihraç edilir. Meslekten ihraç edildikten sonra 3 yıl boyunca göreve dönemez ama üçüncü yılın sonunda sınava girip tekrar atanacak puan alırlarsa atanabilir.
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Kanun hükmünde olan KHK'lar yerine, kanunun altında yer alan CBK kabul edilmiştir. Ancak, CBK'lar ilk el düzenleme yetkisi ile yasama işlevine sahiptir. KHK'lar karşısında sadece inhisari alanlar, münhasır kanun alanı sayılmış; münhasır bir KHK alanı kabul edilmemiştir.
Kanun hükmünde kararnameler, yerini yeni sistemin yeni düzenleme aracı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine (CBK) bırakmıştır.
Kamu görevinden çıkarma, 375 sayılı KHK ya göre memurun bir daha kamu görevinde istihdam edilemeyecek şekilde ilişiğinin kesilmesi olarak tanımlanabilir. Olağanüstü halin sona ermesinden sonra ise kamu görevinden çıkarma 31.07.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7145 sayılı Kanun'un 26.maddesine göre olmuştur.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
KHK ile ihraç edilenler, ihraç kanunlarında yer alan "kamu hizmetinde istihdam edilmezler" ibaresinden dolayı muhtar ve belediye başkanı olmayacak. YSK ilk olarak, bu maddeleri gerekçe göstererek, geçen hafta, KHK ile ihraç olanların muhtar olamayacağına karar verdi.
696 sayılı KHK 15 Temmuz 2016 sonrası OHAL sürecinde çıkarılmış olup, Belediyelerde çalışan taşeron işçiler dahil tüm KHK'lıları kapsıyor.
Rütbelerin geri alınması, olağanüstü hal (OHAL) döneminde hukukumuza giren bir kavramdır. OHAL KHK'ları ile emekli olan, meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılan veya müstafi sayılan kişilerin rütbeleri, bu kişilerin terör örgütlerine irtibatı veya iltisakı iddiasıyla alınmıştır.
Bunun yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan personele özel güvenlik olma yolu kapatıldı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL), 2 yıl devam etti ve 17 Temmuz 2018'de sona erdi. 2 yıllık süreçte ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile en az 126 bin kişi ihraç edildi.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
Diğer taraftan OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılma İş Kanunu kapsamında kıdem tazminatından yoksun kalma nedenleri arasında yer almamaktadır. 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi iş akdinin işverence haklı nedenle feshi durumunda kıdem tazminatı ödenmeyeceğini hükme bağlamaktadır.
Mücadelemiz sonuç vermiş, zorunlu emeklilik kaldırılmıştır. Üyelerimize ve tüm çalışanlara hayırlı olsun” dedi.
Bu davaların iYUK madde 33 kapsamında ilgili kamu görevlisinin görev yaptığı yer idare mahkemesinde açılması gerektiği değerlendirilmektedir. KHK İle İhraç Sonrası Göreve İade Olanlar Ne Kadar Tazminat İsteyebilir? Maddi tazminat konusunda sorun yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri